به گزارش خبرنگار کردپرس، وزارت کشور به استناد ماده (۶) قانون نحوه تأسیس کتابخانه های عمومی، مصوب ۱۳۸۲، آیین نامه اجرایی نحوه کسر نیم درصد سهم کتابخانه های عمومی از درآمد شهرداری ها را تعیین کرده و شهرداری ها هم موظفند نیم درصد از درآمدهای خود به استثناء وام و تسهیلات، اعتبار و تملک دارایی های سرمایه ای که دولت در اختیار شهرداری ها قرار می دهد، اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی، فاینانس و تهاتر را محاسبه و به حساب انجمن کتابخانه های عمومی شهرشان واریز کنند.
در مهاباد نیز شهرداری این شهر طی دو سال اخیر تنها ۳۵۰ میلیون ریال به کتابخانه های عمومی این شهر پرداخت کرده است. در حالی که سرانه فضای مطالعه در این شهرستان ۱.۲ مترمربع برای هر ۱۰۰ نفر است که این میزان ۱۲ درصد استاندارد جهانی است و سرانه کتاب در مهاباد هم ۲۸ نسخه برای هر ۱۰۰ نفر است که این مقدار ۱۴ نسخه کمتر از میانگین استانی است.
تعداد کم کتابخانه ها و عدم برخورداری از بودجه نیم درصدی درآمد شهرداری از جمله عمدهترین مشکلات کتابخانههای عمومی در مهاباد است، شهری که تا کنون ٢ بار در لیست شهرهای خلاق کتاب ایران قرار گرفته است.
امروز چیا قادری، رییس اداره کتابخانههای عمومی مهاباد در جلسه انجمن کتابخانه های عمومی این شهرستان گفت: در سال جاری تاکنون هیچ مبلغی توسط شهرداری به این نهاد پرداخت نشده است.
او تاکید کرد: در صورت پرداخت نشدن نیم درصد درآمد شهرداری، کل مبلغ آن از در تهران از حساب های شهرداری برداشت و در واقع اعتبار موجود برگشت داده خواهد شد.
قادری با بیان اینکه شیوع کرونا بر شرایط فعالیت وضعیت کتابخانه ها تاثیرگذار بوده است، گفت: طی ۶ ماهه سال جاری تنها ۷۰ روز کتابخانه بازگشایی شده که همین امر باعث شد عضویت در کتابخانه های مهاباد از ۵ هزار نفر به کمتر از هزار و ۵۰۰ نفر کاهش یابد
در ادامه جلسه فرماندار ویژه مهاباد نیز تاکید کرد: نیم درصد از درآمد شهرداریها باید به کتابخانههای عمومی شهرها اختصاص یابد و برهمین اساس امسال طی سه مرحله یک میلیارد ریال توسط شهرداری مهاباد باید به کتابخانه های عمومی این شهرستان اختصاص یابد.
عارف خدرلو افزود: این شهرستان به عنوان یک شهر فرهنگی در کشور شناخته می شود، اما سرانه فضای مطالعه و کتابخانه ای متناسب با عنوان شهر خلاق کتاب نیست. بر اساس آمارهای موجود برای هر ۷۵ هزار نفر در مهاباد یک کتابخانه عمومی وجود دارد که این آمار در سطح ملی برای هر ۲۵ هزار نفر یک باب کتابخانه است.
او با اشاره به اینکه مهاباد دو مرحله به عنوان شهر خلاق در امر کتابخوانی در کشور انتخاب شده است، اضافه کرد: با توجه به پتانسیل و فرهنگ بالای مهاباد، فضای مطالعه و کتابخانه ای متناسب با عنوان های بدست آمده آن نیست و برای ارتقای شریط موجود باید از همه ظرفیت ها استفاده کرد.
فرماندار ویژه مهاباد با تاکید بر اینکه افزایش فضای مطالعه یکی از راه های توسعه شهرستان است، اظهار داشت: در تلاش هستیم طی سال جاری یا برای سال آینده یک پروژه برای افزایش سرانه کتابخانه ای در این شهرستان تعریف کنیم تا بتوانیم کمبودهای موجود را جبران کنیم.
خدرلو، با بیان اینکه کاهش سرانه مطالعه نیز باید کارشناسی و بررسی شود، گفت: کیفیت و به روز بودن کتاب های موجود و همچنین تنوع کتاب ها می تواند بر افزایش سرانه مطالعه و عضویت در کتابخانه ها تاثیرگذار باشد.
به گزارش کردپرس، به نقل از ایرنا؛ شهرستان مهاباد دارای ۲۴۰ هزار نفر جمعیت است؛ این شهرستان تاکنون ۲ بار توانسته است در سطح کشور عنوان «شهر خلاق کتاب» را به خود اختصاص دهد که این امر نشاندهنده اهمیت کتاب و مطالعه نزد مردم فرهنگدوست این شهرستان است.
در کردپرس بیشتر بخوانید؛
نظر شما