به گزارش کردپرس، اداره خودگردان کردی در شمال شرق سوریه که از یک طرف با احتمال خروج کامل تنها متحد خود یعنی آمریکا از سوریه روبه روست و از طرفی دیگری تهدیدهای ترکیه همچنان ادامه دارد و با دولت دمشق هم نتوانسته به توافق برسد، با وضعیت شکننده ای مواجه شده است. باید عدم توجه جامعه جهانی به وضعیت کردهای سوریه در مقابله با ویروس کرونا و شورش زندانیان داعشی را نیز به این مشکلات اضافه کرد. با این اوصاف، کردهای سوریه گزینه های چندانی در مقابل خود ندارند. خبرگزاری کردپرس برای بررسی وضعیت کنونی کردهای سوریه و سرنوشت اداره خودگردان کردی در شمال این کشور با دکتر سپایریدون پلاکوداس، پژوهشگر ارشد مسائل کردی در دانشگاه آمریکایی دبی و محقق دوره پسا دکترا در دانشگاه مقدونیه مصاحبه کرده است. دکتر سپایریدون پلاکوداس درباره انتخاب های موجود برای کردهای سوریه به خبرگزاری کردپرس گفت: کردهای سوریه برای نجات اداره خودگردان کردی در شمال سوریه فقط دو گزینه پیش رو دارند: یا اینکه با میانجیگری آمریکا با ترکیه توافق کنند و یا با وساطت روسیه به دولت مرکزی سوریه به توافق برسند.
متن کامل مصاحبه خبرگزاری کردپرس با دکتر سپایریدون پلاکوداس، پژوهشگر ارشد مسائل کردی و استاد دانشگاه آمریکایی در دبی:
خبرگزاری کردپرس: اغلب به این نکته اشاره می شود که نیروهای کرد سوریه با پ.ک.ک که دهها سال با ترکیه در جنگ بوده ارتباط وجود دارد. شما که مطالعه زیادی در مورد کردها بویژه پ.ک.ک دارید، در این مورد چه فکر می کنید؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: میان پ.ک.ک و حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا PYD که با اختلاف زیاد نسبت به سایر جریانات کردی در سوریه، تاثیرگذارترین سازمان کردی در سوریه است، همیشه رابطه خاصی برقرار بوده است. پ.ک.ک تکنیک های جنگ گریلایی را به نیروهای نظامی وابسته به PYD به نام نیروهای مدافع خلق یا YPG در مقابله با داعش در سوریه آموزش داده است و در مقابل آن، حزب کردی اتحاد دموکراتیک یا PYD ایده آپوییسم یا طرفداری از ایده های اوجالان- رهبر زندانی پ.ک.ک- را در مورد سیستم دموکراتیک- کنفدرالی در منطقه تحت کنترل اداره خودگردان شمال سوریه یا روژاوا اجرایی کرده است.
اما ترکیه از این رابطه میان پ.ک.ک و PYD برای بی اعتبار کردن این حزب کردی در سوریه به عنوان یک سازمان تروریستی استفاده کرد و دو حمله بزرگ خود به نیروهای کرد سوریه را در عملیات های شاخه زیتون در سال 2018 و چشمه صلح در سال 2019 به این ترتیب توجیه کرد. با این حال، رابطه این حزب کردی با پ.ک.ک در حال حاضر اکنون نه تنها مایه خیر نیست بلکه به شری برای PYD تبدیل شده است زیرا آمریکا به عنوان تنها متحد این حزب کردی در مقابل داعش از آن خواسته است رابطه خود را با پ.ک.ک به طور کامل قطع کند.
خبرگزاری کردپرس: ترکیه تعداد زیادی از سیاستمداران کرد از جمله نمایندگان و شهرداران وابسته به حزب کردگرای دموکراتیک خلقها را به زندان افکنده است. آیا با این وجود راهی برای برقراری صلح در ترکیه وجود دارد؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: رجب طیب اردوغان، رییس جمهور کنونی ترکیه، تنها سیاستمدار در تاریخ مدرن ترکیه است که جرات آغاز مذاکره با کردها را داشت و اقدام به مذاکره با آنها کرد. با این حال، آغاز دور جدید خشونت ها در ترکیه از سال 2015 به چشم انداز مذاکرات سیاسی میان ترکیه و کردها پایان داد و اردوغان اکنون برای سرکوب سیستماتیک جنبش مشروع سیاسی کردها کمر بسته است. در نتیجه این سرکوب، تنها یک سوم نمایندگان حزب کردی دموکراتیک خلقها که در روند انتخابات شهرداری های ترکیه در سال 2018 انتخاب شدند هنوز سر کار هستند. دو سوم شهرداران وابسته به این حزب برکنار شده و به جای آنها معتمدان دولت به عنوان شهردار گماشته شده اند.
خبرگزاری کردپرس: آیا امیدی به حفظ ساختار مدیریت خودگردان در شمال سوریه وجود دارد؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: در واقع روژاوا یا منطقه خودگردان تحت کنترل کردهای سوریه در حال از بین رفتن است. حضور نظامی آمریکا، هر چند نمادین، به عنوان مانعی در برابر حملات ترکیه عمل می کرد اما عملیات چشمه صلح ترکیه این دیوار دفاعی را فرو ریخت. در واقع، این عملیات ایالات متحده آمریکا را به طور کامل از روژاوا بیرون انداخت و این منطقه را به چندین منطقه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه، نیروهای دموکراتیک سوریه به همراه نیروهای ارتش سوریه و منطقه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه به همراه نیروهای آمریکا تقسیم کرده است. رویای تاسیس منطقه نیمه مستقل کردی تحت حفاظت آمریکا عملا از بین رفته است.
خبرگزاری کردپرس: کردهای سوریه بهتر است کدام مسیر را انتخاب کنند: روسیه، آمریکا یا دمشق؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا آشکارا روشن ساخت که حاضر نیست برای محافظت از روژاوا در برابر ترکیه جان حتی یک سرباز خود را به خطر بیاندازد. فقط مقاومت سرسختانه وزارت دفاع آمریکا مانع از خروج کامل نیروهای این کشور از سوریه شده است. حزب کردی اتحاد دموکراتیک در سوریه یا pyd به همراه نیروهای کرد-عرب سوریه موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه، بعد از آشکار شدن پیامدهای عملیات چشمه صلح ترکیه، با حمایت مسکو مذاکرات خود را با دمشق افزایش دادند. با این حال، مذاکره کردها با دمشق به دلیل فشارهای آمریکا و نیز کوتاه نیامدن های طرفین متوقف شده است.
بهترین انتخاب برای کردهای سوریه توافق با دمشق با میانجیگری ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه است. آنها از این طریق می توانند در مقابل تلاش برای مقابله با ترکیه و شورشیان تحت حمایت آن در سوریه بویژه در منطقه عفرین در شمال غرب سوریه، موقعیت خودمختار خود را در داخل سوریه حفظ کنند.
خبرگزاری کردپرس: برخی باور دارند که آمریکا به خاطر نفت منطقه تحت کنترل کردها هم که شده، از کردهای سوریه دفاع کرده و آنها را رها نمی کند. آیا این استدلال درست است؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: نفت یک اهرم تاثیرگذار در دست آمریکا برای دفاع از کردها نیست بلکه آمریکا از نفت و مناطق حاصلخیز جزیره که به عنوان ذخیره گاه نان سوریه محسوب می شود، به عنوان اهرمی علیه دولت مرکزی سوریه استفاده می کند. واشنگتن از دسترسی دمشق به این منابع با ارزش در راستای مقابله با محور شیعی- از تهران تا لبنان- استفاده می کند. آمریکا در نهایت روژاوا را ترک خواهد کرد زیرا این کشور نمی تواند در چنین محیط غیردوستانه ای که از او استقبال نمی شود، به حضور خود در شمال شرق سوریه ادامه دهد. کردها هم در محاصره کشورهایی مانند عراق، ترکیه و سوریه قرار خواهند گرفت که فوبیای کردی دارند.
کردها باید زیرکانه از نفت و زمین های حاصلخیز منطقه جزیره به عنوان اهرم برای معامله با دولت مرکزی سوریه آنهم قبل از این که ترکیه بار دیگر به آنها حمله کند استفاده کنند.
خبرگزاری کردپرس: کردهای سوریه در کنار مشکلات گذشته خود، با مسئله احتمال شیوع بیماری کرونا با وجود امکانات ناچیز در کنار عدم توجه جامعه بین الملل به این مسئله روبه رو هستند. از طرفی دیگر ترکیه و شورشیان تحت حمایت این کشور بارها آب آشامیدنی را به روی منطقه تحت کنترل کردهای سوریه بسته اند. کردها همچنین با شورش زندانیان داعشی نیز روبه رو هستند. نظرتان راجه به این مشکلات چیست؟
دکتر سپایریدون پلاکوداس: ترکیه PYD و روژاوا را خطر بزرگی برای امنیت ملی خود می داند بنابراین، تا زمانی که روژاوا از هم نپاشد آرام و قرار نخواهد گرفت. جالب است که ترکیه از آب رود فرات سوریه به عنوان اسلحه علیه کردها و روژاوا استفاده می کند اما آمریکا که خود را یگانه متحد کردها می خواند هیچ دخالتی نمی کند. همچنین نه آمریکا و نه دیگر سازمانها به این منطقه در برابر شیوع کرونا کمک نمی کنند.
کردها باید بدانند که آنها خیلی زود یکی از این دو گزینه را انتخاب کنند: یا با میانجیگری آمریکا با ترکیه توافق کنند تا باقی مانده روژاوا را از دست ندهند و یا با میانجیگری روسیه با دمشق توافق کنند که توافق آخر کابوس کم خطری نسبت به توافق با ترکیه است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما