به گزارش خبرنگار کردپرس، خرداد ماه 94 بود که در سفر معاون اول رئیس جمهوری به کردستان طرح احداث زنجیره فولاد در استان با ظرفیتهای ۲.۵ میلیون تن کنسانتره، ۲.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و ۱.۵ میلیون تن ذوب و ریختهگری به منظور تولید ۱.۵ تن ورق نوردگرم فولادی رقم خورد.
بعد از طرح این پروژه وزارت صنعت، معدن و تجارت در مصوبهای انجام کار را به سازمان توسعه نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران سپرد و در نهایت شرکت بینالمللی فولاد تکنیک به عنوان مشاور طرح، مطالعات اولیه را در قالب یک قرارداد با شرکت ملی فولاد ایران انجام داد و پیرو این مطالعات مکانهایی برای جانمایی پروژه تعیین شد.
از فروردینماه ۹۶ طرح احداث زنجیره فولاد در کردستان در ایمیدرو تعریف و در نهایت با دستور وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت دستور احداث دو واحد آهن اسفنجی ۸۰۰ هزار تنی به طور جداگانه در شهرستانهای بیجار و قروه صادر شد.
حال که این پروژه در مسیر راه اندازی است مباحثی در خصوص جانمایی آن مکرر مطرح می شود. مباحثی حاشیه دار که به نظر می رسد چندان رنگ توسعه استان در آن جای ندارد.
در همین زمینه به گفته معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار شهرستان قروه مهم راه اندازی سریع این پروژه و توسعه و رونق تولید در کردستان است.
«علیرضا عبدی» در گفت و گو با خبرنگار کردپرس، از مشارکت 44 درصدی ایمیدرو، ۲۰ درصدی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، ۲۰ درصدی شرکت توسعه و تجهیز معادن امداد وابسته به مجتمع اقتصادی کمیته امداد و ۱۶ درصدی کیمیا معادن سپاهان برای این پروژه گفت.
او به هدف گذاری زنجیره فولاد کردستان اشاره کرد. «در زنجیره فولاد کردستان تولید ۴.۵ میلیون تن سنگ آهن، ۲.۵ میلیون تن کنسانتره، ۲.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و یک میلیون تن فولادسازی و ورق نورد گرم فولادی هدفگذاری شده است.»
«عبدی» از شیوه جانمایی زنجیره فولاد و مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته گفت. «بعد از کار کارشناسی و مطالعاتی که در از سال 95 در شهرستانهای بیجار و قروه صورت گرفت در نهایت با تمام برآوردهای هزینه و درآمد، مصوب شد بخشی از زنجیره فولاد که شامل آهن اسنفجی و گندله سازی است در بیجار و بخش نورد ورقه فولاد در قروه احداث شود.»
او به جریانات اخیر توسط نماینده فعلی و سابق بیجار در خصوص جانمایی طرح پرداخت. «پس از سال ها تأخیر در انجام پروژه، نمایندگان مردم شهرستان بیجار در دوره قبل و این دوره خواستار بازبینی در جانمایی شده و میگویند پروژههای در دست اجرا تا حصول تصمیم نهایی باید متوقف شود و باید گفت این درخواست ها تنها تأخیر اجرای پروژه را به دنبال دارند.»
به گفته «عبدی» تمامی این ها در حالیست که زنجیره فولاد با توجه به شرایط و زیرساختهای منطقه و به درخواست عموم مردم در سالهای ۹۵ تا ۹۶ در دست کارشناسی و بررسی مجری طرح قرار گرفت و در نهایت احداث آن در شهرستانهای بیجار و قروه به تصویب رسید و قطعا کارشناسی مجدد پروژه موجب خسارت در زمان و هزینهها خواهد شد.
او همین درخواست های مکرر برای جانمایی را از جمله مهمترین دلایل تأخیر در اجرای پروژه دانست. «تعریف این پروژه سه ساله است و اگر در سالهای ۹۶ تا ۹۷ آغاز میشد امسال به بهرهبرداری و تولید میرسید، اما با درخواستهای متعدد برای کارشناسی مجدد، هم در زمان و هم در هزینههای اجرا پروژه دچار خسارت شده است.»
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار قروه تأکید کرد که اگر به هر علت از پیشرفت و عملیات حال حاضر زنجیره فولاد در کردستان جلوگیری شود یا توقفی صورت گیرد، کارشناسی مجدد بیش از یکسال دیگر بر بیکاری و مهاجرت جوانان منطقه میافزاید و این مورد پذیرش مردم نیست.
«علیرضا عبدی» اشتغالزایی در این پروژه را بسیار مهم خواند. «با اجرای این پروژه در شهرستان های قروه و بیجار در کنار اشتغالزایی مستقیم جوانان، به میزان قابل توجهی اشتغال مستقیم و غیر مستقیم و رونق اقتصادی نه تنها در این دو شهرستان که در استان ایجاد خواهد شد.»
مطابق اظهارات او زنجیره فولاد کردستان یکی از بهترین و بزرگترین طرحهای صنعتی در استان خواهد بود که در راستای جلوگیری از خامفروشی، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال برای جوانان با انجام کار کارشناسی و مطالعاتی انجام گرفته و در واقع این طرح توسط مشاور ذیصلاح مطالعه و مکانیابی و اجرای آن از فیلترهای مختلف وزارتخانه گذشته و مورد تائید قرار گرفته است.
«عبدی» دغدغه مسئولان بیجار را ارزشمند خواند و خطاب به نمایندگان فعلی و سابق شهرستان بیجار گفت که «از نمایندگان مردم استان کردستان در مجلس شورای اسلامی این انتظار میرود به تسریع در روند اجرای این پروژه کمک و زمینه بهره برداری آن را فراهم سازند.»
او گریزی هم به شکست پروژه فولاد زاگرس و تبعات آن در جامعه داشت. «بدیهی است با توجه به شرایط خاص شهرستان و تجارب تلخی که مردم قروه از تعطیلی شرکت فولاد زاگرس که منجر به اخراج تمامی کارگران آن و نوعی هدر رفت سرمایه گذاری در این واحد صنعتی شده و از طرفی با توجه به اقداماتی که در سال های اخیر در زمینه تملک اراضی با تجهیز کارگاه، احداث راه دسترسی، احداث چاه آب، ابطال پروانه چرای دام و... اطلاع رسانی و گزارش دهی مسئولان به مردم در عرصه های مختلف صورت گرفته، لذا باید طوری برنامه ریزی گردد که عملیات احداث و راه اندازی پروژه در شهرستان های قروه و بیجار با جدیت و سرعت بیش از پیش پیگیری و به نتیجه مطلوب برسد.»
* گفت و گو: زیبا امیدی فر
نظر شما