به گزارش کردپرس، شیوع بیماری کرونا که تقریبا همه مناطق جهان را با خطر روبه رو کرده، اقلیم کردستان عراق را نیز در بر گرفت و هشدارها نسبت به احتمال شیوع گسترده این بیماری در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه هم بیشتر شده است.
بر اساس گزارش رسانه های اقلیم کردستان عراق، اربیل در بدو مثبت اعلام شدن مواردی از کرونا در این منطقه اقدامات پیش گیرانه ای را آغاز کرد. روند کند ابتلا به این بیماری در آغاز ورود آن به اقلیم کردستان، خوشبینی نسبت به در امان ماندن این منطقه از این بیماری را افزایش داد. این مسئله حتی واکنش مثبت برخی اتباع خارجی ساکن این منطقه را در پی داشت. برای مثال یک کارشناس ایتالیایی مقیم اقلیم کردستان با انتشار یادداشتی در بخش انگلیسی سایت روداو گفته بود اقلیم کردستان نسبت به ایتالیا مکان امن تری برای او است. وبسایت اندیشکده واشنگتن برای خاورمیانه نیز گزارشی از روند شیوع این بیماری و نحوه مقابله دولت اقلیم کردستان با آن منتشر کرد و با اشاره به این که این منطقه تجربه مقابله با چنین حوادث تلخی را نداشته و برای مقابله با آن آمادگی نداشته، عملکرد اربیل را قابل تقدیر دانست.
اما افزایش موارد ابتلا به این بیماری در روزهای گذشته زنگ خطر را نیز در اقلیم کردستان به صدا در آورده و مقامات این منطقه نسبت به گسترش ابتلا به این بیماری هشدار داده اند.
روزنامه انگلیسی زبان نشنال علت به خطر افتادن وضعیت در اقلیم کردستان را عدم وجود زیرساخت مناسب در حوزه بهداشت و درمان در این منطقه به دلیل سالها تقابل، فساد و بحران دانسته است.
یکی از مقامات ارشد اقلیم کردستان در اربیل، درباره وضعیت ابتلا به بیماری کرونا در این منطقه به روزنامه نشنال گفته است دولت اقلیم کردستان آن طور که انتظار داشت اقداماتش در مقابله با کرونا موثر واقع نشد.
وی افزود: دلیل شیوع گسترده این بیماری در اقلیم کردستان تحرک اجتماعی زیاد کردها، عادت نکردن آنها به این نوع ممنوعیت های تردد و اجتماعی بودن زیاد کردها است.
این مقام کرد عراقی که به نام او اشاره ای نشده، ضمن اشاره به احتمال تمدید مقررات منع آمد و شد در خیابانها هشدار داد دولت اقلیم کردستان قادر به کنترل اوضاع بعد از آلوده شدن مردم نیست بنابراین تنها راه برای کنترل بیماری جلوگیری از همه گیر شدن آن است.
اما در مورد مناطق تحت کنترل کردهای سوریه، با این که هنوز بیماری شیوع پیدا نکرده، اوضاع این منطقه از نظر رسانه های خارجی و حتی نهادهای انساندوستانه بین المللی وخیم گزارش شده است.
سازمان هایی مانند دیده بان حقوق بشر و برخی سازمان های وابسته به سازمان ملل با اشاره به این که در این مناطق کمپ های آوارگان زیادی برپا شده و کردها از دهها هزار زندانی داعشی و خانواده های آنها نگاهداری می کنند، نسبت به عدم کنترل وضعیت در صورت همه گیر شدن کرونا در این مناطق هشدار داده اند.
مهم تر از همه، قطع دسترسی این مناطق به آب شرب به طور مکرر از سوی نیروهای شورشی تحت حمایت ترکیه در شمال سوریه مانعی جدی در مقابله با این بیماری وصف شده است. دیده بان حقوق بشر ترکیه را متهم کرد از آب به عنوان سلاحی برای مقابله با کردها استفاده می کند.
عدم دسترسی اداره خودگردان کردی به امکانات پزشکی و دارویی باعث شد آمریکا از این مسئله برای انتقاد از روسیه استفاده کند. از نظر مقامات آمریکایی، روسیه و چین چند ماه پیش با رای خود مانع استفاده سازمان ملل از گذرگاه یعروبیه برای ارسال اقلام پزشکی به منطقه تحت کنترل کردهای سوریه شده اند. این گذرگاه تحت کنترل کردهای سوریه است.
مقامات سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرده اند همکاریهای این سازمان از طریق دولت مرکزی سوریه صورت می گیرد. مقامات این سازمان به درخواست خبرگزاری کردپرس از ارائه توضیح درباره عدم ارسال تجهیزات و امکانات پزشکی به منطقه تحت کنترل کردها خودداری کردند.
ظاهرا ائتلاف مبارزه با داعش که خود را همپیمان نیروهای دموکراتیک سوریه در منطقه تحت کنترل کردها می داند بیش از یک میلیون دلار به این نیرو کمک کرده است. با این حال، با توجه به بسته شدن مرزهای ترکیه و حتی اقلیم کردستان به این مناطق، مقامات پزشکی اداره خودگردان کردی نسبت به پیامدهای شیوع بیماری در شمال شرق سوریه هشدار داده اند.
خطر دیگری که بیماری کرونا می تواند ایجاد کند استفاده نیروهای داعش از آن به عنوان سلاح جدیدی علیه کردها و کشورهای جهان است. دکتر آن سپکهارد، مدیر مرکز مطالعات بین المللی افراط گرایی و استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا، در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس احتمال استفاده داعش از ویروس کرونا را به عنوان سلاح جدید رد نکرد اما گفت این مسئله تا زمانی که صدها یا هزاران تن از هواداران این گروه برای پیشبرد اهداف آن حاضر به فدا کردن خود نباشند خطرناک نیست.
وی همچنین عدم توجه کشورهای غربی به وضعیت کردهای سوریه و همکاری نکردن آنها با اداره خودگردان کردی را ترس از بازگشت اعضای داعش به این کشورها و مشکلاتی دانست که این گروه در صورت بازگشت به اروپا می توانند برای این کشورها ایجاد کنند. دکتر سپکهارد همچنین ترکیه را عاملی برای خودداری کشورهای غربی از حمایت از کردهای سوریه دانست.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما