کُردها با نیت بهبود وضعیت اقلیم کردستان به کاظمی رای می دهند

سرویس عراق و اقلیم کردستان- "کاظمی در دیدار با نمایندگان کُرد اعلام کرده، از نظر وی نباید موضوع پرداخت حقوق کارمندان و حقوق بگیران اقلیم به مسائل و اختلافات سیاسی ربط داده شود و فراکسیون های کردستانی مجلس نیز، تاکنون مخالفتی با رای دادن به وی نداشته اند، اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان از همان ابتدا از کاظمی حمایت کرده و دارای مناصب وزارتی در کابینه هستند. دیگر احزاب و جریان های کردستانی نیز کاظمی را گزینه مناسبی برای کردها می دانند و وعده ها در مورد حل مشکلات موجود و نظرات وی در مورد مطالبات مالی کردها، موجب شده تا نمایندگان کُرد بخواهند به او رای دهند."

به گزارش کردپرس، سایت خبری پَیسَر پرس در گزارشی به موضوع تشکیل دولت جدید عراق و نشست مجلس عراق که قرار است ساعت 21 امروز چهارشنبه 17 اردیبهشت / 6 می به وقت محلی، برای دادن رای اعتماد به دولت مصطفی کاظمی نخست وزیر مکلف به تشکیل دولت جدید عراق برگزار شود؛ وموضع کردها در قبال وی پرداخته است.

در این گزارش آمده که چند ساعت آتی برای پروسه سیاسی عراق سرنوشت ساز است، شب گذشته فراکسیون های کردستانی جنبش تغییر، اتحاد اسلامی، ونمایندگان مستقل کُرد در مجلس عراق با کاظمی دیدار کرده اند و وی مواضع خود در قبال حقوق و مطالبات کردها را به آنان اعلام کرده، اما بر این باور بوده اگر همه این مطالبات را در برنامه کاری دولت خود بگنجاند، مخالفت ها با وی افزایش می یابد. کردها قصد دارند با توکل به خدا، به انعطاف کاظمی و نزدیکی میان او و کردها رای بدهند.

رای کردها

فراکسیون های کردستانی مجلس عراق، تاکنون مخالفتی با رای دادن به کاظمی نداشته اند، اتحادیه میهنی کردستان ( یکیتی) و حزب دمکرات کردستان (پارتی) از همان ابتدا از او حمایت کرده و دارای مناصب وزارتی در کابینه دولت کاظمی هستند. دیگر احزاب و جریان های کردستانی نیز کاظمی را گزینه مناسبی برای کردها می دانند و وعده های کاظمی در مورد حل مشکلات و نظرات وی در مورد مطالبات مالی کردها، موجب شده تا نمایندگان کُرد بخواهند به او رای دهند.

بهار محمود نماینده جنبش تغییر در مجلس عراق، در گفتگو با پَیسَر پرس اعلام کرد که شب گذشته نمایندگان کُرد مجلس به جز نمایندگان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی نشستی را با کاظمی انجام داده و به او اعلام کرده اند، مطالبات این نماینده ها شامل 4محور است، از جمله پرداخت حقوق کارمندان اقلیم کردستان، حقوق و امتیازات مالی نیروهای پیشمرگ و کشاورزان اقلیم و اجرای ماده 140 قانون اساسی (برای تعیین سرنوشت مناطق مورد مناقشه میان اربیل و بغداد) و همچنین انجام دادن اقدامات لازم برای پایان پروسه تبدیل شدن حلبچه به یک استان مستقل.

بهار محمود افزود که این نمایندگان به کاظمی اعلام کرده اند، هرچند تعیین فقط سه وزارت را برای کردها در کابینه دولت ظلم علیه آن ها می دانند، زیرا شیعیان 12 منصب وزارتی و سنی ها نیز 6 منصب را دارند، در حالی که تعداد کرسی های سنی ها در مجلس عراق فقط 10 کرسی بیشتر از کردها است، اما با این حال اهمیتی به مناصب وزارتی نمی دهند و رای نمایندگان کرد به جز نمایندگان اتحادیه میهنی و حزب دمکرات منوط به تحقق حقوق مالی مردم اقلیم کردستان است.

با این حال به گفته بهار محمود کاظمی پاسخ محکم و مشخصی به این نمایندگان نداده و از گفته های وی، چنین استنباط شده که خواسته های نمایندگان کُرد را درک کرده، اما نمی خواهد آن را رسما اعلام کند، چرا که سعی در کسب رای برای کابینه خود دارد و نمی خواهد مخالفت های بیشتری را علیه خود ایجاد کند.

هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان و کاظمی

هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان که دوباره به بغداد سفر کرده است، امروز دور جدیدی از مذاکرات با مقامات دولت مرکزی عراق را در خصوص نفت و مطالبات مالی اقلیم آغاز می کنند و فراکسیون جنبش تغییر در مجلس عراق به این هیئت اعلام کرده اند همان مطالباتی که شب گذشته نمایندگان کرد در دیدار با کاظمی مطرح ساخته اند، به عنوان پیش شرط رای دادن به کابینه وی اعلام کنند.

بهار محمود در این خصوص اعلام کرده: اکنون مقطعی حساس است و کاظمی سعی در تشکیل کابینه دولت خود و گرفتن رای اعتماد از مجلس را دارد و ممکن است بتوان در این مقطع قول هایی را از او گرفت. به همین دلیل به هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان اعلام کردیم با کاظمی دیدار کرده و این موارد را به عنوان شروط کردها برای رای دادن به وی اعلام کنند و روسای فراکسیون های حزب دمکرات (پارتی) و اتحادیه میهنی (یکیتی) در این خصوص با ما هم نظر بودند.

کاظمی و وعده پرداخت حقوق کارمندان اقلیم کردستان

بهار محمود خاطر نشان ساخت که کاظمی در دیدار با نمایندگان کُرد اعلام کرده، از نظر وی نباید موضوع پرداخت حقوق کارمندان و حقوق بگیران اقلیم به مسائل و اختلافات سیاسی ربط داده شود، و تاکید کرده که فردی نژادپرست نیست و با کردها و با انفال و دوران مبارزه پیشمرگ های کُرد زندگی کرده، اما اذعان کرده اگر رسما چنین چیزی را در برنامه کاری دولت خود بگنجاند، تاثیری منفی بر کسب رای اعتماد برای تشکیل دولتش خواهد داشت و نمایندگان کُرد نیز به وی اعلام کرده اند، اگر تعهد نامه ای کتبی را در خصوص مطالبات کُردها به هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان بدهد، به او رای خواهند داد.

کاظمی میزان آرای لازم را دارد

احزاب و جریان های شیعه عراق هنوز به اجماع نظر و توافق کلی در مورد کاظمی نرسیده اند و سنی ها نیز انتقادات و ملاحظات اندکی در مورد وی دارند و کردها نیز با او مخالف نیستند، مثنی امین نماینده حزب اتحاد اسلامی در مجلس عراق، در این خصوص به پَیسَر پرس گفت که هیچ یک از نمایندگان کُرد تا کنون مخالف رای دادن به کاظمی نیست، زیرا کشور عراق اکنون برای جلوگیری از وخامت بیشتر شرایط خود نیاز به تشکیل دولت دارد و از سوی دیگر خود کاظمی نیز شخصیت معقولی است که دوست کردها محسوب می شود، اما پیش بینی اینکه توانایی دولت داری و اداره امور او و شرایط آینده، چگونه باشد؛ ممکن نیست.

همچنین گفت که اگر تا امشب اتفاق و تغییر جدیدی روی ندهد، حمایت های کنونی که از کاظمی وجود دارد برای تشکیل دولت وی کافی است، اما با این حال در دنیای سیاست هیچ چیز تضمین شده نیست.

سهم کردها

سهم کردها در کابینه دولت کاظمی همان سهم پیشین در دولت عادل عبدالمهدی نخست وزیر مستعفی عراق است، اما هنوز مشکلاتی بر سر وزارت دارایی ( سهم حزب دمکرات کردستان از دولت عراق ) وجود دارد و مشخص نیست که تا قبل از نشست امشب وضعیت این منصب نیز نهایی می شود یا خیر، البته اگر کابینه کاظمی رای لازم را به دست آورد. کاظمی گفته که برای وزارت دادگستری ( سهم حزب اتحادیه میهنی کردستان از دولت عراق ) نیز شخصیتی بی طرف را انتخاب میکند و مشخص نیست اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) چگونه در این مورد با کاظمی به توافق می رسد و حسن آلی نماینده این حزب در مجلس عراق نیز علام کرده که اتحادیه میهنی تا کنون هیچ نامزدی را رسما برای تصدی این منصب معرفی نکرده و تاکنون فقط نامزدی نازنین محمد از حزب دمکرات کردستان (پارتی) برای تصدی منصب عمران و مسکن نهایی شده است.

در حال حاضر منصب های وزارتی دارایی، امور خارجه و وزارت کشور عراق محل بحث و مناقشه بوده و امکان دارد تعیین نامزد نهایی تصدی این مناصب به تعویق بیافتد و این احتمال نیز وجود دارد که به جای وزارت دارایی، وزارت امور خارجه به کردها داده شود.

"اگر این کابینه تشکیل نشود اقلیم کردستان ویران می شود"

حسن آلی همچنین هشدار می دهد، اگر کاظمی موفق به تشکیل این کابینه نشود، اقلیم کردستان دچار ویرانی بسیاری می شود، زیرا با بحران اقتصادی شدیدی روبرو است و به همین دلیل کردها می خواهند کابینه کاظمی با بیشترین رای تشکیل شود.

وی بر این باور است که کاظمی میزان حمایت های لازم برای تشکیل کابینه خود را به دست آورده و تلاش بسیاری را برای جلب رضایت احزاب و جریان ها انجام داده و منتخب جریان های شیعه نیز است.

علیرغم اینکه کاظمی حمایت اکثریت را با خود دارد، با این حال تا ساعت 21 امشب که نشست مجلس عراق برای رای دادن به کابینه او برگزار می شود، تا آخرین لحظات نیز احتمال هرگونه تغییر و رویدادی وجود دارد، و برای کردها مهم این است که از میانه این تغییر و تحولات، با دست خالی و شکم گرسنه بیرون نیایند و دست کم انتظار می رود دستاوردی از این شرایط داشته باشند.

کد خبر 270802

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha