به گزارش کردپرس، مظهر خالقی، خواننده پرآوازه کرد متولد سنندج و ساکن سلیمانیه اقلیم کردستان عراق که در تیرماه 1398 و در کنگره مشاهیر کرد- که در سنندج برگزار شد- شرکت کرد، آن را اقدامی خوب و شایسته تقدیر دانست.
خالقی 81 ساله درباره اهمیت برگزاری کنگره مشاهیر کرد در سنندج به وبسایت خبری-تحلیلی المانیتور در آمریکا گفت: دست اندرکاران کنگره تعداد زیادی از نخبگان کرد را از مناطق مختلف کردنشین گرد هم آوردند و همه ما را مورد تقدیر قرار دادند. اگرچه برخی با برگزاری آن مخالف بودند اما من فکر می کنم این اقدام شایسته تقدیر است. این مسئله باعث تقویت همزیستی می شود.
مظهر خالقی معتقد است برگزاری کنگره مشاهیر کرد فرصتی خوب برای ایجاد ارتباط فراهم کرد. خالقی افزود: همه شرکت کنندگان محبت خود را نسبت به من نشان دادند و این برای من احساس خوبی ایجاد کرد.
خواننده پرآوازه کرد سنندجی که در حال حاضر مدیر موسسه میراث کردی در سلیمانیه است و جمع آوری آثار فرهنگی و هنری کردی را سرپرستی می کند، نسبت به تاثیر منفی جهانی شدن بر فرهنگ و هنر کردی هشدار داد و گفت نباید اجازه بدهیم جهانی شدن فرهنگ و سنت ها و آداب و رسوم ما را از بین ببرد. بلکه باید از جهانی شدن و تکنولوژی برای رساندن فرهنگ و موسیقی کردی فراتر از مرزهای خاورمیانه استفاده کنیم.
مظهر خالقی می گوید قبل از ترک زادگاهش در سال 1984 اقدام به جمع آوری آثار فرهنگی، هنری و موسیقایی کردی کرده است و در سال 2003 با سفر به کردستان عراق اقدام به تاسیس موسسه میراث کردی کرده تا ملودی ها، موسیقی فولکلور و ژانرهای مختلف موسیقی کردی را جمع آوری و حفظ کند.
خالقی معتقد است که که در جهان هیچ قومی به اندازه کردها دارای ملودی های اصیل موسیقی نیست. این موسسه تاکنون اقدام به ثبت و حفظ بیش از 20000 ملودی کرده است.
خالقی در مصاحبه با المانیتور افزود: ما داستان های مربوط به کردها با قدمت تا حدود 600 سال را نیز جمع آوری کرده و نقالان داستان از مناطق مختلف کردنشین را اینجا دعوت کردیم.
خالقی با اشاره به این که قدم های ابتدایی برای معرفی فرهنگ و موسیقی کردی به جهان برداشته شده، بر ادامه دادن این مسیر تاکید کرده است. وی به موفقیت های کیهان کلهر، نوازنده و موسیقیدان شهیر کرد به عنوان نمونه ای از معرفی موفقیت آمیز موسیقی کردی به جهان اشاره کرد.
مظهر خالقی وضعیت موسیقی در اقلیم کردستان عراق را نامناسب توصیف کرد و عامل بخشی از این نا به سامانی را مقامات دولت اقلیم کردستان دانست. وی افزود: ما در اقلیم کردستان در اقتصاد موفق نبودیم. در نفت و کشاورزی هم همین طور. ما در حفط فرهنگ، هنر و زبان نیز ناموفق بودیم. اما نسبت به درس گرفتن از اشتباهاتمان هنوز امیدواری وجود دارد.
مظهر خالقی می گوید از خوانندگی دست نکشیده است اما مشغول حفظ آثار فولکلور کردی در موسسه میراث کردی است.
بشدار احمد صدیق، استاد دانشگاه در دانشگاه سلیمانیه و محقق حوزه موسیقی درباره خالقی می گوید: مظهر خالقی علاوه بر صدای قدرتمندش، یک پژوهشگر مشتاق بوده که برای جمع آوری آثار فولکلوریک کردی به روستاهای کردنشین سفر کرده است. او برای حفظ موسیقی ما تلاش می کند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما