به گزارش کردپرس، موسسه امریکن اینترپرایز آمریکا در گزارشی به وضعیت تحصیلات عالی در اقلیم کردستان پرداخته است. در این گزارش اشاره شده که کردستان عراق بعد از خودمختار شدن، از سال 1991 اقدام به تاسیس دانشگاه های مختلف کرده است.
بر اساس این گزارش، روند تاسیس دانشگاه ها در اقلیم کردستان از سال 2009 شتاب گرفت و در مدت کوتاهی مناطق مختلف اقلیم کردستان، از اربیل، دهوک و سلیمانیه گرفته تا حلبجه و چمچمال صاحب دانشگاه شدند. اما بسیاری از دهها دانشگاه ایجاد شده در اقلیم کردستان بر خلاف روند جهانی تاسیس دانشگاهها، اغلب بوسیله سیاستمداران بانفوذ در اقلیم کردستان و تجاری بنا شده است که در پی جویای نام و رسم و رسوم بوده اند. به نوشته امریکن اینترپرایز، با بررسی وضعیت تحصیل در این دانشگاهها می توان نتیجه گرفت که خروجی این دانشگاه ها آن چیزی نیست که از یک موسسه آموزش عالی انتظار داریم. این در حالی است که کردستان عراق دارای سرمایه های انسانی زیادی است اما دانشگاه های کنونی اقلیم کردستان به جز تعداد انگشت شماری از آنها کیفیت لازم را نداشته و معیارهای آموزش جهانی را در تربیت دانشجو و نسل آینده رعایت نمی کنند.
نویسنده این گزارش که خود تجربه تدریس در دانشگاه های سلیمانیه، اربیل و دهوک را دارد، می گوید بیست سال پیش دانشگاه ها در اقلیم کردستان انگشت شمار بود و برنامه های درسی آنها با علوم رایج در بیرون دانشگاه همخوانی نداشت اما امروز با وجود افزایش دسترسی ها، فراوانی تعداد دانشگاه ها کمکی به پیشرفت علم و تربیت دانشجو در اقلیم کردستان نکرده است.
این گزارش درباره مضرات تاسیس دانشگاه ها و دانشکده های متعدد در اقلیم کردستان می گوید برای نمونه، اکثر این دانشگاه ها اقدام به ایجاد رشته های مشابه مانند پزشکی، حقوق، کشاورزی، آموزش زبان انگلیسی و غیره کرده اند. همچنین به جای این که استادان برجسته را در چند دانشگاه با کیفیت استخدام کنند این استادان در بیش از دهها دانشگاه در سطح اقلیم کردستان پراکنده شده اند و همین امر باعث شده است این دانشگاه ها از کیفیت آموزشی خوبی برخوردار نباشند. ایجاد دانشگاه های زیاد در اقلیم کردستان شاید به ایجاد شغل کمک کند اما به دلیل کیفیت پایین آنها می تواند باعث هدر دادن منابع مالی دولت اقلیم کردستان شود.
امریکن اینترپرایز همچنین با اشاره به وجود اختلاف سیاسی در مناطق مختلف اقلیم کردستان به این نکته اشاره کرده است اختلاف سیاسی باعث شده است دانشگاه های عمومی برای هر منطقه به طور جداگانه و از سوی جریان های سیاسی بانفوذ در آن منطقه ایجاد شود که این مسئله مانع از تبادل افکار کردهای ساکن مناطق مختلف اقلیم کردستان در یک یا چند دانشگاه جامع می شود.
این موسسه به دولت اقلیم کردستان عراق توصیه کرده است دانشگاه های عمومی در سطح اقلیم کردستان را جمع آوری کرده و با ایجاد یک دانشگاه جامع دولتی که دارای دانشکده های مختلف در مناطق مختلف اقلیم کردستان باشد به مسئله آموزش عالی در این منطقه از عراق سرو سامان دهد و کیفیت آموزش عالی را بهبود بخشد.
امریکن اینترپزاریز با اشاره به پرداخت شهریه از سوی خانواده های کرد به دانشگاه های خصوصی بی کیفیت هشدار داده است دانشگاه های خصوصی و دولتی فراوان در اقلیم کردستان با جمعیت 6 میلیون نفری نمی تواند به بهبود وضعیت تحصیل و تربیت نسل های آینده در این منطقه کمک کند. بهتر است حکومت اقلیم کردستان به تجمیع دانشگاه ها و بالا بردن کیفیت تحصیل و آموزش در آنها اهتمام ورزد تا کردهای عراق که در دهها سال گذشته با محرومیت های مختلف در تحصیل مواجهه شده اند و منبع انسانی خوبی در این منطقه وجود دارد، به آنچه شایسته آن هستند دست پیدا کنند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما