چرا مسئولان جادەهای مرگ را در سردشت نمی بینند! / رئوف شافعی

سرویس آذربایجان غربی- رئوف شافعي، فعال مدنی در یادداشتی از جاده های مواصلاتی سردشت با نام جاده های مرگ یاد می کند و می نویسد: باید خون گریست برای شهرستان سردشت کە یک در سانحە کوچک رانندگی 2 کشتە و 5 زخمی بجا می ماند و تنها عامل انسانی (راننده)خطاکار شناخته می شود.

لطفا از محلی که خودرو به دره سقوط کرده است بازدید فرمایید: کمتر کسی می تواند ادعا کند که در چند بار رد شدن از این پیچ خطرناک راحت ماشین را کنترل و دچار استرس و وحشت نشده است. به کررات این مسیر و پیچ و پرتگاه، قربانی گرفته است!

گاردریل این مسیر حدودا تنها نیم متر ارتفاع دارد و اگر ارتفاع گاردریل در این پیچ یک متر(در دو ردیف نرده)بود هرگز این سانحه دلخراش با این شدت اتفاق نمی افتاد و خودرو بە درە سقوط نمی کرد!

گاردریل به خاکریزی توسط راهداری وصل شده است که دقیقا تبدیل به سکوی پرتاب شده و به راحتی و خیلی ساده خودرو را به ته دره از روی پل پرتاب کرده است.

در حالیکه تمامی منتخبین و نمایندگان با شعار اصلاح راههای مواصلاتی در تبلیغات انتخاباتی کسب آرا می نمایند ـ در حالیکه برای ادامه اتوبانهای پیرانشهر بیشترین تلاش می شود ــ ما مردم شهرستان سردشت تنها بلدیم بگوییم: بلا از ما دور است، در حالیکه بلا از ما هم دور نیست و در قلب آتشیم

تسلیت برای سانحه غم انگیز ربط(ساینا دختر معصوم و پدرش ابراهیم) واژەای خشک و بیرحمانە و حقیر، در برابر یک فاجعە و غم بزرگ است کە اولین نبودە و آخرین هم نخواهد بود.

رسانەها صرفا به درج خبر سانحه اکتفا نکنند، به طور قطع عواقب جبران ناپذیر تلفات و معلولان و مصدومان ناشی از حوادث رانندگی جادەای، از قبیل بی سرپرستی، مشکلهای روحی و روانی، هزینه های هنگفت درمانی و مسایل جزایی و قضایی را نمی توان تنها صرفا با عاملیت "خطای انسانی" مختومە و توجیە کرد.

صرفەنظر از کیفیت بسیار پایین خودروهای داخلی، چرا مسئولان سوانح جادەهای مرگ مواصلاتی شهرستان سردشت به شهرهای همجوار، کە در طول سالیان سال، به قتلگاه سرنشینان خودرو این دیار محروم تبدیل شدە است و افراد زیادی را بە کام مرگ کشاندە، نمی بینند و نمی شنوند؟!

معاونت اجتماعی نیروی انتظامی تا چه اندازه در بخش آموزش فرهنگی رانندگی و برگزاری همایشهای آموزشی، در این جادەهای پر پیچ و غیر استاندارد وظایفی برای خود تعریف کرده است ـ آیا عمده خطای انسانی ناشی از نبود آموزش سازمان متولی نیست؟!

اداره راهداری کل، در رفع مشکلات زیر ساختی جادەهای مرگ ـ سطوح جاده ـ کیفیت آسفالت ـ پهنا و شانه و شیب عرضی و خط کشی و گاردریل و نصب دوربینهای کنترل سرعت ... در جاهایی که بکررات حادثەخیز بودەاند، چند درصد مانع سوانح بودەاند؟!

نقش منتخبین و نمایندگان مردمی و منتصبین دولتی در اختصاص اعتبارات و هزینەکرد آن چەبودە است کە بازهم شاهد چنین سوانحی هستیم؟!

سوانح رانندگی از عوامل متعددی سرچشمە می گیرد کە می طلبد با رویکرد کارشناسی برای مقابله با این پدیده شوم و دلخراش اقدام شود.

کد خبر 269446

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha