به گزارش خبرنگار کردپرس، مشکل کمبود نان فقط مختص شهری ها نیست و این بحران به روستاهای استان هم رسیده و نان نایاب شده است. یکی از کمبود آرد می گوید و دیگری از قاچاق آرد. مسئولان نانواهای متخلف را مقصر می دانند و نانواها هم دلالان آرد را.
در این آشفته بازار اما، کیفیت نان موجود هم چندان مطلوب نیست. نانی که حتی از سبوس هم ارزانتر است و غذای دام می شود تا قوت مردم.
گفته می شود؛ آرد با قیمت دولتی کیسهای ۳۵ هزار تومان به نانوا فروخته میشود اما همان آرد در بازار آزاد بیشتر از ۱۵۰ هزار تومان خرید و فروش میشود. سال گذشته هم هر کیسه آرد سهمیه ایی به قیمت ٤٥ هزار تومان به نانوایی ها تحویل داده می شد، اما هر کیسه آرد در بازار آزاد به ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان به فروش می رفت!
ارتباط بحران نان با شروع پاییز را هم می شود از اعلام نرخ خرید تضمینی گندم ردیابی کرد. هر سال در پی اعلام قیمت خرید تضمینی گندم و افزایش قیمت آن، نرخ آرد هم افزایش می یابد. این مسئله گوش های دلالان بازار را تیز می کند و پی بازار سیاه خودشان، دست به کار می شوند. بازاری که درآمد میلیونی دارد و دستهای پشت پرده آرد و نان، جیب هایشان از قوت غالب مردم قلمبه می شود.
اما تکرار این بحران هر سال پاییز مردم را خسته کرده و انتظار طولانی در صف های نان هم نایشان را در این وانفسای کرونا بریده است.
مسئولان می گویند: مشکلی از بابت تامین آرد وجود ندارد اما دو برابر میانگین کشوری نانوایی در استان مستقر شده که همین موضوع دستگاههای نظارتی را با مشکل روبرو میکند. همچنین فروش آرد خارج از شبکه و با قیمت آزاد توسط برخی نانوایی ها غیر قانونی است و با آنها برخورد خواهد شد.
استاندار آذربایجان غربی هم در بحران نان سال گذشته گفته بود: «اگر واحد نانوایی تخلف کند بدون هیچ وقفهای پروانه مالکیت باطل میشود. در بحث نان که یکی از ضروریات سفره عموم است با هیچ فردی مدارا نمیکنیم».
پس از آن قرار شد؛ «برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل و اختلال در روند پخت نان در استان، روند نظارت بر تهیه و توزیع آرد در استان الکترونیکی شود». این را نادر صادقی، معاون اقتصادی استاندار آذربایجان غربی در جلسه کارگروه تنظیم بازار استان در دی ماه سال گذشته گفته بود. اما با گذشت ١٠ ماه از این وعده معاون استاندار، باز هم بحران نان با شروع فصل سرما پا گرفته و خبری هم نظارت الکترونیکی بر بازار آرد نیست.
توزیع خارج از شبکه، کم فروشی، گران فروشی، بازار سیاه نان و جولان دلالان به قوت خود باقی است و بی کفایتی های مسئولان امر هم در مدیریت نان، ادامه دارد!
موضوع بحران صفهای طولانی در مقابل نانواییها به ویژه نانواییهایی که با قیمت دولتی، پخت میکنند، به خطبه های نماز جمعه ارومیه هم رسید و نماینده ولی فقیه در استان، خواستار حل این معضل در اسرع وقت شد.
پس از آن جلسه کارگروه گندم، آرد و نان، ١٢ مهر ماه، بدون حضور رسانهها در استانداری برگزار شد، اما به غیر از این عنوان و چند قطعه عکس هیچ خبری از این جلسه به بیرون درز نکرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در خصوص مشکلات آرد و نان در استان به خبرنگاران می گوید: «مشکلی در بخش آرد و نان شهرستان ارومیه وجود ندارد و بلکه مشکل افزایش قیمت نان استانهای همجوار است که نانواییهای استان به خصوص ارومیه انتظار دارند این افزایش نرخ در منطقه ما هم محقق شود».
غلامرضا بابایی ادامه می دهد: «بر اساس تصمیم این کارگروه هیچ افزایش قیمتی در نان نداریم و تنها قیمتهای افزایش یافته حالت ترمیمی خواهند داشت».
در حال حاضر در آذربایجان غربی ۵ هزار واحد نانوایی فعال است، سهمیه آرد هر نفر بر اساس جمعیت استان ۶۵۰ گرم تعیین شده و بنا بر اظهارات رییس صمت استان: «نه تنها تغییر سهمیه نداشتهایم، بلکه قیمت آرد هم افزایش ندارد».
بابایی می گوید: «آردهای تولیدی استان از گندمهای سال جاری بوده و برای افزایش قیمت آردها اقدام به واردات گندم از استانهای جنوبی کردهایم و تلاش میشود کیفیت نان افزایش یابد».
اما سید سلمان ذاکر، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی قاچاق آرد را دلیل اصلی تشکیل صف های نان می داند و می گوید: «نظارت کافی بر عملکرد نانواییها وجود ندارد».
اکنون در لابه لای صف های طولانی نان و جلسه های مخفی کارگروه آرد و نان در آذربایجان غربی، بحرانی به نام بحران نان رنگ واقعیت گرفته و به اعتقاد کارشناسان امر؛ هر چقدر که سهمیه آرد نانوایی ها را افزایش دهند، درصورتی که نظارتی وجود نداشته باشد باز هم با فروش آرد در بازار آزاد و خروج از چرخه پخت روبهرو خواهیم شد.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما