تزلزل جایگاه احزاب در قروه/انتخاب درست در اولویت باشد

سرویس کردستان- مستقل نبودن؛ تعامل نداشتن؛ پذیرش نشدن از سوی مردم از جمله مشکلات احزاب در قروه محسوب می شود، مسئله ای که حل شدن آن نیازمند تقویت جایگاه تحزب در شهرستان است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، اﻣﺮوزه اﺣﺰاب ﻳﻜﻲ از ﺿﺮورﻳﺎت زﻧﺪﮔﻲ ﺟﻮاﻣﻊ ﺑﺸﺮي در دوره ﻣﺪرن ﻣﺤﺴﻮب ﻣـﻲ ﺷـﻮد ﺑـﻪ ﻃﻮرﻳﻜـﻪ ﻳﻜﻲ از ﻣﺆثرﺗﺮﻳﻦ ﻧﻬﺎد ﻫﺎي ﺗﺄﺛﻴﺮﮔﺬار ﺑﺮ روﻧﺪ ﻫﺎي ﺗﺼﻤﻴﻢ ﮔﻴﺮي و اﺟﺮاﺋﻲ ﻛﺸﻮر و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺣﻠﻘﻪ راﺑـﻂ ﺑﻴﻦ ﻣﺮدم و ﺣﺎﻛﻤﻴﺖ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻋﻤﻞ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.

در ﺟﻮاﻣﻊ و ﻧﻈﺎﻣﻬﺎي ﺳﻴﺎﺳـﻲ ﻛﻨـﻮﻧﻲ ﺗﻘﺮﻳﺒـﺎ ﻫـﻢ اﻧﺪﻳـﺸﻲ ﻛﺎﻣﻠﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺿﺮورت ﺗﺤﺰب وﺟﻮد دارد و از اﺣﺰاب ﺑه ﻌﻨﻮان ﭼﺮخ دﻧﺪه ﻣﺎﺷﻴﻦ دﻣﻮﻛﺮاﺳﻲ ﻳﺎد ﻣـﻲﺷـﻮد.

با این وجود اما دیده می شود ﻫﻨـﻮز اﺣـﺰاب ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎي واﻗﻌﻲ ﻛﻠﻤﻪ ﻧﻬﺎدﻳﻨﻪ ﻧﺸﺪه اﻧﺪ و ﻫﻴﭽﻜﺪام از اﺣﺰاب ﻧﺘﻮاﻧﺴﺘﻪ اﻧﺪ ﻛﺎر وﻳﮋه واﻗﻌﻲ اﺣﺰاب از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﺸﺎرﻛﺖ ﺳﻴﺎﺳﻲ، ﺟﺎﻣﻌﻪ ﭘﺬﻳﺮي ﺳﻴﺎﺳﻲ، ارﺗﺒﺎﻃﺎت ﺳﻴﺎﺳﻲ و ... را داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ. اﮔﺮﭼﻪ ﺑﻪ ﻛﺮات ﻧﺎم اﺣﺰاب ﺷﻨﻴﺪه ﺷﺪه اﻣﺎ اﻛﺜﺮﻳﺖ ﻗﺮﻳﺐ ﺑﻪ اﺗﻔﺎق آن ها ﻓﻘﻂ ﻧﺎم ﺣﺰب را ﻳـﺪك ﻛـﺸﻴﺪه اﻧـﺪ.

نمونه بارز این کمرنگ بودن نقش احزاب را می توان در شهرستان قروه دید. شهرستانی که بسیاری آن را سیاسی می دانند اما هنوز نتوانسته آن طور که باید حرفی در عرصه سیاست برای گفتن داشته باشد.

شاید همین زنگ خطر عاملی شد تا نشست هم اندیشی احزاب و گروه های سیاسی در قروه انجام شود. نشستی که در آن بیشتر اعضای حزب های مختلف نسبت به نقش کمرنگ خود در شهرستان اعتراف کرده و به دنبال راه چاره برای برگشت به اجتماع بودند.

6 حزب فعال در قروه

مطابق اظهارات معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار قروه تا سال 94 تنها یک حزب «مؤتلفه اسلامی» در قروه فعال بود و بعد از آن در سال گذشته مجوز 5 حزب دیگر در شهرستان صادر شد.

«علیرضا عبدی» گفت که قبلاً روند صدور مجوز برای احزاب بسیار نفس گیر بود اما با تسهیل این روند 6 حزب «اعتدال و توسعه، جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، کارگزاران سازندگی، مؤتلفه اسلامی، ثقلین و جامعه اسلامی مهندسین» به صورت رسمی فعالیت دارند.

او در ادامه خطاب به نمایندگان احزاب حاضر در نشست بیان کرد به گونه ای عمل کنند که فعالیت های انان مختص به یک زمان خاص نشود و تنها به انتخابات مربوط نباشد.

جایگاه نامعلوم احزاب

در ادامه این نماینده شورای هماهنگی اصلاح طلبان بود که احزاب را از ارکان دموکراسی دانست و گفت که احزاب تقویت بنیاد مهمی به اسم دموکراسی هستند. «محی الدین آئینی» هم از کمرنگ بودن نقش احزاب گفت. «احزاب مقداری صوری و تزئینی هستند و خود حکومت چندان نقشی به این مهم نمی دهد و از طرفی دیگر چون معرفی نشده اند چندان از سمت جامعه پذیرش نمی شوند.»

او در ادامه بر تقویت جایگاه احزاب در کشور تأکید کرد. «در هر کشوری احزاب، دولت را انتخاب می کنند اما در ایران این طور نیست. در واقع باید دانست که کارکرد حزب همانند یک ضربه گیر هم برای دولت و هم برای ملت است.»

«آئینی» نقش ضربه گیر بودن احزاب را بسیار مهم و تأثیرگذار دانست. «ضربه گیر به این معنا که وقتی حاکمیت نسبت به مردم بی توجه است، اجزاب باید فشار به حاکمیت آورند و حق مردم را بگیرند و صدای مردم شوند، اما جدای از این گاهی اوقات این مردم هستند که دچار تنش می شوند و قابل کنترل نیستند لذا نقش احزاب اینجا بدین گونه است که مردم را هدایت کنند.»

مطابق اظهارات او اما در حال حاضر احزاب نقش چندانی ندارند یا مردم جلویند و احزاب پشت مردم یا دولت جلو است و احزاب پشت دولت قرار دارد.

«آئینی» تنش ایجاد شده در اعتراضات اخیر در کشور را به نامشخص بودن جایگاه احزاب مرتبط دانست و گفت که در اتفاقات اخیر دو دستگی ایجاد شد؛ یک طرف مردم واقعاً معترض بودند و یک طرف هم افرادی برای آشوب، به هر حال چون اجازه اعتراض مسالمت آمیز که طبق قانون حق طبیعی فرد است، داده نمی شود خود به خود این پتانسیل برای شورش در هر دولتی وجود دارد.

جای خالی گفت و گو

این فعال سیاسی در ادامه از اینکه نظام از فرهنگ گفت و گو با مردم ارتباط نمی گیرد، انتقاد کرد. «نمونه این نبود گفت و گو با مردم باز می گردد به بحث گران شدن بنزین که به صورت ناگهانی و بدون برنامه از پیش تعیین شده، اقدام شد؛ در اینجا لازم است به وقت خود به مردم بگویند نه اینکه فضای غافلگیری لحاظ کنند چرا که وقتی مردم را غافلگیر می کنند، مردم هم به همان شیوه پیش می روند.»

به گفته «محی الدین آئینی» اگر این موارد حتی بین احزاب موشکافی نشود ایراد پیدا می کند مثلاً اگر حرف هم را نشنویم و کارکرد و فکر هم را ندانیم نمی توان رصد درستی از فکر همدیگر داشت.

او از اتهاماتی که بدون اینکه درست باشند به افرادی زده می شوند، به شدت انتقاد کرد. «در مملکت ما اتهاماتی زده می شود و کسی نیست بگوید این درست است یا نه؟ یکی از افرادی که بسیار مورد اتهام قرار می گیرد شخص رئیس جمهوری است، باید دانست وقتی تهمتی زده می شود مردم انتظار برخورد دارند و همین عاملی برای اعتراض و تنش می شود.»

آنچه «آئینی» از آن سخن می گوید این است که امروزه شعار «اصلاح طلب، اصول گرا، دیگه تمومه ماجرا» نشان می دهد مردم بی اعتماد شده و هیچکدام از جناح ها را قبول ندارند و دلیل این امر می تواند به همین تهمت زدن های نادرست باشد.

افراد کارآمد بیایند

او در ادامه به وجود افراد فرصت طلب در جامعه اشاره کرد. «در هر دو دسته آدم های فرصت طلبی هستند و به دنبال مال اندوزی اند و در هر گروهی هم رخنه کرده اند و چون احزاب ضعیف اند فصل درو می رسد لذا باید از احزاب خواسته شود که افراد کارآمد و مدیر را پای کار بیاورند.»

اما این فعال سیاسی گریزی هم داشت به انتخابات مجلس در قروه؛ بنا به سخنان «آئینی» در مورد انتخابات قروه از دوستان حزبی در خواست می شود تا جایی که می توانند روی انتخاب درست مانور دهند که چه انسانی با چه کارکرد و گذشته ای می تواند حق مردم را ادا کند.

از نظر او صرف نگاه مذهبی و قومی و زبانی و سیاسی آسیب می زند به شهرستان لذا باتوجه به اینکه نماینده قدرتمندرتین فرد محسوب می شود نیاز است اشتباهات گذشته تکرار نشود چرا که در سنوات گذشه فردی به جایگاهی رسید که نباید می رسید.

کلید استقلال احزاب در دست مردم

در ادامه نوبت به مجمع رهروان امر به معروف و نهی از منکر رسید. مسئول این مجمع هم با بیان اینکه احزاب ما مستقل نیستند، اظهار داشت: استقلال احزاب به دست مردم است و چون نمی توانیم مردم را جذب کنیم و حرف و عمل یکی نیست لذا مردم از احزاب دور شده اند در واقع زمانی می توان حزب سالمی داشت که متکی به مردم باشیم.

به گفته «امین مالکی» شهرستان قروه وابسته به مسایل سیاسی پیش پا افتاده است و از زمان مجلس دوره اول تا امروز درگیر این مسئله هستیم و عامل این تنش ها همان هایی هستند که این وضعیت را به وجود آورده اند.

او با بیان اینکه قروه سیاسی ترین شهر در کشور است و در این مدت بسیاری به صورت کاذب وارد مجلس شده و دنبال فقط قدرت نمایی خود بوده اند نه خدمت به مردم لذا باید این روند قطع شود و شرایط انتخاب اصلح فراهم گردد.

«مالکی» معضل اصلی در انتخابات را ورود کاندیداها به بحث مذهب دانست و خواستار بررسی این مورد شد و گفت که ما نماینده ای را می خواهیم توانمند و ارزشمند که به مجلس برود.

تفاوت فعالیت حزبی در کردستان

اما به گفته یکی از اعضای حزب رهپویان انقلاب اسلامی تشکل در استان کردستان معنای چندانی ندارد و اگر کسی خود را با یک جریانی پیش ببرد معمولاً کم پیش می آید که برگردد این در حالی است که در کردستان این طور نیست.

«مسعود هاشمی» هم از نبود گفتمان در میان جناح های سیاسی گفت. «ما گفتمانی بین دو جناح نداریم

این دو جناج دو راه متفاوت می روند و راهشان بدون خروجی است، بله درست است که همه می دانیم اما اینکه اکنون چه کنیم مهم بوده و باید بررسی شود.»

او روند فعالیت احزاب در کردستان را متفاوت تر از دیگر استان ها دانست. «ما درون خودمان نزاع داریم و به اجتماع نظر نمی رسیم هر دو جناج، چه برسد به اینکه هردو با هم یکی شوند؛ دیدگاه احزاب جاهای دیگر اینگونه نیست.»

مطابق اظهارات «هاشمی» مشکل شهرستان در این است که اصلاح طلبان نماینده دارند می آیند جلو اما جبهه مقابل نگاه کرده و صبر می کنند که چه می شود بعد جلو می آیند.

او با این وضعیت را برای جریانات سیاسی نادرست دانست و گفت که هنوز بوی منافع شخصی در این شهرستان خیلی بیشتر از جاهای دیگر است.

شفافیتی در کار نیست

اما دیگر عضو شورای هماهنگی اصلاح طلبان به گونه ای بحث اعتمادسازی در جامعه را مطرح کرد. «رشید آئینی» با بیان اینکه در جوامع پیشرفته مردم از حکومت و دولت مطالبه گری دارند گفت که وقتی عملکردی شفاف وجود ندارد و برای مردم واضح در خصوص بعضی از موارد سخن نمی گویند دیگر مردم به چه عملکردی باید رأی بدهند؟

او در ادامه گفت که منادی وحدت به اصلاح طلبی و اصول گرایی نیست و در واقع حزب کارکردی ندارد و در این میان نقش ما این است که دفاع کنیم اما از چه چیزی؟ چه داریم بگوییم؟ می خواهیم با سیلی صورت خود را سرخ نگه داریم.

رأی اجباری نمی شود

همچنین «آئینی» به تلاش اجباری برای مشارکت مردم در انتخابات اشاره کرد. «این خیانت است که مردم را فقط پای صندوق رأی بکشانیم، فقط برای مشارکت حداکثری! بگذاریم یک بار مشارکت پایین بیاید تا مجلس متوجه شود که چه خبر است، این گرانی ها و مشکلات مربوط به آن مختص به همین مجلسی است که درست روی کار نیامد.»

در سخنان این فعال سیاسی بیان شد که ما نه نهی از رأی دادن می کنیم و نه اجبار؛ رأی دادن حق مردم است اما باید بگذاریم خود راه درست را انتخاب کنند و با این جریان واقع بینانه برخورد شود.

«آئینی» در ادامه از وجود فسادهای پی در پی در کشور معترض شد. «من مانده ام با این رأی هایی که خودم داده ام کدام سرنوشت را رقم زده ام فقط دزدها را جابجا کرده ام؛ احزاب اگر می خواهند درست پیش روند باید دستاوردهای خود را نشان دهند.»

او همین طور ائتلاف برای شخص خاصی را خیانت به مردم دانست و خواستار حق آزادی به مردم برای انتخابات شد.

لزوم کارکرد ساختاری احزاب

در ادامه فرماندار شهرستان قروه هم بر داشتن ساختار برای احزاب تأکید کرد. «احزاب باید کارهای ساختاری و کارکرد داشته و فقط در دوره انتخابات فعال نباشند.»

به گفته «حسین الماسی» باید آموخت که مخالفان را دید و اینکه انسجام و همبستگی مهمترین چیزی است که انقلاب را نگه داشته است.

او تخریب را عامل خوشحالی دشمنان دانست. «اگر دولت را قبول نداریم مهم نیست اما تضعیف و تخریب آن دشمنان را خوشحال می کند لذا نباید به دنبال حواشی برویم.»

«الماسی» با بیان اینکه در اصل 6 و 7 قانون اساسی عنوان شده که اداره عمومی کشور براساس آرای عمومی از راه انتخابات است، افزود که گاهی اوقات به اشتباهی عنوان می شود که این مشکلات ناشی از انقلاب است یا انتخاب؛ که باید در پاسخ به این سؤال گفت هیچکدام و در واقع مشکل از ماست که نمی گذاریم انتخاب واقعی صورت گیرد.

او مدارا داشتن و پذیرش یکدیگر در کنار تلاش برای مشارکت مردم را مهم دانست. «در این برهه مهم ترین مسئله تلاش برای مشارکت مردم است و اینکه کمک نکنیم انتخابات قومی و مذهبی شود چرا که عملکرد ما هم در این زمینه تأثیر دارد و مردم می بینند.»

با همه این موارد اگر ﺳﺎﺧﺘﺎر ﺑﻴﻤﺎرﮔﻮﻧﻪ اﺣﺰاب ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺑﻬﺒﻮد یابد و آسیب ها و ﻣﻮاﻧﻊ ﺑﺮ ﻃﺮف ﮔﺮدد اﺣﺰاب ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺑﺎ ﮔﺮم ﻧﻤﻮدن ﻓﻀﺎي اﻧﺘﺨﺎﺑﺎت از ﻃﺮﻳﻖ ﺗﺒﻠﻴﻐﺎت، ﻣﻨـﺎﻇﺮه، گفت و گو و ﺑﻪ ﺑﺤﺚ ﻛﺸﻴﺪن ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻣﻬﻢ و ﻣﺸﻜﻼت ﺟﺪي و اراﺋﻪ راﻫﻜﺎرﻫﺎ، ﺷـﻬﺮوﻧﺪان ﺑـﻲ ﺗﻔـﺎوت را ﺗﺒـﺪﻳﻞ ﺑـﻪ ﺷﻬﺮوﻧﺪاﻧﻲ ﻣﺴﺌﻮل و ﻣﺘﺤﺮك ﻧﻤﻮده ﺑﺎﻋﺚ ﻣﺸﺎرﻛﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺮدم در اﻧﺘﺨﺎﺑﺎت ﺷﺪه و ﻳﻜﻲ از زﻣﻴﻨـﻪ ﻫـﺎي ﺗﺤﻘﻖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺳﻴﺎﺳﻲ را ﻓﺮاﻫﻢ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﻨد./

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 161529

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha