به گزارش کردپرس، مجله نشنال اینترست آمریکا در تحلیلی به قلم نیکولاس هراس، پژوهشگر مرکز نیو امریکن سکیوریتی به بررسی وضعیت همکاری های نظامی و امنیتی آمریکا با اقلیم کردستان عراق پرداخته است.
نویسنده معتقد است که چالش های بسیاری در مسیر همکاری نظامی و امنیتی میان اقلیم کردستان و آمریکا وجود دارد. وی مهم ترین مشکل مسئله امنیت و نیروهای امنیتی در اقلیم کردستان را کنترل نیروهای امنیتی و نظامی اقلیم کردستان توسط دو حزب دموکرات کردستان عراق و اتحادیه میهنی دانسته است در حالی که به گفته وی، در حالت عادی انتظار می رود که نیروهای امنیتی اقلیم کردتسان عراق وابستگی سیاسی نداشته باشند.
این تحلیلگر مسائل امنیتی تاکید کرده است بحث اصلاحات در نیروهای امنیتی اقلیم کردستان و مسائل مرتبط با آن از جمله تلاش برای رفع کنترل احزاب بر نیروهای نظامی و امنیتی اقلیم کردستان دهها سال است صورت می گیرد اما این تلاشها که بعضا از سوی شرکای خارجی اقلیم کردستان هم صورت گرفته به نتیجه نرسیده است. نیکولاس هراس تاکید کرده است که حتی تلاش برخی اعضای ائتلاف مبارزه با داعش مانند آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان برای ایجاد اصلاحات در ساختار نیروهای امنیتی نظامی اقلیم کردستان با تمرکز بر نیروهای پیشمرگ هم نتیجه ای به دنبال نداشته است.
بر اساس این گزارش، هدف اصلی ایجاد اصلاحات در نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان رفع کنترل دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی بر نیروهای نظامی و امنیتی اقلیم کردستان و نیز اختلافات میان این دو حزب است که از دهها سال پیش تاکنون ادامه داشته است. به گفته این کارشناس مسائل امنیتی، آمریکا نگرانی دیگری دارد و آن ایجاد هماهنگی میان نیروهای نظامی و امنیتی اقلیم کردستان با نیروهای عراقی تحت کنترل دولت مرکزی این کشور بوده و اشنگتن در سال 2005 برای ایجاد هماهنگی میان اربیل و بغداد تلاش کرد و این تلاش تحت عنوان مکانیسم امنیتی مشترک میان آمریکا، اقلیم کردستان و دولت عراق تا سال 2011 که نیروهای آمریکا خارج شدند ادامه داشت.
مجله نشنال اینترست آمریکا با اشاره به این که واشنگتن در 5 سال گذشته 400 میلیون دلار کمک مستقیم نظامی و امنیتی به اقلیم کردستان عراق کرده است یکی از بخش های اصلی همکاری آمریکا با اقلیم کردستان را حوزه امنیت عنوان کرده است. کمک های آمریکا به نیروهای امنیتی و پیشمرگ اقلیم کردستان در حوزه های مختلف شامل ارسال تجهیزات نظامی، آموزش و اطلاعات و نیز پرداخت مستقیم حقوق نیروهای پیشمرگ بوده است.
بر اساس این گزارش، دولت کنونی آمریکا برای سال جدید مالی 2020 میزان کمک های نظامی به نیروهای پیشمرگ اقلیم کرستان را افزایش داده و به 293 میلیون دلار رسانده است.
در این گزارش برای توجیه کمک های آمریکا به نیروهای امنیتی و نظامی اقلیم کردستان این طور گفته شده که آمریکا این نیروها را نیروهای امنیتی محلی و بخشی از نیروهای امنیتی عراق و تحت نظارت دولت عراق می داند و کمک های نظامی این کشور به نیروهای پیشمرگ در قالب یادداشت تفاهم میان آمریکا و اقلیم کردستان در سال 2016 و با این فرض صورت می گیرد که دولت عراق آن با آن موافق است اما این مسئله محدودیت هایی نیز دارد. نویسنده معتقد است که از جمله محدودیت های روند کمک های آمریکا به نیروهای کرد عراق وابسته بودن آن به رابطه میان آمریکا، اقلیم کردستان و عراق است.
نویسنده معتقد است با توجه به شکننده بودن این ارتباط و نیز عدم وجود مکانیسم دقیق برای کمک دفاعی آمریکا به اقلیم کردستان عراق وجود یک هماهنگ کننده امنیتی آمریکا در اقلیم کردستان لازم است.
نویسنده در پایان نتیجه گیری کرده است که کمک های نظامی آمریکا به نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان بدون توجه به استراتژی خاص صورت گرفته و در نتیجه ظاهرا خرج کردن این پولها نتیجه دلخواه را نداشته است. نیکولاس هراس با اشاره به این که انگلیس برای هماهنگی کمک های نظامی خود به اقلیم کردستان، مشاور امور نیروهای پیشمرگ در وزارت دفاع این کشور منصوب کرده، به آمریکا توصیه کرده است چنین جایگاهی نیز برای ساماندهی کمک های نظامی آمریکا به نیروهای پیشمرگ تعریف شود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما