به گزارش کردپرس، سازمان دیده بان حقوق بشر عفرین در گزارشی از موارد نقض حقوق بشر در منطقۀ اشغال شدۀ عفرین و تلاش برای ترکی سازی این منطقه توسط گروه های شبه نظامی سوری تحت حمایت ترکیه در سه سال گذشته خبر داده است.
به نوشتۀ آژانس خبری فرات، بر اساس این گزارش در نتیجۀ اقدامات این گروه ها تا کنون 300 هزار تن از محل زندگی خود آواره شده اند، 674 غیرنظامی جان خود را از دست داده اند و 7 هزار و 343 تن نیز ربوده شده اند.
این گزارش از تلاش های ترکیه برای تغییر بافت قومی و هویت کردی منطقه پرده بر می دارد و در آن آمده است: «برای مثال، نام میدان آزادی عفرین به میدان آتاترک، چهارراه نوروز به چهارراه صلاح الدین و چهارراه کاوۀ آهنگر به چهارراه شاخۀ زیتون تغییر داده شدند.»
حتی اسامی روستاها هم ترکی شده است: «نام روستای قستل مقداد به سلجوق اوبا، کوتانه به زفیر اوبا و کورزیلی به جعفر اوبا تغییر داده شدند.»
اما تلاش برای ترکی سازی عفرین به همین جا ختم نمی شود: «درس های ترکی در مدارس اجباری شده است. پرچم ترکیه روی لباس های فرم مدارس نصب شده است. شهروندان سوری باید کارت های شناسایی ترکی داشته باشند.»
بر اساس این گزارش قتل و آدم ربایی در عفرین از سوی شبه نظامیان تحن حمایت ترکیه به امری عادی تبدیل شده است، به طوری که در سه سال گذشته 7 هزار و 343 غیرنظامی ربوده شده اند که از سرنوشت اکثریت آنها اطلاعی در دست نیست. در این سه سال 674 غیرنظامی کشته شده اند. 82 تن از این افراد زیر شکنجه جان باخته اند. 65 زن کشته شده اند و 5 زن خودکشی کرده اند. 68 مورد جنایت علیه زنان ثبت شده است. در حملات شبه نظامیان 696 غیرنظامی، از جمله 303 کودک و 213 زن، مجروح شده اند. در اثر انفجار بمب نیز 2 هزار و 17 تن مجروح شده اند.
بخش دیگری از کارنامۀ سه سالۀ ارتش ترکیه و متحدان سوریش در عفرین به محیط زیست، کشاورزی و آثار تاریخی اختصاص دارد. بر اساس گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر عفرین، در این مدت بیش از 314 هزار اصله درخت زیتون توسط شبه نظامیان قطع شده و چوب آنها به فروش رسیده است. علاوه بر این هر سال زمین های کشاورزی زیادی سوزانده شده است.
دربارۀ رفتار با آثار تاریخی در این گزارش آمده است: «مراکز تاریخی هم مورد حمله قرار گرفته اند. 75 نقطۀ تاریخی و باستانی غارت شده اند و 15 مکان مذهبی آسیب دیده اند. شبه نظامیان هر شیء تاریخی که در عفرین یافته اند غارت کرده و به فروش رسانده اند.»
سازمان دیده بان حقوق بشر عفرین از سازمان ملل متحد، یونیسف و یونسکو درخواست کرده است دست به اقدام زده و به حکومت ترکیه فشار بیاورند و همچنین از دیگر سازمان های بین المللی خواسته است موارد نقض حقوق بشر را در عفرین ثبت و مستند کنند.
نظر شما