در حالی وارد روز اول تبلیغات انتخاباتی نمایندگان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی شدیم که رقابت دو جریان اصلی و رقبای سنتی یعنی اصلاحطلبان و اصولگرایان در این دوره رنگ و بوی گذشته را ندارد و نمی توان شاهد رقابت تمام عیاری بین این دو جناح بود، به همین دلیل همانگونه که انتظار می رفت رقابت به درون اردوگاه اصولگرایی رفته است، به طوری که تا روز پایانی منتهی به شروع تبلیغات، به مرور سایه سنگین وحدت از سر این جریان کنار رفت و عیار رقابت واقعی تر، نمود پیدا کرد.
تا این اواخر و آنگونه که وانمود می شد بحث بر سر اتحاد و تلاش برای تهیه فهرستی واحد از طرف نیروهای موسوم به انقلابی (اصولگرایی) بود و گفته می شد همه قرار است زیر چتر «شانا» که ترکیبی از نیروهای سنتی و جوان این جریان است، به انسجام برسند و نهایتا در یک ائتلاف و یک فهرست وارد عرصه انتخابات شوند.
به نظر می رسد همه این گمانهها و پیشبینیها بر فرض حضور یک رقیب هم وزن و قوی عنوان می شد و حال که معلوم شد اصلاح طلبان به هر دلیلی، با اصولگرایان رقابتی تمام قد نخواهند داشت و اراده و انگیزه ای در این جریان مشاهده نمی شود، کار مبارزه انتخاباتی به درون اردوگاه اصولگرایی کشیده شده و آنچه تا به امروز به دست آمده، ظهور پنج فهرست مستقل و مجزا از هم در این جریان است.
«شورای ائتلاف نیروهای انقلاب»، «جبهه پایداری انقلاب اسلامی»، «جهادگران»، «قالیبافی ها»، «گروه دولت بهار یا همان احمدی نژادیها» و گروهایی چند با عناوینی چون گامدومیها و جریان سومیها، این دوره از انتخابات در ائتلافها و فهرستهای مستقل وارد کارزار شدهاند که البته تعدادی خیلی کمی از داوطلبان جریان اصولگرایی ممکن است در چند فهرست همزمان حضور داشته باشند.
در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی هر چند در حاشیه آن اصلاح طلبان تحت عناوین و فهرستهایی کمتر موثر و قوی، رقابت خواهند کرد - مانند فهرست کارگزاران سازندگی و فهرست مشترک چند حزب اصلاحطلب - اما بی شک باید منتظر کارزاری تماما اصولگرایی و رقابتی درون جریانی، آن هم در چند جبهه و فهرست باشیم.
با وجودی که دو نفر از قالیبافیها در فهرست «شانا» قرار دارند، محمد باقر قالیباف که خود سرلیست «شانا» است، از ترکیب نهایی این ائتلاف ناراضی است و در توییتی نوشت: «من به شما وعده داده بودم که دغدغه مجلس آینده همان دغدغه مردم یعنی اقتصاد است. لیستی که به نام بنده اعلام شده است مورد تایید نیست، من پای حرفم ایستاده ام مطمئن باشید.» از این بحث میان اصولگرایان به رسانه ها کشیده شده و مشاهدات حکایت از جدی بودن آن دارد. از طرفی ظاهرا شرط پایداریها برای تایید فهرست شانا، سر فهرست نبودن محمدباقر قالیباف بوده است.
جبهه پایداری برای وحدت با «شانا» درخواست حذف قالیباف از سرفهرستی را داشته که با مخالفت حدادعادل مواجه شد، حداد عادل هم در مقابل پیشنهاد میدهد که فهرست مشترک ائتلاف با سرفهرستی قالیباف منتشر شود اما پایداریها هم می توانند، آقاتهرانی را به جای قالیباف در فهرست خود قرار دهند، جبهه پایداری زیر بار نمی رود.
سه ضلعی اصولگرایان
سه طیف نسبتا قوی در میان جریان اصولگرایی عرض اندام کرده و همانگونه گفته شد این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی، بخصوص در تهران و مراکز استانهای بزرگ، کارزار و رقابت اصولگرایان با یکدیگر خواهد بود. این وسط گروه ها و فهرست های اصولگرایی با شعار مستقل و غیره هم وجود دارد که البته صدای آنها کمتر شنیده می شود، بنابراین سه ضلع اصولگرایی در رقابت قرار گرفته اند و اکنون در حال وزن کشی و بگومگو با هم هستند.
سه ضلعی اصولگرایان زمانی واقعی تر و عدم اتحاد تمام عیار اصولگرایان زمانی جدی تر شد که یک روز بعد از انتشار فهرست از سوی جبهه پایداری، شورای ائتلاف نیروهای انقلاب نیز اقدام به انتشار فهرست خود کرد که البته با وجود اعتراض قالیباف به این فهرست، او همچنان در صدر آن قرار دارد.
فهرست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب
فهرست ۳۰ نفره شانا، شامل محمدباقر قالیباف، سیدمصطفی آقامیرسلیم، سیدمحمد آقامیری، عزتالله اکبریتالارپشتی، زهره الهیان، محسن پیرهادی، سیدرضا تقوی، مجتبی توانگر، مجتبی ثابتی، عاطفه خادمی، سیداحسان خاندوزی، سیدمحسن دهنوی، مجتبی رضاخواه، سمیه رفیعی، فاطمه رهبر، عبدالحسین روحالامینینجفآبادی، مصطفی زمانیان، اقبال شاکری، مالک شریعتینیاسر، مهدی شریفیان، علی شمسیپور، ابوالفضل عموئی، فاطمه قاسمپور، سیدنظام الدینَموسوی، الیاس نادران، احمد نادری، سیدمحمود نبویان، سوده نجفی، کیومرث هاشمی و سیدعلی یزدیخواه میشود.
کارگزاران با فهرست مستقل وارد کارزار انتخابات شدند
از سوی دیگر درحالی که شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان این دوره درمورد اعلام ائتلاف و ارائه فهرست به تصمیم نرسید، چند حزب اصلاحطلب فعالانه در عرصه انتخابات حضور دارند، از جمله حزب کارگزاران سازندگی که فهرست نهایی خود را منتشر کرد.
در حالی که اصلاح طلبان در خصوص رسیدن به ائتلاف و فهرست واحد به جمع بندی نرسیدند و شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان در آخرین تصمیم خود اعلام کرد که در تهران و سطح ملی فهرست نخواهد داد و ائتلافی صورت نمی گیرد، اما از همان ساعات اولیه چند حزب اصلاح طلب به دنبال نوعی ائتلاف بودند.
هرچند ائتلاف کردن و معرفی فهرست با استفاده از برند اصلاح طلبان مورد تایید هیچیک از اعضای شورای عالی سیاستگذاری نبود اما احزابی مثل مردم سالاری به دبیرکلی مصطفی کواکبیان، کارگزاران به دبیرکلی غلامحسین کرباسچی، وحدت و همکاری ملی به دبیرکلی محمدرضا راهچمنی و چند حزب دیگر اقدام به تهیه فهرست کردند.
در این میان اما، حزب کارگزاران سازندگی فهرست مستقلی ارائه داده که البته تا حد زیادی به فهرست احزاب اصلاح طلب، مشترک است و در هر دو فهرست نام مجید انصاری در صدر مشاهده می شود.
پیشتر یک عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی به ایرنا گفته بود: مردم در انتخابات مجلس این نماد واقعی مردمسالاری، همیشه مشارکت بیشتری داشتهاند، انگیزه مردم برای حضور در انتخابات مجلس قوی است و اگر مردم حتی نماینده حداقلی خود را در میان داوطلبان مشاهده کنند، مشارکت خواهد کرد.
«علیمحمد نمازی» روز دوشنبه ۲۱ بهمن ماه گفت: شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان تصویب کرد که احزاب با هویت مستقل خود وارد انتخابات شوند در همین راستا حزب کارگزاران با احزاب دیگر ائتلاف نمیکند.
وی افزود: باید بررسی شود که حزب کارگزاران سازندگی چه تعداد نیروی کیفی، با صلاحیت و مطابق با معیارهای حزب در عرصه حضور دارد که پس از آن توسط سخنگو یا دبیرکل نتیجه به اطلاع عموم میرسد.
از همین رو و بر اساس اعلام قبلی اعضای حزب کارگازاران، این حزب امروز فهرست نهایی خود را منتشر کرد.
به گزارش روز جمعه روابط عمومی حزب کارگزاران، فهرست این حزب در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی شامل حجتالاسلام والمسلمین مجید انصاری، محمدحسین مقیمی، افشین علا، محمدرضا نجفی، داوود محمدی، علیرضا محجوب، سیدفرید موسوی، پروانه مافی، سهیلا جلودارزاده، زهرا ساعی، اعظم صمصامی، لیلا کمانی، افشین خلیلی، ابوالفضل رباطی، محمدعیسی انصاریفر، هادی احمدی کولیوند، مهدی آدابی، محمدرضا شریفی، مراد دهداری، محمدحسین شیخمحمدی، وحید توتونچی، محمدهادی انتشاری، محمدرضا بادامچی، محمدنبی ابراهیمی، محمداحسان متقی، خسرو رحمانی، حسن قجاوند، سعید باقری، سیداحمد حسینی و سیدامیر عسگری است.
نظر شما