در این بیانیه آمده است:
اکنون که با شما سخن می گوییم، ضربان قلب ها در سینه ها چون مضراب بر سنتور می کوبد و ساز ناساز را ساز می زند، چه زخمه ای است دوات این مُرکب که مَرکب خیال را در پستوی رسانه ها نهان می کند، در این روزگار غریب رسانه نگاری و رسانه مداری ) هیات داوران پنجمین دوره جشنواره رسانه ای ابوذر( چشم، گوش و قلب شما شرکت کنندگان برگزیده و نابرگزیده را به چند نکته مهم در بخش های خبر، گزارش ، مصاحبه ، یادداشت و مقاله دعوت می کند در ابتدای سخن چنین گوییم آثاربرگزیده به معنای مطلق کلام نیست؛ بلکه نسبیت نسبی ما از بضاعت کنون کنوز رسانه ایی ماست.
بخش خبر
خبر مهم ترین رکن در روزنامه نگاری یا ژورنالیسم به شمار می رود و از اینکه هنوز این ستاره قطبی برای طلوع ماه در آسمان روزنامه نگاری کردستان کم فروغ است اندوهگینیم و از اینکه به کَرات داوران کشوری، منطقه و استانی در جشنواره های متعدد بر ضعف بنیادی این فُرم مهم از فُرم های دهگانه روزنامه نگاری صحه می گذارند؛ اما ما همچنان به شریان های حیاتی خبر در کالبد نیم جان روزنامه نگاری در کردستان توجه نمی کنیم.
در تحلیل و ارزیابی خبرهای رسیده به جشنواره رسانه ای ابوذر عدم جلب نظر خواننده، مستقل نبودن تیتر از متن در سبک های غیر هرم وارونه، روشن و دقیق نبودن تیتر، عدم خلاقیت در تیتر زنی به چشم می خورد و در لید نویسی خبرها که بیش از 90 درصد به مثابه سال ها گذشته اخبار پوششی/ دریافتی هستند ضعیف ساختاری مشهود است و طولانی بودن لید، عدم استفاده مناسب از عناصر خبری، شروع لید با حروف اضافه و نبود خلاقیت در سبک تنظیم آزار دهنده بود. - - امید می رود که از حصار بلند بالای خبرهای پوششی/ دریافتی که سرطان رسانه ایی کردستان است روزی به در آییم و با نگارش اخبار تولیدی با دو سبک خبر نویسی سخت و نرم) فیچری( با استفاده از تیترهای استنباطی، دو تیتری ها ، چکشی، متعارف و تیترهای کور طرحی نو در اندازیم.
گزارش
گزارش، حاصل کشف گزارشگر از موضوع های مورد علاقه مخاطبان که بر مبنای کشف ها، دیده ها ، شنیده ها و تجربه های مستقیم گزارشگر با نگارش پرکشش تدارک دیده می شود در حقیقت برای آنکه یک متن،» مشاهده « نوشتاری ، صوتی یا تصویری را گزارش بنامیم باید سه جز یا رکن درهم تنیده و تکمیل کننده را با توازن، هماهنگی و اثر گذاری کافی مورد دقت و توجه قرار دهیم. » تحقیق « و » مصاحبه « در ارزیابی گزارش شاخص های تیتر، ساختار گزارش، سوژه، صحت، ارکان گزارش ، درست نویسی و جامعیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سوژه بیش از 80 درصد گزارش های این جشنواره تکراری بود، در ساختار گزارش از جمله ورودی، متن، پایان بندی ، تناسب ورودی و پایان بندی آثار جشنواره ضعف های اساسی وجود دارد که پیشنهاد می شود.
گزارشگران برای خلق گزارش های ناب و ماندگار با ورودی های تشریحی، روایی و بیانی، متن های جذاب گزارش های با شیوه های روایی، وصفی، ساختار صحنه به صحنه، مصاحبه محور ودوخط موازی تولید کنند و یکی از مشکل های اساسی افزون بر سوژه های تکراری و کلیشه ای عدم توجه گزارشگران به رعایت درست نویسی و آیین نگارش است.
مصاحبه
دکتر احمد توکلی در کتاب مصاحبه حرفه ای در تعریف مصاحبه می گوید : مصاحبه فرایندی تعاملی – ارتباطی میان دوگروه است است که حداقل یکی از آنها هدف مشخصی دارد. فرایند مصاحبه همچنین شامل پرسش و پاسخ است، مصاحبه یک مهارت است و تعریف مهارت این است، مهارت یعنی فراگیری یک فعالیت. مصاحبه ذاتی نیست؛ بلکه اکتسابی است، مصاحبه یک هنر است. در مصاحبه به مثابه دیگرهای فرم های روزنامه نگاری افزون بر اهمیت تیتر، لید، سوژه و صحت تاکید می شود که مصاحبه کننده ها به انتخاب سبک تنظیم مناسب ، چگونگی اداره مصاحبه، ودرست نویسی توجه ویژه داشته باشند چون در ارزیابی درونمایه مصاحبه های رسیده به جشنواره بیشتر آثار فاقد نظم منطقی طرح پرسش ها، تناسب بین پرسش ها و پاسخ ها ، گره گشایی از تمام پرسش ها ، طولانی بودن بی جهت مصاحبه و عدم پرسش های غیر منتظره بود.
یادداشت
در بسیاری از موارد یادداشت و مقاله از نظر کلامی و ساختاری به جای یکدیگر به کار می روند، هر چند این دو مورد نسبت به سایر ژانرها مورد استفاده در روزنامه نگاری بسیار به هم نزدیک هستند و در واقع یادداشت زیر مجموعه مقاله محسوب می شود؛ ولی تفاوت های نیز با یکدیگر دارند. یادداشت برخلاف مقاله، حتما مضمون استدلالی و چالشی ندارد. لحن ادبی و نگارشی یادداشت بیشتر به شیوه آزاد گزارش شباهت دارد تا زبان خبر و مقاله - در آثار این دوره از جشنواره رعایت ارکان شامل وحدت موضوع، وحدت زمان، وحدت مکان و انسجام دارای اشکال بود و در ساختار بیشتر یادداشت ها فاقد مقدمه و پایان بندی جذاب، تناسب بین مقدمه وپایان بندی بود. در پایان هیات داوران پنجمین جشنواره رسانه ای ابوذر از همکاران رسانه ای در کردستان پیشنهاد می دهد که نسبت به سوژه اطلاعات کافی داشته باشید و این مسیر نمی شود مگر اینکه عاشق رسانه باشید و مداممطالعه کنید. دوستان بخوانید، بخوانید، بخوانید بعد بنویسید ، بنویسید، بنویسید.
هیات داوران پنجمین جشنواره رسانه ابوذر کردستان
نظر شما