«چانه زنی های تکراری» در صحنه ملال آور و تکراری کُمدی تعیین مزد / *منصور اولی

باز هم دو روز مانده به پایان اسفند و همان جلسات نمایشی بی معنی و صحنه های تکراری از جلسات به اصطلاح تعیین دستمزد کارگران و ساعت ها مثلا «چانه زنی». بر اساس خبر برخی رسانه ها جلسه امشب ۲۶ اسفند ۱۴۰۲ هم بعد ۷ ساعت به اصطلاح «چانه زنی» بی نتیجه پایان یافت. یک نتیجه کاملا تکراری. تکراری در حد حدس زدن پایان سریال های تلویزیونی پر تکرار در صدا وسیما.

کردپرس-  بی راه نیست اگر در کنار سریال هایی مانند افسانه جومونگ، مختارنامه، یوسف پیامبر، نون خ و پایخت، جلسات شورای عالی کار برای دستمزد را هم از سریال های ملال آور و تکراری قلمداد کرد که هر سال از شبکه های مختلف بازپخش می شوند. دوباره همان حرفها  و همان استدلال ها و نتیجه هم که معلوم است. «درصد افزایشی»  که از قبل تقریبا همه می دانند با موافقت دولت و نماینده کارفرما و بدون موافقت – در ظاهر- نماینده کارگری مصوب می شود. این جلسات سه ضلعی است و دو ضلع آن یعنی دولت و کارفرما همیشه در یک راستا حرکت می کنند چرا که دولت هم در اصل خود بزرگ ترین کارفرمای کارگری است.

۱- سئوال مهم و اساسی این است که آیا با وجود روشن بودن نقش مهم نیروی کار مولد در اقتصاد و ضرورت کاهش جذابیت شغل های کادب و هزار علت دیگر وقت آن نرسیده که طرحی نو در این حوزه در انداخته شود تا دیگر این سریال تعین مزد که هم بیش از حد ملال آور و هم همزمان بیش ازحد دیگر خنده دار شده است پایان یابد؟ آیا برای طرف های درگیر هنوز روشن نشده است که این جلسات تکراری کوچک ترین دردی نه از کارگر و نه از تولید و نه از کارفرما و نه از دولت دوا نمی کند؟

ماراتن تکراری و ملال آور «تعیین حداقل مزد کارگران برای سال آینده». بحث ها و نظرات و محتوای جلسات هم همان «تکراری های» همیشه. دوباره مواضع نمایندگان کارگران بر اساس سبد معیشت و دوباره مواضع کارفرمایان در مورد تبعات تورمی و اثراث بر ریزش اشتغال موجود و همچنان نظاره گر بودن نماینده دولت – که البته خود هم کارفرمایی بزرگ به شمار می آید.

۲- در چندین دهه اخیر که هر سال اواخر اسفند «جلسات شورای تعیین مزد» برگزار می شود، مولفه های ثابت شده اقتصادی در هنگام تصمیم گیری به کناری نهاده می شود و این «چانه زنی» است که تعیین کننده دخل بی مقدار و سرکوب شده کارگران است. سرنوشت این «چانه زنی» هم اتفاقا از پیش تعیین شده است چرا که زور یک طرف منطقا به دو طرف نمی چربد.

دولت به عنوان یکی از طرف های این مثلث مزدی در ظاهر نفش داور را بر عهده می گیرد اما در نهایت حکم اوست که تصمیم آخر را می سازد. شاهد مثالش هم جلسات سال قبل که در نهایت مصوبه با دو امضا از سه امضا (طرف کارفرمایی و دولت) و بدون رضایت و امضای طرف اول که طرف کارگری باشد؛ با حکم وزیر وقت، رسمیت یافت و اجرایی شد و هیچکدام از وعده های «ترمیم حقوق» هم در طول سال اجرا نشد.

این در حالی است که بر اساس سیاست های تعیین شده بالادستی از جمله سند چشم انداز و سیاست های اقتصاد مقاومتی و شعارهای سال و همچنین بر اساس رهنمودهای مقام های عالی نظام، کارگران به عنوان موتورهای محرک اصلی «تولید» باید به صورت ویژه مورد حمایت قرار گیرند و البته که تئوری های مسلم و اثبات شده علم نوین اقتصادی هم همین را تایید می کند.

۳- افزایش جذایت شغل های کاذب در مقایسه با شغل های مولد کارگری، افزایش میزان نارضایتی در جامعه حدود ۱۵ میلیون نفری کارگری، کاهش شدید انگیزه نیروی مولد کار، افزایش شدید فشار مالی بر خانوارهای کارگری و در نتیجه تعمیق رکود و کاهش تقاضا در بازار، تنها بخش کوچکی از اثرات مخرب ادامه سیاست «سرکوب مزد» به بهانه افزایش تورم یا افزایش هزینه تولید است که در دههه های اخیر مدام به مثابه یک رویه در جلسات تعیین مزد طی شده است.

مسئولان و نهاد قانونگذاری در کشور باید توجه داشته باشد که ادامه این روند خصوصا در وضعیت فعلی معیشتی؛ می تواند علاوه بر اثرات مخرب پیش گفته باعث ایجاد یک اشکال بسیار کلان اقتصادی دیگر هم شود که شاید تبعات آن سال ها بر پیکره تولید و صنعت و خدمات کشور باقی ماند و آن هم «عارضه ناپایداری بنیه های تضعیف شده تولید» است.

۴- بر کسی پوشیده نیست که نیروی انسانی و نیری کارگری مولد؛ موتور محرک اقتصاد است و می توان گفت نقش خون در بدن را برای بدنه تولید و صنعت و خدمات در هر جامعه ای ایقا می کند. تضعیف و سرخورده شدن این موتور محرکه قاعدتا چرخ های تولید را از کار خواهد انداخت. در همه این سال ها بر میزان تاثیر افزایش مزد بر هزینه های تولید به عنوان مانعی برای افزایش معقول حداقل مزد تاکید شده است و این در حالی است بر اساس کارشناسی های انجام شده در بالاترین حد، سهم دستمزد از هزینه تولید در ایران بین ۱۰ تا ۱۳ درصد است. سئوال اساسی این است که کارفرمایان چرا برای کاهش هزینه های تولید روی عوامل دیگری که بین ۹۰ تا ۸۰ درصد در افزایش تولید اثر دارد تمرکز نمی کنند و زورشان فقط به کنترل عامل دستمزد می رسد؟

سیاستگذاران اقتصادی و دوستان حاضر در جلسات مزدی و نمایندگان کارفرمایان تا به حال هزینه «توزیع» یا به عبارت بهتر هزینه عامل «دلالی» را در میزان افزایش هزینه تولید محاسبه کرده اند؟ در حالی که دلالی اساسا ارزش افزده  اقتصادی هم تولید نمی کند. چرا کسی در این زمینه ابراز نگرانی نمی کند؟ غیر از این است که این عامل درونی شده در اقتصاد تولیدی ایران؛ خود «نقش سود رسان به کارفرما» را بازی می کند؟. کارشناسان مستقل بررسی کرده اند که چه میزان از هزینه های تحمیل شده از سوی نظام دلالی در نهایت با ساز و کارهایی به خود کارفرمایان بر می گردد در حالی که این نظام معیوب دلالی خود یکی از ریشه های نابسمانی قیمت ها است؟.

۵- دولت  براساس سیاست های سه جانبه گرایی در تعیین مزد وظایفی برای حمایت از تقویت بینه مالی جامعه کارگری بر عهده دارد و باید این تکالیف مغفول مانده را اجرایی کند. از جمله آنها ارایه حمایت هایی در حوزه بهداشت، مسکن و …. است؛ چرا این حمایت ها اجرایی نمی شود؟ چرا بخش کارفرمایی به خود اجازه می دهد که بخشی از افزایش حداقلی مزد را هم به این مباحث گره بزند؟ انجام این حمایت ها از سوی دولت نافی افزایش حداقلی مزد از سوی کارفرما نیست که حالا نماینده کارفرمایان می خواهند بخشی از آن را هم به این حمایت ها موکول کنند. کما اینکه بخش کارفرمایی حمایت های غیر مستقیم هم به نام کارگران دریافت کرده است.

آنها فراموش کرده اند که وام های کم بهره؛ تسهیلات ارزان قیمت اشتغال زایی؛ معافیت های گمرکی، معافیت های بیمه ای، ارایه زمین با شرایط ویژه در بسیاری از شهرک های صنعتی و بسیاری حمایت های دیگر را به بهانه همین جذب و حمایت از نیروی کار خود دریافت کرده اند. در بسیاری از صنایع بزرگ حتی ایجاد انحصارها و جلوگیری از واردات و معافیت های صادراتی هم در جهت حفظ و حمایت از نیروی کار ارایه شده است؛ چگونه است در زمان تعیین مزد طوری وانمود می شود که انگار نیروی کار یک نیروی سربار در بخش تولید و خدمات است؟

مسئولان و نمایندگان مجلس نباید اسیر جوسازی ها شوند و با خارج کردن کارگران از زیر ادبیاتی که آنها را جزو «هزینه های سربار» تولید می خواهد قلمداد کند، باید به این وضعیت تعیین مزد پایان دهند و یک بار برای همیشه درد کارگران را دوا کنند.

*منصور اولی- روزنامه نگار 

کد خبر 2768286

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha