اهداف ترکیه در سوریه؛ مبارزه با تروریسم یا حمایت از تروریسم؟

سرویس ترکیه - کشوری که از سال 2015 همواره با بهانه مبارزه با گروه های تروریستی عملیات های مختلفی در شمال سوریه انجام داده و مناطق شمالی سوریه را به تصرف خود درآورده است اکنون در ادلب در وضعیتی قرار گرفته است که به حمایت از گروه های تروریستی در برابر دولت مرکزی سوریه می پردازد.

تحولات اخیر در سوریه و ادلب وضعیتی را رقم زده است که ترکیه را به شدت دچار تناقض آشکار در سیاست خارجی خود کرده است. کشوری که از سال 2015 همواره با بهانه مبارزه با گروه های تروریستی داعش و شاخه سوری PKK عملیات های مختلفی در شمال سوریه انجام داده و مناطق شمالی سوریه را به تصرف خود درآورده است اکنون در ادلب در وضعیتی قرار گرفته است که به حمایت از گروه های تروریستی در برابر دولت مرکزی سوریه می پردازد. به نوعی که آنکارا حتی برای حمایت از گروه تروریستی تحریر الشام که خود ترکیه آن را در لیست گروه تروریستی خود وارد کرده است نیروی نظامی به ادلب فرستاده و با ارتش سوریه درگیر می شود.

آنکارا که پنج سال است جامعه جهانی را متهم به اتخاذ سیاست های دوگانه و دررویی در برخورد با مقوله تروریسم کرده و همواره بر مبارزه یکسان با موضوع تروریسم تأکید کرده است اکنون در سوریه به سیاست های دوگانه در برخورد با مقوله تروریسم روی آورده است. مقوله "تروریست بد و تروریست خوب" که همواره یکی از انتقادات آنکارا از جامعه بین المللی به خصوص اروپا بود به نظر می رسد گریبان ترکیه را نیز گرفته است و آنکارا به حمایت از "تروریست خوبِ خود" روی آورده است. التیماتوم رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه به نیروهای ارتش ترکیه در خصوص بازگشت به مرزهای توافق سوچی هم به نوعی تلاش برای نجات گروه تروریستی تحریر الشام در ادلب است و هم نقض تمام بیانیه های پایانی مذاکرات آستانه و تأکید بر حفظ تمامیت ارضی سوریه توسط آنکارا در چهارده دوره این مذاکرات.

آنکارا که همواره دلیل حضور خود در سوریه را مبارزه با گروه های تروریستی اعلام کرده و تلاش کرده است که حضور نظامی در سوریه را از این طریق توجیه کند اکنون در موقعیتی قرار گرفته است که صراحتاً مانع تأمین تمامیت ارضی سوریه و پاکسازی گروه های تروریستی تندرو می شود. این درحالیست که ترکیه همواره در نشست های بین المللی و منطقه ای که با موضوع بحران سوریه تشکیل می شود بر حفظ تمامیت ارضی سوریه تأکید می کند. اعزام نیرو به ادلب و درگیری با ارتش سوریه آشکارا تلاش برای ایجاد فضا و راه نجات برای شبه نظامیان تحریر الشام بود که به شدت تحت فشار حملات دولت مرکزی سوریه قرار گرفته بودند. ترکیه حتی برای محافظت از تروریست های النصره در ادلب جان نیروهای نظامی خود را نیز به خطر می اندازد. اکنون نیز آنکارا تمام توان دیپلماسی و چانه زنی خود را به کار گرفته است تا بتواند یک گروه تروریستی را در ادلب سرپا نگه دارد. دیدار با هیئت روسی در آنکارا، اتمام حجت رئیس جمهور ترکیه با سوریه، اعزام نیروهای نظامی به مرزهای ترکیه و تحرکات نظامی در داخل ترکیه، تاسیس پایگاه های نظامی بیشتر در ادلب و ... همگی فعالیت هایی است که در راستای زنده نگه داشتن یک گروه تروریستی صورت می گیرد. به همین دلیل است که رئیس جمهور ترکیه هر کسی را که این سوال را مطرح کند که "نیروهای نظامی ارتش ترکیه در ادلب چه کار دارند؟" خائن معرفی می کند.

بحران ادلب آخرین حلقه از بحران داخلی در سوریه و آخرین مانع پیش روی حل و فصل سیاسی بحران این کشور است. در صورت کنترل ادلب توسط نیروهای ارتش سوریه و تحکیم حاکمیت سوریه در این استان استراتژیک بحران داخلی سوریه تا حد بسیار زیادی از بین خواهد رفت و روند مذاکرات با طرف های سیاسی در سوریه به شکل جدی تری پیگیری خواهد شد. چیزی که ترکیه حداقل در شرایط کنونی به هیچ عنوان خواستار آن نیست. یک تنش کنترل شده در سوریه و تداوم بی ثباتی ها در این کشور منافع ترکیه را تأمین می کند و ترکیه به هیچ عنوان به اقداماتی که آرامش را به سوریه بازگرداند اجازه نخواهد داد. حمایت همه جانبه از گروه تروریستی تحریر الشام و تهدیدات آنکارا علیه دمشق نیز از همین مسئله نشأت می گیرد.

خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه

کد خبر 253505

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha