بحران روزمرگی ستاد مقابله با کرونا در مهاباد/ دیاکو توتونچی

سرویس آذربایجان غربی- دیاکو توتونچی، خبرنگار و فعال مدنی در یادداشتی انتقادی از انفعال ستاد مقابله با کرونا در مهاباد می نویسد: «ستاد مقابله با کرونا در مهاباد با مرور زمان دچار روزمرگی و تا حدودی انفعال شد و این موضوع در جلسات طولانی چند ساعته فرسایشی و بدون نتیجه مشهود شد و با گام دوم فاصله گذاری اجتماعی سردرگمی ستاد کرونا در مدیریت هم برجسته تر شد».

ستاد ملی مبارزه با کرونا تشکیلاتی است که اوایل اسفند ۱۳۹۸ در پی شیوع کروناویروس در ایران با مصوبه شورای عالی امنیت ملی و تأیید رهبری جمهوری اسلامی ایران، تشکیل شد اولین جلسه این ستاد ۶ اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد و همه تصمیم‌ها درخصوص اقدامات ضروری درباره مقابله با بیماری کروناویروس از جمله اعلام تعطیلی‌ها از سوی این ستاد انجام ‌شد.

تشکیل ستاد کرونا شهرستان مهاباد نیز در راستای این مصوبه با سراسر کشور در مهاباد شکل گرفت . شجاعی فرماندار مهاباد در اولین جلسه تشکیل این ستاد اظهار داشت؛ «تصمیم گیرنده اصلی برای مبارزه با کرونا در شهرستان ستاد پیشگیری ومقابله با کروناست و همه باید زیر نظر این ستاد عمل کنند».

این ستاد در روزهای اولیه شکل گیری با تشکیل جلسات مصوباتی را تصویب کرد اما بعدها در اجرا تمامی تصمیمات و بندهای مصوبات عاجز و ناتوان ماند، البته با گستردگی اعضا مواجه شد و شیوه مدیریت بحران و اتخاذ تصمیمات و مصوبات روز به روز دشوارتر گردید و دچار یک سری قبح نیز شد.

همراهی مردم و تشکل های مردم نهاد همانند ستاد همیاری مردمی شهرستان مهاباد، بازاریان و هیات امنای بازار و دیگر تشکل‌ها، کمپینهای مردمی، خیرین مستقل شرایط همواری را در عملکرد این ستاد در روز های نخستین همگام با گام اول فاصله گذاری اجتماعی وحرکت خود جوش بازاریان در تعطیلی واحدهای صنفی شکل داد.

اما ستاد کرونا با مرور زمان دچار روزمرگی و تا حدودی انفعال شد و این موضوع در جلسات طولانی چند ساعته فرسایشی و بدون نتیجه مشهود شد و با گام دوم فاصله گذاری اجتماعی سردرگمی ستاد کرونا در مدیریت هم برجسته تر شد .

افزایش تعداد مبتلایان وشیب صعودی ملایم در چند روزه اخیر این ستاد را وا داشت تا از این روزمرگی وانفعال خارج شود و پوست اندازی کند کو تا به امروز در قالب دو اطلاعیه هشدار آمیز برگشت به محدویتهای گام اول فاصله گذاری اجتماعی عملکردی حایز اهمیت نداشته است.

دبیر ستاد در روز ۱۶ اردیبهشت ماه از اصحاب رسانه درخواست کرد تا در بازدیدهای سر زده به اماکن پر خطر همراهی کنند و در حاشیه این نیمروز کاری توأم بازدید از چندین بانک دولتی سطح شهر، یک فروشگاه زنجیره‌ای، دفتر خدمات الکترونیک، دفتر پیشخوان، واحد شماره گذاری خودروهای شخصی انجام شد.

البته ناگفته نماند که این بازدیدها هم به دور از حواشی نبود. از آن جمله عملکرد ضعیف هیات همراهی ستاد با تعداد زیاد در گشت زنی ها با جمعیت چند ده نفری که خود این تعداد جای بحث دارد و بهتر آن بود نماینده ادارات در قالب یک اکیپ حداقل شش نفره همراه با اصحاب رسانه اقدام به بازرسی از اماکن پر خطر را در دستور کار قرار می دادند .

دیگر حواشی تأمل و شیوه بازرسی با اماکن پر خطر در طول مسیر های بازرسی از اماکن دولتی از جمله ساختمان شهرداری بود. ازدحام مراجعین در این واحد اجرایی بسیار مشهود بود اما مورد بازرسی قرار نگرفت این در حالی است که بیشتر از این مکان بازدید شده بود اما بدون رحایت پروتکل های بهداشتی و گام دوم فاصله گذاری اجتماعی این مکان همچنان پر ازدحام بود که از دید خبرنگاران دور نماند.

اما پر خطر بودن این واحد از چشم هیات همراه بازرسی ستاد مقابله با کرونا دور ماند به ویژه آنکه که بر حسب اتفاق دو تن از اعضای شورای شهر که شعار آنان "نظارت بر مجموعه شهرداری است" و یک نماینده از شهرداری هم در بین اعضای هیات بازرسی ستاد بودند اما این مهم توجه مسئولان را جلب نکرد.

کلام آخر اینکه اعمال محدودیتهای اجتماعی نباید فقط شامل شهروندان و بازاریان باشد لازم است ادارات و محلهای پر خطر شناسایی و اعمال محدویت شوند. تنها فشار بر کسبه وبازار جز بوجود آوردن بحران و آسیب های اقتصادی، اجتماعی بهره دیگری نخواهد داشت.

عدم تمرکز و نبود محدودیت و راهکارهای پیشگیرانه در مناطق حاشیه ای شهر و کم برخوردار در روزها وهفته های آینده شهرستان را با مشکلات عدیده روبرو خواهد کرد با توجه به اینکه در این مناطق با توجه به اقتصاد ضعیف خانوار، اشتغال بیشتر این افراد روزمزد است و به کارهای همانند کارگری، دست فروشی، کار در نانوایی ها برداشت گیاهان خوراکی و ... مشغول اند.

در مناطقی نظیر سید آباد زباله گردی در سایت پسماند که بمانند بمب ساعتی کار می کند و تهدیدی جدی برای افراد ساکن در این مناطق و شهرستان است هم تا کنون دور از دیدرس ستاد مقابله با کرونا مانده است چرا که این دسته از افراد در سطح شهر مشغول به کارند و به راحتی می تواند شیوع بیماری را سرعت بخشند.

از سویی دیگر با توجه به درآمد معیشتی این افراد و عدم برخورداری از امکانات بهداشتی و خدماتی و سایر محدودیت هایی که دارند رعایت بهداشت فردی و فاصله گذاری اجتماعی نیز برای آنها مشکل تر است و اگر یک نفر از آنها ناقل بیماری باشد تمامی اعضای خانواده آن افراد مورد تهدید هستند. بنابراین ضرورت توجه بیشتر به این دسته از مشاغل بیش از پیش احساس می شود.

توجه به حاشیه نشین ها و حساسیت در مورد نحوه اجرای فاصله گذاری اجتماعی نیز می تواد ستاد مقابله با کرونا در مهاباد را هر چه سریع تر در امر بیمار یابی در این مناطق یاری کند.

کد خبر 270808

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha