کردپرس: روزنامه الشرق الوسط عربستان سعودی در گزارشی تحت عنوان "10 اقدام آمریکا در مرز سوریه و عراق برای مقابله با ایران" در شماره شنبه 5 بهمن ماه 1398 خود تاکید کرد که همزمان با فشارهای در جریان در عراق برای بررسی آینده حضور نظامی آمریکا در این کشور و همچنین اعمال فشار روسیه برای تقویت حضور نظامی خود در شرق رود فرات در سوریه، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای تقویت حضور نظامی این کشور در دو سوی مرزهای مشترک سوریه و عراق بنا به دلایل مختلف از جمله رویارویی با ایران تلاش می کند. بنا بر آن چه در گزارش این روزنامه چاپ لندن آمده، مسئله حضور نظامی آمریکا در عراق یکی از مسائل اصلی مورد بررسی در دیدارهای جداگانه ترامپ با برهم صالح، رئیس جمهوری عراق و نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان در حاشیه پنجاهمین نشست مجمع جهانی اقتصاد در شهر داوس در شرق سوئیس بود و یکی از موارد ده گانه، بررسی افزایش حضور آمریکا با ریاست اقلیم کردستان چه از نظر شمار نیروها و چه از نظر پایگاه های نظامی عنوان شده که بر اساس برخی منابع اطلاعاتی، پیشنهادهایی شامل برپایی مراکز و پایگاه های نظامی در نزدیکی سلیمانیه، جنوب اربیل و نزدیکی حلبچه وجود دارد؛ این پشنهادها همچنین شامل افزایش شمار نیروهای آمریکایی در اقلیم از 500 سرباز به دو هزار سرباز به علاوه پنج هزار سرباز موجود در عراق می شود. برخی دیپلمات ها نیز در این باره تاکید کردند که هدف از تقویت حضور در اقلیم کردستان، دفاع از پایگاه های نظامی در قبال افزایش خطرات است.
دکتر محمود عثمان سیاستمدار برجسته کرد عراقی درباره موضوع تصمیم آمریکا به افزایش حضور نظامی در اقلیم کردستان، به کردپرس، گفت: ایالات متحده آمریکا به دنبال تداوم حضور در عراق و سوریه و در مجموع منطقه، در راستای تامین منافع خویش است. کنترل میادین نفتی سوریه و کسب درآمد از آن ها یکی از موارد برجسته در این باره می باشد. آن چه برای همه مشهود و ثابت شده است تلاش آمریکایی ها برای تامین و تضمین منافع خود در این منطقه و بی اعتنایی به منافع کشورها و ملت های منطقه است. به ویژه دونالد ترامپ که به جز تامین منافع خود و آمریکا به هیچ چیز دیگری نمی اندیشد و اهمیت نمی دهد و تصمیم به تداوم حضور در منطقه نیز در همین راستا است. مردم منطقه نیز از سیاست های آمریکا راضی نیستند و عملکرد این کشور موجب ایجاد بی اعتمادی عمیقی به آمریکا میان ملت ها شده است. شاهد بودیم که بدون اعلام قبلی تصمیمی یکجانبه از سوی ترامپ برای خارج کردن نیروهای نظامی آمریکا از مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه اتخاذ شد.
نماینده چند دوره مجلس عراق افزود: آمریکایی ها در ارتباط با کردستان عراق هم اعلام کرده اند که قصد ماندن دارند و حتی در صورت خروج و یا کاهش نیروهای نظامی از دیگر مناطق عراق می خواهند این نیروها را به اقلیم کردستان اعزام کنند، این موضوع برای کردها بد است و تبعاتی به دنبال دارد. قبلا هم در رسانه ها این خطر را مطرح کرده و تصریح می کنم که نباید اقلیم کردستان اجازه انجام چنین کاری را بدهد. در صورت افزایش حضور نظامی آمریکا در اقلیم کردستان با توجه به حساسیت ها و مخالفت های ایران با این موضوع، خطر و تهدیدی بالقوه متوجه کردهای عراق خواهد شد و مصلحت کردهای عراق در حضور و افزایش نظامیان آمریکا نیست و ما نباید و نمی توانیم به عاملی برای خصومت با همسایه خود تبدیل شویم.
