احتمال فشار جو بایدن بر ترکیه برای مذاکره با پ.ک.ک و نیروهای کرد سوریه

سرویس جهان- آنتونی آویس دوبوسون درباره نحوه تعامل احتمالی جو بایدن رییس جمهور جدید آمریکا با ترکیه و کردهای سوریه به کردپرس گفت: امکان دارد جو بایدن ترکیه را برای مذاکره و گفتگو با پ.ک.ک و نیز نیروهای کرد-عرب سوریه موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه تحت فشار قرار دهد. البته این امکان نیز وجود دارد آمریکا بخواهد روابط خود را با اداره خودگردان شمال شرق سوریه گسترش دهد.

به گزارش کردپرس، فشار ترکیه بر کردهای سوریه در هفته های اخیر و همزمان با نزدیک شدن به خروج دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا از قدرت و تصدی دولت جدید آمریکا از سوی جو بایدن بیشتر شده و این مسئله بویژه با تشدید درگیری میان نیروهای شورشی وابسته به ترکیه با نیروهای کرد در عین عیسی سوریه، فرضیه آغاز اقدام نظامی گسترده تر دیگری از سوی ترکیه علیه کردهای سوریه را همزمان با آغاز روند گذار قدرت در آمریکا مطرح کرده است. خبرگزاری برای بررسی این موضوع و نیز موضع احتمالی جو بایدن نسبت به کردهای سوریه و دولت ترکیه با آنتونی آویس دوبوسون، تحلیلگر مسائل کردها گفتگو کرده است.

احتمال حمله ترکیه به کردها قبل از بر سر کار آمدن جو بایدن

دوبوسون درباره تمایل اردوغان به حمله علیه کردهای سوریه به کردرس گفت: « هیچ شکی وجود ندارد که رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه از بی علاقگی دولت ترامپ به مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا در طول چهار سال گذشته استفاده کرده است. برای مثال، همین یک سال پیش، اردوغان با دادن چراغ سبز از سوی ترامپ، دستور آغاز عملیات چشمه صلح را علیه کردهای سوریه داد که نیروهای ترکیه در این عملیات دو شهر گری سپی و سری کانی را تصرف کردند. آوارگی صدها هزار تن از مردم این منطقه و مصیبت های انسانی بعد از آن از جمله نقض موارد متعدد قوانین بین المللی یک تراژدی به جای گذاشت. عدم توجه ترامپ به اقدامات اردوغان فقط نشان دهنده ضعف تعهد آمریکا نسبت به مردم شمال شرق سوریه است. ترامپ فقط با فشار سیاسی کنگره راضی به امضای توافق آتش بس با اردوغان شد و فرصتی برای استقرار مجدد نیروهای باقی مانده آمریکایی در حسکه و دیرالزور برای محافظت از منابع نفتی فراهم شد.»

وی درباره تاثیر انتخاب جو بایدن بر وضعیت کردها و ترکیه افزود: «پیروزی جو بایدن رییس جمهور منتخب آمریکا بر دونالد ترامپ نشانه گذار از سیاست خارجی نامعین آمریکا در دوران ترامپ است. جو بایدن روشن ساخته است که او حامی مصر حقوق بشر بوده و خودکامگی شامل اقدامات اردوغان را تحمل نخواهد کرد. او همچنین نقض متعدد قوانین بین المللی از سوی اردوغان و حمله او به شمال شرق سوریه را محکوم کرده است. استقرار مجدد نیروهای آمریکا در شمال شرق سوریه احتمالا برنامه های دولت اردوغان برای شمال سوریه را به هم زده است.»

دوبوسون با اشاره به تنش اخیر میان نیروهای کرد عراقی با نیروهای پ.ک.ک و نیروهای کرد سوریه گفت:« بنابراین، فرصت در حال تمام شدن است و اردوغان از نیروهای نیابتی خود برای فشار بر شمال شرق سوریه و همزمان سوء استفاده از اختلافات داخلی کردها مانند نیروهای پیشمرگ روژ، نیروهای حزب کردستان عراق و نیروهای کرد سوریه و نیروهای پ.ک.ک برای فشار بر این منطقه خودگردان استفاده می کند. حمله ترکیه به کوبانی و عین عیسی یک احتمال قطعی است. سوال این است که آیا اردوغان این قمار و تحریم های دولت آینده آمریکا به رهبری جو بایدن را به جان می خرد.»

درگیری میان نیروهای پ.ک.ک و نیروهای اقلیم کردستان عراق

این نویسنده آقریقایی تبار درباره علل تنش های اخیر میان پ.ک.ک و نیروهای کرد عراق گفت: «پ.ک.ک از دو دهه پیش یعنی از دهه 1990 در خاک اقلیم کردستان اقدام به عملیات نظامی کرده است. در این مدت درگیری های جسته و گریخته میان نیروهای پ.ک.ک و نیروهای حزب دموکرات کردستان عراق اتفاق افتاده است. این تنشها بر سر دیدگاه در مورد نوع حکمرانی در یک منطقه کردنشین بوده است. دلیل دیگر این تنشها همکاری نزدیک حزب دموکرات کردستان با دولت ترکیه در خاک اقلیم کردستان است که به آنکارا اجازه داده علیه پ.ک.ک در این منطقه عملیات برون مرزی انجام دهد. روابط گرم میان اقلیم کردستان و ترکیه در امور سیاسی، اقتصادی و امنیتی، اقلیم کردستان را در جایگاه وابستگی شدید به ترکیه در زمینه سرمایه گذاری قرار داده است. این اتکای بیش از اندازه اقلیم کردستان عراق به کشور ترکیه برای حمایت های سیاسی و امنیتی باعث ایجاد خصومت بیشتر در پ.ک.ک شده به طوری که حزب دموکرات را بخشی از بدنه امنیتی ترکیه می داند. پ.ک.ک عملیات نظامی خود شامل کشتن نیروهای امنیتی ترکیه را از این منطقه انجام داده است. نیروهای پیشمرگ حزب دموکرات کردستان عراق در کنار نیروهای پیشمرگ روژ به نیروهای امنیتی ترکیه علیه نیروهای وابسته به پ.ک.ک بویژه در استان دهوک اقلیم کردستان کمک می کنند.»

