به گزارش خبرنگار کردپرس، طرح فاصله گذاری اجتماعی با هدف ماندن در خانه در سراسر کشور اجرا شد، طرحی که تمام اهتمامش در خانه ماندن مردم بود تا با این اقدام زنجیره شیوع کرونا قطع شود، اما خیابان ها هنوز هم برای عده ایی، خانه است.
کودکان خیابانی، کودکان کار، که سرپناهی ایمن و مناسب ندارند و روزیشان در گرو کار در خیابان ها و کارگاه هاست. کودکان دستفروش، کودکان کارگری که هنوز هم در کوره های آجرپزی کار می کنند، انگار آنان از طرح (در خانه ماندن) چیزی جز کار و ترس از کرونا نصیبشان نشده است.
کار، انتخاب آگاهانه کودکان کار نیست. آنها مجبور اند به دلیل فقر و کمک به خانواده ساعاتی از روز و شب را در خیابان ها، کارگاه ها و یا کوره پزخانه هایی که عمدتا خبری از بهداشت در آنها نیست، سپری کنند. تغذیه نامطلوب، نداشتن سرپرست مناسب و نبود بهداشت، سلامتی آنها را به خطر انداخته و راحت تر از هر کودک دیگری در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند.
خصوصا کودکان زباله گرد به دلیل تماس مستقیم با زباله هایی همچون ماسکها و دستکشهای آلوده بیش از همه سلامتی شان تهدید می شود. آنها که به دلیل فقر و عدم دسترسی به امکانات بهداشتی و پزشک به راحتی در معرض آلودگی قرار دارند و می توانند ناقلان کرونا هم باشند.
طبق اعلام مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۷ بین ۳ تا ۷ میلیون کودک کار در ایران مشغول به کار هستند که به دلایل مشکلات اقتصادی، بیماری والدین(اعتیاد)، آسیب پذیر بودن خانواده، عدم وجود منبع فرهنگی و ... برای تامین امورات زندگی خود و خانواده مجبور به کار کردن در اماکن مختلف مانند مراکز زباله سوزی، کارگاههای تولیدی، جمعآوری ضایعات آهن و پلاستیک و ... مشغول به کار هستند.
اما آمار دقیقی از کودکان کار و خیابانی آذربایجانغربی وجود ندارد. اواخر تابستان سال گذشته بود که مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی گفت: یکهزار و ۶٢٠ نفر کودک کار و خیابانی در این استان شناسایی شده و پرونده یکهزار و ٣٢٠ نفر از آنان فعال است.
به گفته سعید فریور؛ برای ١٧٠ نفر از این تعداد ماهانه ١٠٨ هزار تومان مستمری پرداخت میشود.
بهزیستی آذربایجان غربی در چهار ماهه سال گذشته 95 نفر کودک کار و خیابانی از ۶ تا ١٨ سال را در شهرستان ارومیه شناسایی و پذیرش کرد. اما با این حال آمار دقیقی از تعداد تمامی این کودکان در استان وجود ندارد و استاندار آذربایجان غربی سال گذشته تاکید کرد که با شناسایی کودکان کار و خیابانی نقش مهمی در کنترل بسیاری از آسیبهای اجتماعی ایفا می شود.
شهریاری معتقد بود؛ با برنامهریزی دقیق در این بخش میتوان اقدامات مناسبی در راستای نگهداری این کودکان انجام داد. همچنین بخش فرهنگی شهرداری نیز باید بودجهای را برای این بخش مشخص کند و اگر ساختمانی را در اختیار دارد به سازمان بهزیستی تحویل دهد تا شرایط برای نگهداری کودکان کار و خیابانی تسهیل شود.
با گذشت یک سال هنوز اطلاعاتی جامعی در مورد کودکان خیابانی که ممکن است دارای آمار متغییری هم باشد، تهیه نشده است و سایر اقدامات هم در هاله ایی از ابهام قرار دارد. سال گذشته از یک هزار و 320 کودک کار شناسایی شده در استان برای 170 نفر از آنها مستمری تعیین شد!
اکنون که کرونا تهدیدی جدی برای سلامت بشریت تلقی می شود، جان این کودکان به دلیل سیستم ایمنی ضعیف، کار روزانه در خیابان ها و مراکز غیر بهداشتی، تماس با منابع آلوده بیش از پیش در خطر است.
معاون اجتماعی استاندار آذربایجانغربی روز گذشته با تاکید بر توجه جدی به بهداشت کودکان خیابانی و کودکان کار آذربایجان غربی گفت: مقرر شده سازمان بهزیستی و شهرداریها در این خصوص هماهنگی و همکاری لازم را داشته باشند تا اقدامات لازم دراین زمینه انجام شود.
در تمام مدت دو ماهه شیوع کرونا، کودکان کار، تنها این سه خط توصیه و تاکید را از سوی مسئولان استانی به خود اختصاص دادند.
مسئولان اندکی دیر به فکر این فراموش شدگان افتاده اند، دو ماه از شیوع کرونا گذشت، کوره های آجرپزی خاموش نشدند و کودکان کار و خیابانی همچنان کار می کند و حالا کرونا در پی طعمه ایی جدید، آنان را لابه لای فراموشی مسئولان جست و جو می کند.
شعار اصلی ستاد استانی کرونا اصل در خانه ماندن است، اما کودکان کار، کودکان خیابانی باید کار کنند تا روزیشان را پیدا کنند، دو کاف، (کار و کودک) برای این دسته از کودکان در هم تنیده شده و کرونا هم سومین کافی است، تا این مثلث درد را تکمیل کند.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما