امروزه ویروس مخرب و ویرانگر کرونا جهان را به تسخیر خود درآورده اما در این میان مواجهه همه مناطق جهان با آن یکسان نبوده است. شاید یکی از دلایلش این بود که در مخیله کسی نمی گنجید که موجودی ذره بینی با این شدت وسرعت بتواند جهان را درنوردد و به همین خاطر بسیاری از سکنه شهره ها آنرا همانند دیگر بیماریهای مسری تصور نمودند و توصیه های پزشکی را جدی نگرفتند تا اینکه کرونا، این قاتل سفید به آرامی نفسها را به شماره انداخت و ارزانترین نعمت خدادادی به انسان که همانا هوای طبیعی است را برای بشریت نا امن نمود.
فاکتورهایی مانند مقاومت بدن، بیماریهای زمینه ای، سن، بهداشت فردی و موارد دیگر جزء علل گسترش کرونا اعلام شده ولی یکی از راههای اصلی مقابله با آن همانا توصیه های پزشکی است که به علت نا آشنایی بعضی مناطق و یا غرور و سهل انگاری موجبات گسترش دامنه دار آن فراهم شد.
در این بین آگاهی افراد نقش بزرگی در منع و یا گسترش ویروس داشت که آن هم نشات گرفته از اراده، درک فردی و اجتماعی آن شهر و یا منطقه است.
در واقع شرط لازم در مقابله با ویروس کشنده کرونا همراهی با دستگاههای خدماتی و پزشکی در بخش شناخت است، اما شرط کافی و مکمل این مقابله منوط به درک و فهم و همراهی جامعه هدف در مقابله با این پدیده منحوس خواهد بود.
آسیبهای ناشی از شیوع کرونا بر پیکره جامعه کمتر ازمرگ انسانها نیست، روشنگری و پیشگیری دراین زمینه وظیفه ای بس گران سنگ است که تنها از عهده افرادی دلسوز درکنار عنصر اعتماد عمومی برمی آید تا بتواند آلام عمومی جامعه اعم از مشکلات اقتصادی و اجتماعی را کاهش دهد.
این بخش فرا مدیریتی است و تنها از عهده نهادهای دینی و مدنی وارگانهای مردمی با همراهی کردن دستگاههای اجرایی بر می آید که به نظر می رسد در بین شهرهای کردنشین، شهر مهاباد با ویژگیهای تاریخی و شاخص های اجتماعی مصداق این همراهی مثلث مردم ـ حاکمیت ـ کرونا ، برآمده و آزمون خوبی را برای خود به ثبت رساندند.
مهاباد بعنوان شهری با پیشینه وفاق اجتماعی و با تاریخچه طولانی در مدنیت، اینبار با هدف مقابله با ویروس هراس انگیز کرونا اقدامی سترگ را از خود به یادگار گذاشت.
مردم با فرهنگ مهاباد درکنار اراده علمای دینی و مسئولین دلسوز با همراهی جریان معتمدین مردمی، برگ زرینی به تاریخ مدنیت این شهر پرآوازه کردستانی افزودند.
حرکت خود جوش معتمدین با تشویق و ترغیب مسئولین امر در کاستن آلام فضای سنگین هجوم کرونا بسیار حائز اهمیت بوده است. اقدام بموقع انسداد مسیرهای ترددخودرویی داخل شهری، خود کنترلی اجتماعی و همراهی کردن با تصمیمات مدیران شهرستان، پیشتازی علمای شهر در اقامه فرایض دینی به صورت مجازی، جمع آوری خودجوش هدایای بی سابقه مردمی واحداث اولین بیمارستان خیر ساز ویژه مبارزه با کرونا درمنطقه با همراهی نهادها و دستگاههای اجرایی از جمله عملکرد مردم این شهرستان بود.
همچنین تامین بخشی ازنیازمندیهای معیشتی کارگران فصلی، تامین بسته های غذایی برای برخی ازخانوارهای بی بضاعت، از دیگر اقدامات آشکارخیرین مهابادی به آسیب دیدگان از ویروس کرونا درمهاباد است.
البته خیرینی هم وجود دارند که علاقه مند بودند که هدایای و کمکهای خود را بصورت پنهانی دراختیار آسیب دیدگان بگذارند وبمصداق (الَّذینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ بِاللَّیْلِ وَ النَّهارِ سِرّاً وَ عَلانِیَةً...) حلقه خیرخواهی پنهانی را نیزتکمیل کنند.
اینها بخشی ازهمت مردمی مهابادی ها در مواجهه با پدیده شوم کرونا است. این روحیه همبستگی و جوانمردی ریشه در تاریخ مدنیت مردمی دارد که حوادث زیادی را با حلم و بردباری پشت سرگذاشته اند وقتی که چنین اراده مردمی از مردمی فرهیخته مشاهده می شود جای تعجب نیست که در ادبیات عامه مردم منطقه مهاباد زبانزد و از قدیم الایام بدان شهر گفته می شد.
حال در این شرایط حساس یکبار دیگرمهاباد مدنیت خود را عرضه نمود. باشد تا مصداق (فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ) جزء الگوهایی خیرین و خیر رسانی باشند.
این رویه مردمداری ریشه در فرهنگ کهن ایرانی و نجابت کردها درمشارکتهای مردمی و اجتماعی دارد که انتظارمی رود دیگر شهرها نیز با انسجام و سازماندهی توان مردمی و اعانات خود با محور معتمدین متعهد شهروندان شریف خود را در این موقعیت حساس کمک و یاری رسانند و یکبار دیگر سنت حسنه معتمدی و جوانمردی که میراث کهن ساکنان سرزمین ایران است را به اثبات برسانند و ترجمانی از جوانمردی واقعی کردها باشند و ثابت نمایند که جوانمردی یعنی ازمردم ؛ برای مردم و در کنارمردم.
منبع؛ ریکار
نظر شما