وی تاکید کرد: اقلیم کردستان نباید مجال این را بدهد که در صورت تصمیم آمریکا به کاهش نیروها در دیگر مناطق عراق، آن ها را به اقلیم کردستان اعزام و مستقر کند و برای ما مشکل ساز شود.
سیاستمدار کُرد عراقی در ادامه در خصوص گزارش ها مبنی بر پیشنهاد و تصمیم آمریکا به تاسیس چند پایگاه نظامی جدید در اقلیم کردستان به ویژه در سلیمانیه و حلبچه و در نزدیکی مرزهای ایران و موضع و سیاستی که مقامات اقلیم کردستان با توجه به منافع عراق و اقلیم و حساسیت های منطقه ای در پیش بگیرند، گفت: کردها باید مخالف اعزام نیروهای جدید آمریکایی به اقلیم کردستان و تاسیس پایگاه های نظامی این کشور در اقلیم باشند. زیرا ما به عنوان اقلیم کردستان بخشی از عراق هستیم و باید سیاست عراق و اقلیم کردستان در مقابل آمریکا و ایران و هر کشور دیگری، واحد و مشترک باشد به ویژه با در نظر داشتن این واقعیت که ما کشوری جدا نیستیم و در چارچوب مرزهای عراق فدرال قرار داریم. افزایش حضور نظامی آمریکا در اقلیم کردستان و آن گونه که گفته می شود برنامه برای تاسیس پایگاه نظامی آمریکایی در اقلیم، به معنی این است که ما تبدیل به دشمن ایران می شویم و این نیز برایمان مشکل و مسئله ساز خواهد بود و هرگز نمی توانیم چنین کاری انجام دهیم و رهبری سیاسی کُرد در عراق باید مخالف چنین موضع و رویکردی باشد.
مجلس نمایندگان عراق نزدیک به یک ماه پیش در یک جلسه فوق العاده برای تصمیم گیری درباره حضور نیروهای خارجی در این کشور در واکنش به شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ابومهدی المهندس، نایب رئیس سازمان حشد الشعبی و همراهان آنها در حمله هوایی آمریکا در نزدیکی فرودگاه بین المللی شهر بغداد، مصوبه خروج نیروهای خارجی را به اتفاق آرای نمایندگان حاضر به تصویب رساند.
بر اساس این مصوبه که در حضور همه نمایندگان شیعه مجلس عراق اما بدون حضور هیچ یک از نمایندگان کُرد و بیشتر نمایندگان سُنی به تصویب رسید، دولت فدرال به لغو درخواست کمک خود از ائتلاف بین المللی ضد داعش، پایبندی به پایان حضور هر گونه نیروی خارجی در خاک این کشور و همچنین جلوگیری از استفاده آنها از خاک، آب و آسمان آن ملزم شد.
دکتر محمود عثمان درباره عدم همراهی کردها و سنی ها با تلاش برای خروج نیروهای خارجی از عراق و تبعات اختلاف نظر میان عراقی ها در این باره، گفت: مصوبه مجلس نمایندگان عراق برای خروج نیروهای نظامی خارجی بدون بررسی های دقیق و لازم و با عجله بود. این مصوبه، واکنشی به ترور سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس از سوی آمریکا بود. به عقیده من نمی بایست این گونه با عجله این قانون تصویب می شد، می بایست در آغاز به صورت مفصل و جامع با کردها و سنی ها گفتگو و رایزنی های لازم صورت می گرفت و در نهایت دولت درباره آن تصمیم گیری می کرد. در تصمیم گیری و رای گیری بر سر این موضوع در مجلس عراق عجله شد.
هم اکنون مردم عراق خواستار برگزاری انتخابات زود هنگام و تشکیل مجلس و دولت جدید و عبور از مرحله کنونی و دولت پیشبرد امور هستند؛ در چنین حالتی مجلس و دولت عراق با اخذ آرا و نظرات همه طیف ها و جریان های سیاسی، موضوع خروج و یا کاهش نظامیان خارجی را بررسی کنند و در این باره تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند، زیرا آن گونه که در مجلس نمایندگان، بررسی و درباره آن تصمیم گیری شد، موفقیت آمیز نبود .
مصاحبه :حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما