به گزارش کردپرس، اقلیم کردستان یکی از مناطق نفت خیز عراق است که این منطقه از سال 2007 توانسته است بخشی از نفت استخراج شده توسط دهها شرکت نفتی خارجی را صادر و یا در داخل پالایش کند. بر اساس تحقیق مشترک سه موسسه رسانه ای دراج، شبکه روزنامه نگاری تحقیقی عراق و کریب پروجت و با حمایت مالی سی آی اف یا شبکه مالی حامی رسانه ای فرانسه در عراق، اقلیم کردستان عراق در حال حاضر با پدیده شبکه مافیایی دارای پالایشگاههای غیرقانونی روبروست که نفع آن به جیب سیاستمداران و رهبران قدرتمند این منطقه می رود و تنها بهره ای که مردم این منطقه از آن برده اند افزایش شدید موارد ابتلا به سرطان است.
بر اساس این تحقیق، در سال 2019 تعداد کل موارد ابتلا به سرطان در اقلیم کردستان 7831 مورد بوده اما در دوران شیوع کرونا در سال 2020 به 6293 مود کاهش پیدا کرد. اما بعد از آن روند ابتلا به سرطان در این منطقه با جمعیت کمی بیش از 6 میلیون نفر افزایش یافت و در سال گذشته به حدود 10000 نفر رسید. به گفته مقامات حوزه سلامت در اقلیم کردستان، از سال 2012 تا 2023 بیش از 80000 مورد ابتلا به سرطان در این منطقه به ثبت رسیده و چیزی که نگران کننده است این است که میزان ابتلا به سرطان در کنار کاهش رشد جمعیت این منطقه زنگ خطر جدی را به صدا در آورده و میزان ابتلا به سرطان با جمعیت این منطقه تناسب ندارد. به گفته دکتر ژینار علی، رئیس مرکز کنترل سرطان وزارت بهداشت دولت اقلیم کردستان بیشترین موارد سرطان در این منطقه سرطان سینه، روده، کبد و پوست است.
طلای سیاه متهم اول ایجاد سرطان در اقلیم کردستان
بر اساس این تحقیق بیشتر افرادی که به سرطان مبتلا شده اند کمترین فاصله را به میدان های نفتی و پالایشگاههای خصوصی و غیراستاندارد دارند.
به گفته دکتر کاروان حمه صالح اقتصاددان، گازوئیل و بنزین تولید شده در پالایشگاههای اقلیم کردستان و یا وارد شده به این منطقه کیفیت بسیار پایینی دارند. همچنین اقلیم کردستان عراق به دلیل ناتوانی در تامین برق مصرفی شهروندان اجازه داده است بخش خصوصی از ژنراتور برای تامین برق شهروندان استفاده کند. مسئله این است که سوخت مصرفی این ژنراتورها نیز کیفیت پایینی دارد که منجر به ایجاد آلودگی هوا در مناطق مسکونی و ایجاد بیماریهای خطرناک مانند سرطان می شود.
بر اساس این گزارش، در واقع، عامل اصلی بحران آۀودگی محیط زیست در اقلیم کردستان و به تبع آن، ایجاد بیماریهای خطرناک در میان مردم مانند سرطان، وجود مافیای نفت و گاز در این منطقه است. بر اساس این گزارش، در اقلیم کردستان تنها چهار پالایشگاه رسمی وجود دارد اما در کنار آن و در نزدیکی میدانهای نفتی که معلوم نیست مالکان اصلی آنها چه کسانی هستند، بیش از 200 پالایشگاه غیررسمی و غیرقانونی ایجاد شده که در حال تصفیه نفت خام و تولید فروراده های نفتی هستند اما هیچ نظارت دقیقی بر تولیدات این پالایشگاهها وجود ندارد. در کنار ایجاد آلودگی هوا، پساندهای این پالایشگاهها نیز وارد رودخانه ها و خاک های این منطقه می شود که سطح آلودگی را گسترش می دهد.
علی حمه صالح، رئیس کمیسیون انرژی و منابع طبیعی پارلمان اقلیم کردستان در دوره گذشته از وجود فساد گسترده در حوزه نفت و گاز در قالیم کردستان خبر داد و گفت: فساد گسترده ای در حوزه فراوری تولیدات نفتی وجود دارد چرا که مواد سوختی استاندارد به خارج از اقلیم کردستان قاچاق می شود و مواد سوختی که کیفیت پایین دارند به مصرف ژنراتورهای برق در داخل شهرهای اقلیم کردستان می رسد. این مئسله سبب افزایش آۀودگی و افزایش بیماری صعب العلاج مانند سرطان می شود.
دکتر عبدالمطلب رفعت سرحد، از پژوهشگران حوزه محیط زیست و استاد دانشگاه گرمیان نیز هشدار داده است که اقلیم کردستان عراق در حال تبدیل شدن به محل انباشت مواد خطرناک مانند مونوکسید کربن، دی اکسید کربن، متان، سولفات هیدروژن و دیگر مواد خطرناک مشتق از نفت و گاز است.
دکتر غالب محمد، رئیس سابق کمیته انرژی شورای شهر سلیمانیه و عضو سابق کمیته نفت و گاز پارلمان اقلیم کردستان در دوره چهارم نیز تایید کرده است که چهار پالایشگاه استاندارد در اقلیم کردستان محصولات با کیفیت خود را به خارج از این منطقه صادر می کنند اما مواد سوختی مصرف شده در اقلیم کردستان از کارگاههای فراوری و پالایشگاههای غیررسمی و غیرقابل نظارت در این منطقه تامین می شود.
بر اساس این گزارش، ایجاد پالایشگاههای غیرقانونی میلیاردها دلار درآمد دارد و صاحبان آنها به اندازه ای قدرت و نفوذ دارند که اقدامات دولت اقلیم کردستان برای تعطیل کردن آنها نتیجه ای به دنبال نداشته و آنها همچنان با قوت بیشتر برای صاحبانشان درآمد کسب می کنند اما دود آن به چشم مردم عادی می رود.
نظر شما