وی افزود: «با این حال، نیروهای امنیتی ترکیه شهروندان غیرنظامی در اقلیم کردستان از جمله ساکنان کمپ های آوارگان را هدف قرار داده اند.این مسئله از سوی رسانه های اقلیم کردستان پوشش داده نشده و فقط برخی رسانه های مستقل بین المللی به آن پرداخته اند. جان باختن نیروهای پیشمرگ و تنش میان نیروهای کردی پیامدهای تقابل گسترده تر میان ترکیه و پ.ک.ک است.

این ناظر مسائل کردها به ایجاد جبهه مشترک میان حزب دموکرات کردستان و ترکیه در برابر پ.ک.ک اشاره کرد و گفت: « برای ترکیه جنگ علیه پ.ک.ک بهانه ای برای محدود کردن مسئله حق تعیین سرنوشت کردهای ترکیه است. بکارگیری اختلافات داخلی کردها یکی از تاکتیک های فراوانی است که دولت آنکارا برای جلوگیری از تمرکز کردها بر استقلال استفاده می کند. ترکیه چنین تلاشهایی از سوی کردها را تهدیدی امنیتی برای خود تلقی می کند. در مورد اقلیم کردستان عراق، حزب دموکرات کردستان عراق پ.ک.ک را عاملی برای تحت تاثیر قرار دادن خودمختاری در این منطقه می داند و منافع آن در محدود کردن پ.ک.ک است. این مسئله بویژه از زمانی که اقلیم کردستان به شدت به آموزش های بین المللی برای تقویت نیروهای خود حفظ اقتصاد و حاکمیت بارزانی ها متکی شده اهمیت بیشتری پیدا کرده است.»

توانایی جو بایدن در محافظت از کردهای سوریه

دوبوسون درباره تعامل دولت جو بایدن با مسئله کردها در خاورمیانه گفت:« دولت جو بایدن وارد منطقه ای پیچیده می شود که مشکلاتی پیچیده نیز دارد. برای دولت جو بایدن ترکیه به عنوان یک متحد عضو ناتو، بویژه در مقابل روسیه محسوب می شود. فارغ از این که این ذهنیت درست است یا نه، این مسئله مورد توجه واشنگتن بوده و جو بایدن با نظر به این مسئله به دنبال ایجاد توازن در مقابل تحولات کنونی است. نیروهای دموکراتیک سوریه همچنان شریک محلی در مقابله با داعش تحت رهبری ائتلاف بین المللی خواهد بود. با توجه به این که این عملیاتها علیه داعش دیگر بهانه خوبی برای ادامه حضور آمریکا در شمال شرق سوریه نخواهد بود این کشور به بازبینی سیاست خود در این زمینه نیاز خواهد داشت.»

وی درباره انتخاب های جو بایدن برای تعامل با کردهای سوریه و دولت ترکیه در جهت حل مسئله افزود:« ممکن است جو بایدن به بهبود رابطه آمریکا با ترکیه به قیمت نیروهای دموکراتیک سوریه بپردازد. البته این مسئله در صورتی است که جو بایدن به تعهدات خود نسبت به مقابله با خودکامگی در جهان عمل نکند. با این حال، یک آلترناتیو که جو بایدن می تواند دنبال کند- و از نظر من احتمال آن زیاد است- این است که رابطه با اداره خودگردان در شمال شرق سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه را محکمتر کند. او ممکن است ترکیه را برای گفتگو با پ.ک.ک و نیروهای دموکراتیک سوریه تحت فشار قرار دهد و از این مسئله منتفع شود اما همه اینها فقط احتمالات هستند.»

دوبوسون تاکید کرد: «بزرگترین مسئله برای جو بایدن در مورد سوریه تقابل بزرگتر و ایجاد توازن در رابطه آمریکا با ترکیه است. اینها مسائلی نیستند که به آسانی حل شوند. بویژه این که روابط میان ترکیه و آمریکا در 5 سال گذشته با وجود تلاش های ترامپ برای بهبود آن تنزل یافته است. ممکن است زمان آن رسیده باشد که آمریکا به دنبل یافتن کشور دیگری باشد تا به جای ترکیه با آن رابطه عمیق برقرار کند. تشکل های مختلف کردی در سوریه و بقیه در اداره خودگردان در شمال شرق سوریه ممکن است بازیگران مهمی در این تغییر محیط سیاسی نباشند اما آنها همچنان در خاورمیانه جدید مهم خواهند بود.»

مصاحبه: اشرف بیننده

کد خبر 1678

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha