به گزارش کردپرس، مقامات ارشد ترکیه این روزها تهدید کرده اند سومین عملیات نظامی علیه کردهای سوریه را، به دلیل آنچه حملات مکرر کردها به نیروهای نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه و گلوله پراکنی به داخل خاک ترکیه می نامند، علیه نیروهای کرد سوریه انجام خواهند داد. در همین حال روسیه که قبلا به حملات ترکیه چراغ سبز نشان داده بود هنوز موضع روشنی در این باره اعلام نکرده است. در همین حال، آمریکا که حدود 900 نیروی نظامی در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه دارد وضعیت فوق العاده در شمال سوریه را به دلیل ادامه تهدید ترکیه علیه روند مبارزه با داعش تمدید کرده است. همچنین کردها که تمایل به مذاکره با دولت سوریه را نشان داده اند تاکنون نتیجه ای نگرفته اند. بحث خروج نیروهای آمریکا از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه نیز مطرح است که در صورت خروج این نیروها، خطر حمله یکباره ترکیه به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه وجود دارد.
خبرگزاری کردپرس برای بررسی این مسائل با دکتر جوزف داهر، پژوهشگر ارشد مسائل سوریه و استاد دانشگاه لوزان سوئیس مصاحبه ای انجام داده است.
تنش میان ترکیه و کردهای سوریه در منطقه تحت کنترل روسیه
دکتر داهر درباره اخرین وضعیت در منطقه تحت کنترل کردها، ترکیه و روسیه در شمال و شمالشرق سوریه به خبرگزاری کردپرس گفت: روسیه و دولت سوریه هنوز تمام ادلب را تحت کنترل خود قرار نداده اند بمباران های اخیر در این منطقه از سوی هر دو، علیرغم آتش بس های اعلام شده از سوی ترکیه و روسیه ادامه دارد.
او درباره توافق احتمالی میان ترکیه و روسیه بر سر مناطق تحت کنترل کردهای سوریه افزود: در حال حاضر توافقی میان روسیه و آنکارا وجود ندارد که به آنکارا اجازه دهد شمال شرق سوریه را که تحت کنترل اداره خودگردان کردی است، به کنترل خود در آورد.
استاد دانشگاه لوزان سوئیس از نگرانی روسیه از توسعه منطقه تحت کنترل ترکیه در شمال سوریه خبر داد و گفت: مسکو ضمن تلاش برای ایجاد ارتباط سیاسی میان آنکارا و دمشق، از ترکیه میخواهد حضور نظامی خود را در سوریه به حداقل برساند. مسکو تمایل دارد آنکارا را به ایجاد ارتباط با دولت سوریه بر اساس توافق 1998 آدانا متقاعد کند که بر اساس آن، دولت سوریه متعهد به مقابله با نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک در خاک سوریه است.
پژوهشگر مسائل سوریه درباره دلایل حضور ترکیه در سوریه افزود: ترکیه از این که از سوریه خارج شود و یا حضورش در این کشور به حداقل برسد بیم دارد زیرا توانایی آن برای مقابله با نیروهای کرد سوریه وابسته به حزب اتحاد دموکراتیک یا و کنترل بر تمام مرزهای جنوبی در جهت جلوگیری از نفوذ پ.ک.ک به داخل خاک ترکیه کاهش پیدا می کند.
دکتر داهر درباره موضع روسیه درباره سرنوشت شمال سوریه گفت: روسیه همچنین می خواهد کنترل کامل برزگراه ام 4 را که منطقه ادلب را به حلب و لاذقیه متصل می کند، در اختیار بگیرد. این امر برای ارتباطات و تجارت اهمیت دارد. روسیه ترکیه را به خاطر عدم اخراج گروه حیات تحریر الشام که تقریبا نیمی از ادلب را کنترل می کند مورد انتقاد قرار داده است.
استاد دانشگاه لوزان سوئیس موفقیت ترکیه در سوریه را مرهون همکاری با روسیه و دور شدن از غرب دانست و گفت: در همین حال، روسیه و ترکیه در نتیجه تنش ها میان روسیه و غرب و ایجاد مشکلات بیشتر میان ترکیه و ناتو روابط خود را توسعه داده اند. برای مثال، روسیه سیستم دفاع موشکی اس 400 را به ترکیه فروخت که اعتراض واشنگتن را به دنبال داشت. آنکارا و مسکو همچنین منافع مشترک اقتصادی در حوزه هایی مانند توریسم و مواد غذایی دارند. آقای ولادیمیر پوتین در مراسمات مختلفی به آغاز به کار خط لوله گاز موسوم به ترک استریم در سال 2020 اشاره کرده که گاز روسیه را از طریق ترکیه و دریای سیاه به اروپا منتقل می کند.
خطر تکرار سناریوی افغانستان در منطقه تحت کنترل کردهای سوریه
استاد دانشگاه لوزان سوئیس درباره خطر تکرار سناریوی افغانستان در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه به کردپرس گفت: من فکر می کنم از آنجایی که آمریکا در سوریه تعداد کمتری سرباز دارد و روی مبارزه با داعش متمرکز شده قضیه متفاوت است.
او خروج آمریکا از افغانستان و عراق را بخشی از تغییر تاکتیک و استراتژی آمریکا دانست و افزود: خروج پرآشوب آمریکا از افغانستان به دنبال خارج شدن نیروهای این کشور از عراق، شکست جدیدی برای امپریالیسم آمریکا است. اما این مسئله به معنای پایان سیاست های امپریالیستی آمریکا نیست. امپریالیسم آمریکا همچنان به دنبال سیطره بر جهان است اما به دنبال دست یابی به آن از طریق مدیریت موثر تعهدات نظامی خود در خارج از کشور است. جو بایدن در نطق خود به دنبال خروج نیروهای آمریکا از افغانستان اعلام کرد که « ما باید به دوره دخالت های خارجی برای شکل دادن به دیگر کشورها پایان دهیم» اما همزمان بر ادامه مقابله با تروریسم و در راس همه، نیاز به منسجم کردن قدرت رقابت کردن آمریکا برای واکنش به چالش هایی که منبع آن چین و روسیه هستند، تاکید کرد.
دکتر داهر افزود: بنابراین، استراتژی نظامی امپریالیستی واشنگتن، به جای موشک پراکنی و بمباران، روی بمب ریختن روی افراد با استفاده از پهباد متکی خواهد بود و همزمان برای برتری جویی و یا نابود و یا ضعیف کردن دیگر کشورها تلاش خواهد کرد.
استاد دانشگاه لوزان درباره آینده حضور آمریکا در سوریه گفت: در مورد سوریه، از آنجایی که داعش در دو سال گذشته حملات نظامی خود را در سوریه طی دو سال گذشته افزایش داده، واشنگتن برای مدتی کوتاه بخش کوچکی از سربازان خود را در این کشور حفظ خواهد کرد. از این طریق برای تحت فشار قرار دادن حکومت سوریه برای حفظ حضور نظامی در این کشور نیز استفاده می کند و از بازگشت حکومت مرکزی سوریه به شمال شرق سوریه جلوگیری می کند.
احتمال حمله نظامی جدید ترکیه علیه کردهای سوریه
دکتر جوزف داهر درباره احتمال حمله نظامی سوم ترکیه علیه کردهای سوریه گفت: من بر این باورم حمله جدید ترکیه علیه کردهای سوریه، به دلیل حضور آمریکا در شمال شرق سوریه اتفاق نخواهد افتاد و روسیه هم نمی خواهد ترکیه مناطق تحت کنترلش را در شمال سوریه توسعه دهد. روسیه بارها اعلام کرده است که دولت سوریه باید تمام منطقه شمال کشور از جمله مناطق نفت خیز کشور را تحت کنترل دوباره خود قرار دهد.
چه کسی می تواند ترکیه را از سوریه بیرون کند؟
او درباره این که چه کسی می تواند ترکیه را از سوریه بیرون کند گفت: بیرون رفتن ترکیه احتمالا از طریق توافق میان آنکارا و دمشق با حمایت روسیه صورت می گیرد. مهم ترین هدف ترکیه از حضور در سوریه پایان دادن به نفوذ و حضور حزب اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا PYD در مرزهای جنوبی خود است.
توافق احتمالی میان دمشق و کردهای سوریه
پژوهشگر مسائل سوریه درباره نتیجه مذاکرات کردها و دولت مرکزی گفت: دمشق دادن هر گونه امتیاز و یا هر شکل از خودمختاری به اداره خودگردان کردی در شمال شرق سوریه را رد می کند.از طرفی دیگر، رویکرد خصمانه رسانه های نزدیک به دولت سوریه و مانورهای سیاسی دمشق علیه اداره خودگردان کردهای سوریه افزایش یافته تا خواسته های کردها را هرچه بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.
او افزود: تنها امتیازاتی که دولت سوریه حاضر است به کردها دهد مربوط به مسائل نمادینی مانند مسائل فرهنگی و اداری محدود در چهارچوب تمرکزکزدایی است.
استاد دانشگاه لوزان از وجود موانع زیاد بر سر توافق میان کردها و دمشق خبر داد و گفت: مذاکرات میان دولت سوریه و مقامات نیروهای دموکراتیک سوریه پیشرفتی نداشته است. مقامات نیروهای دموکراتیک سوریه خودشان اذعان کرده اند که چالش های عمده ای بر سر توافق با دمشق وجود دارد که از جمله آن عدم به رسمیت شناختن حقوق کردها و سیستم سیاسی فدرال است.
مصاحبه کننده: اشرف بیننده
نظر شما