به گزارش کردپرس، ١٨ سال پیش، طرح انتقال مشاغل آلاینده به شهرک صنفی کاوه مهاباد مطرح شد،اما هر بار با مشکلات پیچیده ایی رو به رو و انتقال مشاغل آلاینده به این شهرک، به زمانی دیگر موکول می شد.
تا سال گذشته علاوه بر مشکلات حقوقی، تکمیل نبودن زیرساخت های شهرک صنفی کاوه مهاباد باعث عدم تمایل صاحبان مشاغل آلاینده جهت انتقال به شهرک بود. اما با وجود این باز هم پلمب کردن بازار اغلب آن ها در سال ٩٨ انجام گرفت.
ضرب الاجل ها طی سال های ٩٧ تا ٩٩ همچنان برقرار بود ولی صاحبان مشاغل همچنان تمایلی برای جابه جایی به آنجا نداشتند.
مسئولان شهرستان مهاباد تصمیم گرفتند در مرحله اول انتقال اصناف آلاینده، که در بهار سال ٩٨ اجرا شد، ۵۰ واحد در سطح شهر از جمله نمایشگاه اتومبیل، فلزکاران و مصالح ساختمانی را شناسایی و انتقال دهند اما تنها ۲۶ واحد به شهرک صنفی کاوه منتقل شدند در همان زمان "بازار روز" این شهرستان نیز غیرفعال و تعطیل شد.
پس از آن، رییس اداره صنعت، معدن و تجارت مهاباد اردیبهشت ماه سال ٩٩ اعلام کرد؛ تمامی واحدهای صنفی آلاینده مهاباد که در شهرک صنفی کاوه دارای زمین و مغازه هستند از اول خرداد به مدت یک ماه فرصت دارند نسبت به تکمیل و جابهجایی واحد صنفی خود به آنجا اقدام کنند.
از بهار ٩٨ تا بهار ٩٩، در مجموع 40 واحد آلاینده به شهرک منتقل شدند در واقع در بهار سال گذشته تنها ١٤ واحد آلاینده به شهرک صنفی انتقال داده شدند و عاقبت با یک ضرب الاجل دیگر از سوی از صمت مهاباد این میزان در تیر 99، به انتقال50 واحد آلاینده رسید، در حالی است که مهاباد دارای بیش از یک هزار واحد آلاینده و مزاحم است وهنوز شهرک صنفی هم هنوز افتتاح نشده بود!
عاقبت بهمن ماه سال ٩٩، با حضور استاندار آذربایجان غربی فاز اول شهرک صنفی کاوه مهاباد پس از 17 سال انتظار در قالب ۱۱ هکتار و ۲۹۹ واحد برای مالکان صنوف آلاینده به بهرهبرداری رسید.
هدف این بود که در مرحله اول آن واحدهایی که در شهرک صنفی کاوه زمین خود را تحویل گرفته اند به این شهرک انتقال پیدا کنند و این شهرک فعال شود و پس از آن راه اندازی فاز دوم در دستور کار قرار بگیرد.
در افتتاح فاز اول این شهرک بایستی مشاغلی از جمله نمایشگاههای خودرو، مکانیکیها، مصالح ساختمانی و فلزکاران باید به این شهرک منتقل و جابه جا می شدند. اما وضعیت فعالیت اصناف در شهرک چندان تعریفی نداشت، عده ایی که مجوز دریافت کرده بودند واحدهایشان همچنان خالی بود و باز هم در سطح شهر به فعالیت خود مشغول شده بودند.
هنوز هم از مجموع ٢٩٩ واحد در فاز اول این شهرک تنها چیزی حدود ٥٤ واحد فعال شده است!
فرماندار ویژه مهاباد اخیرا در جلسه بررسی مشکلات شهرک صنفی کاوه مهاباد در ضرب الاجلی دیگر تاکید کرد: سرمایه گذاری قابل توجهی توسط دولت در این شهرک انجام شده است، باید در کمترین زمان ممکن نسبت به تعیین وضعیت مغازههای فعال، غیر فعال و همچنین زمینهای خالی بدون تکلیف اقدامات لازم انجام شود و با افرادی که مخالف قراردادهای منعقده و خلاف دستورالعمل رفتار کنند به طور قاطع برخورد و امتیاز آنان باطل خواهد شد.
عارف خدرلو افزود: بیش از 18سال از احداث این شهرک گذشته است، باید زمینهایی که توسط مالکان بدون ساخت و فعالیت مانده است، خلع ید شده و باید به افراد دیگر و صاحب شغل صنوف آلاینده واگذار شود. واحدهایی که هم به صورت نیمه کاره رها شده اند، 45 روزه فرصت دارند تا نسبت به احداث، تکمیل و شروع فعالیت خود اقدام کنند، درغیر این صورت این واحدها نیز به افراد دیگر واگذار خواهد شد.
او با اشاره به وضعیت واحدهای دارای مجوز و تکمیل شدهای که خالی هستند نیز گفت: مالکان این واحدها هم که علاوه بر اهدای پروانه در داخل شهرک صنفی کاوه هم اکنون بدون مجوز در سطح شهر فعالیت دارند، پروانه آنها باطل خواهد شد
انتقال لاکپشتی و عدم همکاری اصناف با وجود تکمیل زیرساخت های شهرک هنوز ادامه دارد. در این راستا نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی از طرحهای تشویقی از جمله اهدای تسهیلات کم بهره هم خبر داده است.
به گفته جلال محمودزاده؛ افراد صاحب امتیاز و مالک مغازه ها که اکنون اهلیتی با شغل های آلاینده ندارند یا باید مغازه خود را تحویل دهند یا پس از تکمیل به یکی از افراد صاحب این مشاغل اجاره دهند.
اکنون که شهرک صنفی کاوه، بعد از 17 سال در مهاباد به بهره برداری رسیده است! انتظار می رود با تکمیل زیرساخت های اساسی و طبق آیین نامه ساماندهی مشاغل و اصناف مزاحم شهری، شهرداریها و دستگاههای اجرایی مرتبط با استفاده از ابزارهای تشویقی از قبیل تعیین محل جدید استقرار و فراهم کردن تسهیلات بانکی برای تسهیل در انتقال مشاغل و صنوف مزاحم شهری برنامهریزی و اقدام کنند.
انتقال مشاغل آلاینده از جمله مکانیک ها و ابزار فروشان، نجاران و فلزکاران، مصالح فروشان و نمایشگاه های اتومبیل که باعث برهم زدن دید و منظر شهری شده و بر آلایندگی شهر افزوده اند و باید سریع تر به شهرک انتقال یابند؛ چرا که موضوع انتقال اصناف آلاینده به خارج از محدوده شهرها در جهت حفظ سلامت و بهداشت محیط به برنامه ریزی جامع و کامل نیاز دارد و اولویت انتقال هم باید با آن دسته از مشاغلی باشد که از شدت آلایندگی بیشتری برخواردارند.
طراحی فاز یک شهرک صنفی مهاباد متعلق به ۱۵ سال قبل است، اما قرار است فاز دوم مختصات و عملکردی جداگانه داشته باشد و به صورت تخصصی دایر شود به گونه ایی که هر اتحادیه بخشی از شهرک را به خود اختصاص می دهد.
تعلل بیش از یک دهه انتقال مشاغل آلاینده مهاباد اکنون با مقاومت صاحبان این اصناف روبه رو شده است و نگرانی ها در خصوص اختلال در رفتوآمد، بدمنظره کردن چهره شهر، ایجاد آلودگیهای صوتی و بصری و اشغال مساحت زیادی از معابر و ایجاد مزاحمت برای رفت و آمد شهروندان همچنان ادامه دارد/.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما