به گزارش خبرنگار کردپرس، کودک، بازی و نشاط؛ یکی از روز شمارهای هفته کودک است. روزشماری که در این شرایط کرونا باید جدی گرفته شود چرا که نشاط کودکی به دلایل قرنطیه و محدودیت ها و تعطیلی مدارس و نهادهای سرگرمی و تفریحی و... رنگ باخت و نادیده گرفته شد.
کودکانی که تا دو سال پیش در مدرسه، پارک ها و کوچه و حیاط منازل و... بازی می کردند و سرگرم بودند به ناگهان از همه این کارها منع و محدودیت برایشان ایجاد شد. قرنطینه برای بزرگسالان قابل تحمل بود اما برای کودکان و نوجوانان سخت و طاقت فرساست و همین چالشی شده برای والدین.
خانه نشینی و مشکلات بعد آن...
در همین زمینه نایب دبیر اتحادیه علمی روانشناسی و مشاوره ایران معتقد است با وجود این محدودیت ها، آموزش و یادگیری به کودکان هیچ گاه قابل توقف نیست و باید ادامه داشته باشد.
«مجید زارعی» در گفت و گو با خبرنگار کردپرس از خانه نشینی یک و نیم میلیارد دانش آموز در 165 کشور دنیا به دلیل شیوع ویروس کرونا خبر داد و به تأثیرات این خانه نشینی اشاره کرد. «این خانهنشینی که شبیه به یک زندان اجتماعی است بیشک تأثیرات زیادی در سلامت جسم و روان کودکان و نوجوانان دارد، به خصوص کودکانی که والدین خود را از دست دادهاند و یا کودکانی که والدینشان در حوزه بهداشت و سلامت در جامعه مشغول به فعالیت و خدمت رسانی هستند.»
از نظر او اغلب کودکان به خاطر خانه نشینی های بلند مدت نتوانستند نیازهای خود مانند ارتباطات و فعالیت های متناسب با سنشان را تجربه کنند لذا در زمینه های رشد شناختی، عاطفی، جسمی و اجتماعی دچار مشکلاتی شده اند.
«زارعی» بی تحرکی را عامل خطرناک برای سلامت جسمی و روانی کودکان می داند. «نبود تحرک و فعالیت بدنی ناکافی نه تنها سلامت جسم کودکان را به خطر میاندازد بلکه سلامت روان آنان را هم با خطر جدی مواجه می کند و بی تردید تأثیرات منفی در تناسب اندام، مشکلات قلبی و تنفسی، افزایش وزن و مشکلات روانی اجتماعی در آنان به همراه خواهد داشت.»
بازگشت شادی با خلاقیت والدین...
این روانشناس گرچه می گوید در این مدت بهانهگیری های مداوم برخی کودکان تعداد زیادی از والدین را کلافه کرده اما از آن طرف به والدینی هم اشاره می کند که با کمی خلاقیت و صبر و شکیبایی برای پرکردن اوقات فراغت کودکانشان و متوقف نشدن فعالیت های آموزشی آنان تلاش می کنند.
«مجید زارعی» این حرکت را هدف مهمی قلمداد می کند. «این هدف را باید پیگیری کنیم که فعالیت و تحرک را بین خانوادهها فرهنگ سازی کرده و در تلاش باشیم که کودکان با توجه به شرایط سنی و رشدی مطلوبشان در طول روز تحرک و بازی کافی داشته باشند.»
به گفته او این را باید پیش ذهن و گوش بنشانیم و بدانیم که بازی فقط بخشی از زندگی کودکان نیست، بلکه تمام زندگی آنان است! که از طریق آن می توان به رشد و تقویت توانایی های شناختی، رفتاری و حرکتی کودکان یاری رساند و حتی به کار آموزش و درمان کودکان در امر بازی درمانی پرداخت.
«زارعی» فعالیت بدنی کودکان در حین بازی را بسیار مؤثر می داند. «در واقع زمانی که کودکان یک فعالیت حرکتی را یاد می گیرند و آن را اجرا میکنند، یک دنیا و چشم اندازی جدید به شخصیت آنان ورود پیدا میکند، برای همین فعالیت بدنی در رشد کودکان تأثیر بسیار بالایی دارد.»
او در ایجاد تحرک و نشاط برای کودکان از الگوهای با ارزشی همانند والدین نام می برد. «بی تردید در این مهم اگر والدین اهل تحرک و ورزش کردن باشند، فرزندانشان هم از آنان الگو می گیرند و در کنار آنان سرمایه ای گران به اسم سلامتی جسمی و نشاط روانی می آفرینند.»
«آشپزی، درست کردن کاردستی، ساختن باغچه های خانگی، برگزاری مسابقات ورزشی با شرایط خانه، نقاشی کردن، خوشنوسی، انجام آزمایش های علمی، ساخت اوریگامی، پیک نیک در خانه» از جمله فعالیت هایی هستند که از نظر «زارعی» والدین می توانند با خلاقیت خاصی در دوران قرنطینه با کودکان خود انجام دهند.
نایب دبیر اتحادیه روانشناسی و مشاوره ایران همچنین «برگزاری شو استعدادیابی، مسابقه خواندن یک شعر یا ترانه و یا حفظ ضرب المثل، بازی های فکری، تئاتر و نمایش عروسکی به راه انداختن، قصه خوانی و داستان خوانی، اجرای بازی های قدیمی با معنا و مفهوم و...» را از دیگر فعالیت هایی عنوان کرد که خانواده ها برای برقراری نشاط در خانه برای کودکان می توانند انجام دهند.
خلاقیت و هیجان...
باتوجه به گفته های این روانشناس به نظر می رسد اگر خانواده ها در این شرایط بحرانی کرونا که نشاط در جامعه به ویژه میان کودکان رنگ باخته، اندکی با صبر و حوصله دست به خلاقیت هایی با هیجان های درست بزنند می توانند نشاط خاص خود را در خانه ایجاد کنند.
در واقع به کار بردن ایده های جالب و همراهی کردن کودک و نوجوان برای اجرای این ایده ها نه تنها در شکل گیری نشاط اثر دارد بلکه می تواند در تقویت انگیزه و ذهن خلاق آنان هم نقش داشته باشد./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما