به گزارش کردپرس، تنش های دو ماهه اخیر در میان دو رئیس مشترک حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق به یکی از موضوعات مهم در اقلیم کردستان عراق تبدیل شده و تحلیلگران خوانش های مختلفی درباره علل این تنشها ارائه کرده اند اما همه آنها در یک چیز متفق القولند که ریشه این اختلافات رقابت بر سر قدرت میان دو خانواده طالبانی و شیخ جنگی است. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این موضوع با تحلیلگران مسائل کردهای عراق مصاحبه کرده است. دکتر ژگار حسن استاد دانشگاه کینگ کالج کانادا از آن دسته تحلیلگرانی است که ریشه این تنشها بویژه میان بافل طالبانی پسر بزرگ جلال طالبانی، رهبر فقید اتحادیه میهنی و بافل طالبانی(شیخ جنگی) پسر عموی بافل را تلاش برای قبضه قدرت در این حزب می داند.
دلایل تنشهای اخیر میان رهبران ارشد اتحادیه میهنی کردستان عراق
دکتر ژگار حسن درباره دلیل اصلی این تنشها به خبرگزاری کردپرس گفت: یکی از علل اصلی تنش ها در داخل حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق فوت جلال طالبانی، رهبر این حزب است. بعد از مرگ او یکی سری تقابلات میان جریانات مختلف در داخل این حزب اتفاق افتاد. به یاد بیاورید که برهم صالح یکی از افرادی بود که که به دنبال دست یابی به قدرت بالا در این حزب بود اما مسلما از حزب کنار گذاشته شد. از دیگر شخصیت هایی که به عنوان رهبر بالقوه ظاهر شدند بافل طالبانی و قباد طالبانی پسران جلال طالبانی و رقیب آنها لاهور طالبانی (شیخ جنگی) به عنوان پسر عموی آنها بودند. در بحبوحه خلاء قدرت در این حزب، بافل طالبانی و لاهور شیخ جنگی با تقسیم قدرت که به آنها اجازه می داد به طور مشترک رهبری حزب را در دست بگیرند توافق کردند. ایده این تقسیم قدرت آن بود که اجازه می داد طالبانی ها همچنان هدایت حزب را در دست داشته باشند. این توافق از بین رفته است.
او معتقد است «ما می دانیم که اتحادیه میهنی نیز مانند حزب دموکرات کردستان عراق توسط یک خانواده اداره می شود. اتحادیه میهنی همواره ادعا کرده که یک حزب پیشرو و مدرن سیاسی است که بر خلاف حزب دموکرات کردستان عراق تحت تاثیر روابط فامیلی یا عشیره قرار نگرفته است. این حزب از این به بعد نمی تواند چنین ادعایی داشته باشد.»
او افزود: در مورد کشمکش قدرت در این حزب باید گفت که هر دو جریان به رهبری قباد طالبانی و بافل طالبانی در برابر لاهور شیخ جنگی(طالبانی)، هر دو اهداف سیاسی، دیدگاه خاص و هواداران خود را دارند و هر دو برای کنترل کامل بر حزب به رقابت با یکدیگر ادامه خواهند داد.
استاد دانشگاه کینک کالج کانادا این نوع اتفاقات در داخل احزاب منطقه بویژه در اقلیم کردستان عراق را عادی می داند.زیرا به باور او، «آنچه که ما در مورد حزب اتحادیه میهنی شاهد هستیم کشمکش قدرت به سبک کلاسیک برای جایگزینی قدرت بعد از کناره گیری یا مرگ رهبری است که مدت زمان زیادی هدایت یک حزب را در دست داشته است. زمانی که در یک حزب روند رسمی و شفاف برای انتخاب رهبر وجود نداشته باشد جریان هایی برای به دست گرفتن قدرت با هم رقابت می کنند. روی دادن این اتفاقات در منطقه ای مانند اقلیم کردستان عراق که نخبگان سیاسی آن از موازین دموکراتیک و حاکمیت قانون پیروی نمی کنند تعجب آور نیست. این نخبگان به جای پیروی از این اصول، به نیروی مسلح، تهدید و ارعاب و تهدید به استفاده از خشونت متوسل می شوند».
دکتر ژگار حسن درباره دست داشتن احتمالی عوامل خارجی، بویژه ترکیه در ایجاد تنش میان رهبران اتحادیه میهنی گفت: «من هیچ گونه شواهدی برای دست داشتن عوامل خارجی از جمله ترکیه در این قضیه ندیده ام و در این مقطع نمی توانم به این جمع بندی برسم.»
تاثیر تنشها در اتحادیه میهنی بر ساختار حزب
پژوهشگر مسائل کردهای عراق درباره تاثیر این تنشها بر ساختار حزب اتحادیه میهنی در آینده گفت: «من بر این باور هستم که وقتی گرد وخاک این تقابلات و تنشها فروکش کند شاهد تجمیع قدرت در داخل این حزب خواهیم بود. جریانی که از این کشمکش قدرت جان سالم به در ببرد قدرت مطلق بر این حزب و ارگان های آن را در دست خواهد داشت. از این به بعد ما انتظار داریم که سطوح بالای حزب دچار تغیر شود و حتی امکان تغییر ساختار عملکرد در این حزب نیز وجود دارد. البته باید در مورد این نتیجه گیری محتاط باشیم چرا که هنوز برای نتیجه گیری در مورد پیامدهای این اتفاق در حزب اتحادیه میهنی کمی زود است».
تاثیر تنشها در اتحایه میهنی بر روابط آن با حزب دموکرات کردستان عراق
استاد دانشگاه کینگ کالج کانادا درباره تاثیرات احتمالی کشمکش قدرت بر روابط این حزب با حزب دموکرات کردستان عراق به عنوان همپیمان دیرینه آن در اقلیم کردستان گفت: مسلما این اتفاقات درون حزبی در اتحادیه میهنی بر روابط آن با حزب دموکرات کردستان عراق تاثیر خواهد داشت. ما می دانیم که قباد طالبانی روابطی عالی با بارزانی ها و حزب دموکرات کردستان عراق دارد. اگر قباد طالبانی و بافل طالبانی کنترل کامل حزب را در دست بگیرند ما باید انتظار داشته باشیم که روابط میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات یا پارتی توسعه پیدا کند.
او در مورد تاثیرات افتادن قدرت در اتحادیه میهنی به دست لاهور شیخ جنگی به خبرگزاری کردپرس گفت: « از طرفی دیگر، اگر لاهور طالبانی قادر باشد قدرت را از دست این دو برادر خارج کند این مسئله عامل بوجود آمدن تغیری جدی در اقلیم کردستان خواهد شد و حتی با دیگر مناطق کردنشین و کشورهای همسایه خواهد شد. ما باید منتظر باشیم که اتفاقات در هفته ها و حتی ماه های آینده چگونه پیش می رود. باید امیدوار باشیم که این تقابل قدرت به خشونت کشیده نشود».
نظر شما