به گزارش خبرگزاری کردپرس، اصل ۲۴ قانون اساسی بیان می دارد: نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند، مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند. تفصیل آنرا قانون معین می کند.
و بر اساس فصل سوم از قانون مطبوعات: مطبوعات حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند.
در زمانه کنونی نظریه پردازان مبانی ارتباطات از سیستم حاکمیتی رسانه به عنوان دهکده ی جهانی یاد می کنند، عصری که در آن به واسطه وجود رسانه های گوناگون صوتی و تصویری ارتباط مستقیمی میان دو عنصر تشکیل دهنده ی حکومت یعنی ملت و دولت برقرار شده است و دامنه ارتباط و اطلاع رسانی بسیار گسترده و سریع شده است.
هر چه میزان صحت خبر، سلامت خبر و منبع خبر منتشر شده در رسانه بیشتر باشد حلقه اعتماد و اتصال مردم و دولت قوی تر و محکم تر خواهد شد. پس لازمه استواری و محکمی ارتباط زنجیره ملت و دولت، رسانه است.
مسائل و مشکلات گوناگونی در زندگی اجتماعی و سیاسی امروزه در جامعه رخ می دهد که اصحاب رسانه به واسطه حضور رسانه در بدنه اجتماع، در میان مردم بودن و در مسیر انجام وظیفه اطلاع رسانی و رسالت رسانه که در ماده ۲ قانون مطبوعات به صراحت به آن پرداخته شده، خبر را به اطلاع عموم می رسانند.
گاهی این اخبار نهاد، سازمان و یا اداره دولتی خاصی را در بر می گیرد که بنا بر اصل پاسخگویی به مردم می بایست اقدام به شفاف سازی و پاسخگویی از سوی آن مجموعه در اولویت قرار گیرد و چنانچه نشریه مطلب و خبر را با مواردی که ناخوشایند آن مخاطب اداری بیان کرد آن شخص حقیقی یا حقوقی می تواند بر اساس قانون مطبوعات در فصل جرائم ماده ۲۳ اقدام کند. ماده مطروحه بیان می دارد: چنانچه رسانه در مورد آن خبر حدود حرفه ای را رعایت نکرده بود و مطالبی مشتمل بر توهین یا افترا، یا خلاف واقع و یا انتقاد نسبت به شخص (اعم از حقیقی یا حقوقی) مشاهده شود، ذینفع حق دارد پاسخ آن را ظرف یک ماه کتبا برای همان نشریه بفرستد و نشریه مزبور موظف است آن گونه توضیحات و پاسخ ها را در یکی از دو شماره ای که پس از پاسخ منتشر می شود، در همان صفحه و ستون و با همان حروف که اصل مطلب منتشر شده است، مجانی به چاپ برساند مشروط بر آنکه جواب از دو برابر اصل تجاوز نکند و متضمن توهین و افترا به کسی نباشد.
در پایان با توجه به اینکه قانون مطبوعات مبین و مشخص است و اکثر اصحاب رسانه دارای مجوز نیز بر رسالت کاری خود آگاه، متعهد و دارای اشرافیت هستند: کارکنان ادارات مخاطب خبر اعم از مدیران محترم به عنوان پاسخگو و کارشناسان محترم روابط عمومی به عنوان رابط این پاسخگویی، بدور از حاشیه سازی و در جهت حفظ شان رسانه، اداره و مردم در مسیر تبیین، پاسخگویی و روشنگری از طریق همان رسانه اقدام کنند.
*کارشناس مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام
نظر شما