سکوت بغداد و اربیل در مقابل اشغالگری ترکیه‌ سوال برانگیز است

سرویس عراق و اقلیم کردستان – یسری رجب نماینده‌ مجلس عراق در گفتگو با کردپرس حضور نیروهای نظامی ترکیه‌ در اقلیم کردستان بدون توافق با دولت مرکزی عراق را اشغالگری توصیف و تاکید کرد‌ که‌ سکوت دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق در مقابل اشغالگری و بمباران های مداوم خاک عراق از سوی ارتش ترکیه‌، سوال برانگیز است.

به‌ گزارش کردپرس، موضوع وجود نزدیک به‌ 20 پایگاه‌ نظامی و اطلاعاتی ترکیه‌ در خاک عراق به‌ ویژه‌ در اقلیم کردستان از سویی و از سوی دیگر، بمباران و توپباران مداوم مناطق مرزی اقلیم کردستان از سوی جنگنده‌ ها و توپخانه‌ های ارتش ترکیه‌ که‌ کشته‌ و مجروح شدن شمار بسیاری از شهروندان غیر نظامی، ضرور و زیان اقتصادی به‌ ساکنان منطقه‌ و خالی شدن نزدیک به‌ 500 روستای مرزی؛ اعتراضات شدید نهادهای مدنی، برخی از سیاستمداران و نمایندگان مجلس عراق را به‌ دنبال داشته‌ است و اعتراض ها بیش از هر چیز به‌ سکوت اربیل و بغداد در مقابل آن چه‌ سیاست اشغالگرایانه‌ ترکیه‌ در عراق می خوانند، می باشد.

یسری رجب رئیس فراکسیون نسل نو و عضو کمیسیون حقوق بشر مجلس نمایندگان عراق که‌ به‌ عنوان نماینده‌ ای صریح الهجه‌ و دارای مواضع شفاف در موضوعات مختلف شناخته‌ می شود در گفتگویی اختصاصی به‌ سوالات کردپرس در خصوص دو موضوع نقض حاکمیت عراق از سوی ارتش ترکیه‌ و مصوبه‌ غیر الزام آور مجلس نمایندگان عراق برای خروج نظامیان خارجی از این کشور، پاسخ داد و از سکوت بغداد و اربیل در مقابل اشغالگری های ترکیه‌ انتقاد کرد.

مشروح مصاحبه‌ کردپرس با یسری رجب رئیس فراکسیون نسل نو و عضو کمیسیون حقوق بشر مجلس نمایندگان عراق:

کردپرس: مناطق مرزی اقلیم کردستان عراق به‌ صورت مداوم و روزانه‌ از سوی ارتش ترکیه‌ بمباران و توپباران می شوند و این در حالی است که‌ انتقادهایی از سکوت و نرمش دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان در مقابل این اقدامات ترکیه‌ وجود دارد، ارزیابی شما از این موضوع و آن چه‌ سوکت بغداد و اربیل در مقابل آنکارا خوانده‌ می شود، چیست؟

یسری رجب: ما این سوال را متوجه‌ دولت فدرال عراق می کنیم که‌ چرا سکوت اختیار کرده‌ است؛ آیا توافقی سیاسی میان دولت ها است؟ بغداد این را رد ‌ و اعلام کرده‌ است که‌ هیچ توافقی در این باره‌ صورت نگرفته‌ است. دلیل این موضوع و سکوت دولت عراق در مقابل ترکیه‌، ضعف حاکمیت در این کشور و رهبران و مسئولان آن است. شاهدیم که‌ دیگر کشورها نیز حاکمیت عراق را نقض می کنند و تجازی که‌ ترکیه‌ به‌ صورت روزنه‌ به خاک اقلیم کردستان به‌ عنوان بخشی از عراق انجام می دهد ناشی از ضعف دولت عراق است.

کردپرس: اقلیم کردستان در مقابل نقض حاکمیت از سوی ترکیه‌ و بمباران و توپباران های مداوم چه‌ مسئولیتی دارد؟

یسری رجب: مسئولیت در این باره به‌ هماهنگی های میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق مربوط می شود. حفظ امنیت مرزها جزو وظایف و مسئولیت دولت مرکزی عرق و همچنین دولت اقلیم کردستان می باشد ، اما در وهله‌ اول بغداد مسئول است. سکوت این دو دولت سوال برانگیز است. چرا باید در مرزهای دو کشور این گونه‌ حاکمیت عراق نقض گردد و حقوق بشر تضیع شود و به‌ حریم زمینی و هوایی کشور تجاوز شود. همه‌ این ها سوال برانگیز است.

کردپرس: دولت اقلیم کردستان در این رویدادها بیشتر از همه‌، حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را به‌ دلیل استقرار در مناطق مرزی و در خاک اقلیم، مسئول می داند، شما در این باره‌ چه‌ نظری دارید؟

یسری رجب: دولت مرکزی عراق حضور نیرویی این چنینی را در خاک خود انکار می کند، اما نمی دانم دولت اقلیم کردستان چگونه‌ چنین اتهامی را مطرح می کند. از سوی دیگر، حفظ و تامین امنیت مرزهایی که‌ مورد بحث است سال ها قبل و پیش از 2003 بر عهده‌ دولت اقلیم کردستان بود، پس نتیجه‌ می گیریم که‌ کم کاری از خودشان است؛ چرا اجازه‌ می دهند این وقایع روی دهند؟! از سوی دیگر همگان از این مهم به‌ خوبی اطلاع دارند که‌ ترکیه‌ هنوز هم تفکرات و اندیشه‌ ها و رویکرد امپراطوری عثمانی را پیگیری می کند. پ.ک.ک که‌ در لیبی حضور ندارد که‌ ترکیه‌ به‌ این کشور نیروی نظامی اعزام کرده‌ است. طرح چنین اتهام و بهانه‌ ای که‌ مطرح کردید بی اساس است. بدین معنی که‌ اگر دولت اقلیم کردستان درباره‌ حضور این نیرو در خاک خود اظهار نظر کند، این چیزی نیست جز اثبات و اذعان به‌ ضعف این دولت.

کردپرس: مجلس نمایندگان عراق 5 ژانویه‌ 2020 بدون حضور نمایدگان کُرد و سنی، قانون غیر الزام آور خروج نیروهای آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد. قبل از هر چیز دلیل بایکوت نشست از سوی نمایدگان کُرد چه‌ بود و از سوی دیگر، به‌ عقیده‌ شما این مصوبه‌ چه‌ تاثیری بر اقلیم کردستان خواهد داشت به‌ ویژه‌ در ارتباط با حضور نظامی ترکیه‌ ؟

یسری رجب: ما موافق خروج تمامی نیروهای خارجی از خاک عراق هستیم. نه‌ این که‌ نیرویی بماند و نیرویی دیگر اخراج شود. یعنی تفاوت قائل شدن میان نیروهای خارجی در خاک عراق در موضوع اخراج آن ها، اقدامی اشتباه‌ است. در نشست مجلس عراق بیش از همه‌ طرف آمریکایی مخاطب و درخواست ها برای خروج نظامیان این کشور از عراق بود و این در حالی است که‌ شخصا تاکید دارم باید تمامی نیروهای خارجی از خاک عراق اخراج شوند.

عراق دارای توافق امنیتی با آمریکا است که‌ این توافق در مقطع امضای آن برای عراق بسیار مفید و لازم بود به‌ ویژه‌ برای مقابله‌ با داعش. آن چه‌ جای تعجب و سوال است نمایندگانی که‌ خواستار خروج نظامیان آمریکایی از عراق هستند درباره‌ حضور نظامی و اشغالگری های ترکیه‌ در خاک اقلیم کردستان هیچ اظهارنظری ندارند و این در حالی است که‌ هیچ توافقی در این باره‌ میان دولت مرکزی عراق و دولت ترکیه‌ منعقد نشده‌ است.

ما این سوال را متوجه‌ دولت عراق کرده‌ یم که‌ آیا حضور نظامی ترکیه‌ در خک اقلیم کردستان با حصول توافق با بغداد بوده‌ است که‌ آن ها در پاسخ تاکید کرده‌ اند "خیر" چنین توافقی وجود ندارد. بنابراین نیروی نظامی خارجی بدون هیچ توافقی در خاک اقلیم کردستان حضور دارد و مردم را قربانی می کند و تهدیدی جدی است، در مقابل آن سکوت اختیار کرده‌ اند، اما در مقابل می خواهند نیرویی که‌ با توافق امنیتی وارد عراق شده‌ است را اخراج کنند. این موضع گیری، تناقض است و به‌ همین دلیل ما در چنین نشستی در مجلس عراق حضور نیافتیم زیرا می بایست درباره‌ اخراج نیروهای نظامی تمامی کشور بحث می شد، به‌ ویژه‌ نیروهای نظامی ترکیه‌ که‌ کشوری اشغالگر است نه‌ نجات بخش و هیچ توافق امنیتی میان دو کشور برای حضور آن ها وجود ندارد. بدون شک ما به‌ دلیل تناقضی که‌ اشاره‌ کردم در نشست مجلس عراق حضور نیافتیم.

کردپرس: پس از مصوبه‌ مجلس نمایندگان عراق و تاثیر آن بر روابط بغداد – واشنگتن، گزارش هایی مبنی بر قصد آمریکا برای ایجاد پایگاه‌ های نظامی جدید در اقلیم کردستان به‌ ویژه‌ در سلیمانیه‌ و حلبچه‌ منتشر شد. ارزیابی شما از این تصمیم چیست؛ رهبری سیاسی اقلیم کردستان باید چه‌ سیاستی در پیش بگیرد و آیا این موضوع تهدیدی برای اقلیم کردستان است یا فرصت؟

یسری رجب: نه‌ تنها در این مقطع و در باره‌ این موضوع، بلکه‌ در همه‌ مقاطع لازم است اقلیم کردستان با درایت و دوربینی مسائل و رویدادها را مدیریت کند تا در داخل و همچنین در سطح بین المللی، وزن و جایگاه‌ خود را حفظ کند. در ارتباط با موضوع حضور و یا افزایش نظامیان آمریکایی در اقلیم کردستان تصور من این است در صورتی که‌ بر اساس اصول مشخص و شفافی صورت گیرد خطر آنچنانی را متوجه‌ اقلیم کردستان نخواهد کرد. برای مثال باید دانست عامل و دلایل حضور این نیروها چیست و چرا در این جا حضور می یابند، نه‌ این که‌ مردم هیج اطلاعاتی دراین باره‌ نداشته‌ باشد و فقط در جریان حضور نظامی آمریکا در عراق و اقلیم کردستان باشند.

اطمینان خاطر دارم که‌ اقلیم کردستان بار دیگر به‌ دولت مرکزی عراق رجوع خواهد کرد و بدون مشورت و صلاحدید بغداد درباره‌ افزایش نیروهای آمریکایی و ایجاد پایگاه‌ نظامی جدید تصمیم گیری نخواهد کرد. به‌ همین دلیل است که‌ معتقدم خطری متوجه‌ اقلیم کردستان نخواهد بود.

مصاحبه :حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 253343

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha