به گزارش کردپرس، موسسه تحقیقاتی و مشاوره «ترندز» روز جمعه در گزارشی اعلام کرد که پروژههای آبیاری و برق ترکیه در دهههای گذشته رودخانه فرات را آلوده کرده و حجم آب جاری به سوریه را تا حدود ۴۰ درصد کاهش داده است.
به نوشته آژانس خبری نورسپرس، موسسه تحقیقاتی و مشاوره ترندز مستقر در امارات در گزارش خود اظهار داشت که پروژههای سدسازی در ترکیه تأثیر مستقیمی بر سوریه داشته و جریان آب جاری به این کشور را تا حدود ۴۰ درصد کاهش داده است.
این مؤسسه تصریح کرد که با مقایسه کل خروجی سالانه آب سوریه با منابع آب تجدیدپذیر داخلی آن تا سال ۲۰۱۱، این نسبت ۱۶۰ درصد بود و افزود که چنین ارقام کاهش جریان آب نگرانیهای جدی را ایجاد میکند.
ترکیه همیشه یک همسایه نگران کننده برای سوریه بوده است، زیرا تمام فعالیت های آن به مردم سوریه آسیب رسانده است. از اواخر دهه -۹۹۰ تا اوایل دهه ۲۰۰۰، ترکیه پروژه آناتولی جنوب شرقی (GAP) را آغاز کرد که شامل ایجاد تعدادی سد بر فرات و دجله، قطع آب به سوریه و عراق میشود، اقدامی که ناقض قطعنامههای بین المللی است.
در قرارداد ۱۹۸۷ که بین ترکیه، سوریه و عراق تحت نظارت سازمان ملل متحد منعقد شد، سهم سوریه از رود فرات ۵۰۰ متر مکعب در ثانیه تعیین شد اما میزان آب ذخیره شده در پشت سد فرات از ۱۴ میلیارد متر مکعب به تنها ۱۰ میلیارد کاهش یافته است که باعث شده دریاچه فرات ۷۵ درصد از ذخیره حیاتی خود را از دست بدهد.
همچنین حداکثر تراز دریاچه فرات از سطح دریا ۳۰۴ متر است اما تراز آن پس از سیاستهای آبی ترکیه به ۲۹۷.۷۵ کاهش یافته است. این دریاچه به صورت عمودی بیش از شش متر از ارتفاع خود را از دست داده و روزانه دو سانتیمتر از ارتفاعش کم میشود.
این موسسه در پایان خاطرنشان کرد: «ترکیه به جای تامین ۵۰۰ متر مکعب آب در ثانیه طبق قرارداد، با ساخت سد آتاتورک باعثشده به سختی ۲۰۰ متر مکعب آب به سوریه برسد که باعث کاهش شدید سطح آب و افزایش احتمال یک فاجعه انسانی جدی در سوریه شده است.
نظر شما