یادداشتی تحلیلی درباره جذب نیروهای حزبی و روند ادغام نیروهای پیشمرگه

سرویس عراق و اقلیم کردستان- از زمان تشکیل اولین کابینه دولت اقلیم کردستان پس از قیام سال 1991، مسئله پیشمرگه همانطور بی سروسامان و بی نظم باقی مانده است، تعداد نیروهای پیشمرگه روز به روز در حال افزایش است، اکنون به بیش از 200 هزار نفر می رسند و مبلغ هنگفتی از بودجه دولت اقلیم کردستان به آنها اختصاص داده شده است که ماهیتی نظامی و امنیتی به جامعه کردستان بخشیده است.

به گزارش کردپرس به نقل از دراومیدیا، اسلام زیباری، افسر وزارت پیشمرگه در یادداشتی روند جذب نیروهای حزبی و پروسه ادغام نیروهای پیشمرگه را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

در یادداشت این افسر وزارت پیشمرگه آمده است؛ نیروهای پیشمرگه کردستان متشکل از یگان ها و نهادهای متعدداند از جمله:

وزارت پیشمرگه

یگان ۷۰

یگان ۸۰

زیروانی

دفاع اضطراری

نیروهای پشتیبانی یک

نیروهای پشتیبانی دو

ضد ترور حزب دمکرات کردستان

ضد ترور اتحادیه میهنی کردستان

تیپ های ویژه حزب دمکرات کردستان

تیپ های ویژه اتحادیه میهنی کردستان

حزب سوسیالیست

پیشمرگه "ڕۆژ"

سال‌ها است به‌ویژه پس از ادغام وزارت پیشمرگه در سال 2010، ادعاهایی مبنی بر ادغام نیروهای پیشمرگه مطرح می‌شود، اما متأسفانه این روند بسیار کند پیش می رود و با ممانعت مواجه می شود که افسران، پیشمرگان و مردم کردستان را نگران کرده و ائتلاف بین الملل نیز از این وضعیت بیزار و نگران شده است.

متأسفانه نیروهای پیشمرگه مانند حشدالشعبی به چند گروه، حزب و شخصیت تقسیم شده اند. ما باید این واقعیت را بپذیریم که هیچ قدرتی از جمله دولت اقلیم کردستان بر تمامی نیروهای پیشمرگه اختیار کامل ندارد، حتی نیروهای اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان تحت یک چتر اداره نمی شوند، یعنی در واقع اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان نیز بر نیروهای حزبی خود کنترل کامل ندارند.

پس از سال 2005، تعداد نیروهای پیشمرگه به ​​میزان قابل توجهی افزایش یافت، حزب اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان با جلب رضایت مردم برای استخدام آنها در راستای منافع حزبی خود، در جذب افرادی از جمله هنرمندان، روزنامه نگاران، نویسندگان، روشنفکران، شیوخ، چوپان، راننده و.. به رقابت پرداختند، ‌تعداد آنها به قدری زیاد شد که از کنترل حزب و دولت خارج شدند و همین امر باعث شد که به دلیل عدم اعتماد و با وجود تعداد زیاد پیشمرگه ها، قادر به تشکیل یک ارتش منظم و ملی نباشند.

علیرغم تلاش های ائتلاف برای اتحاد نیروهای پیشمرگه و تأسیس ارتش یک ارتش ملی برای کردستان، احزاب سیاسی به جذب پیشمرگه در خارج از وزارت پیشمرگه ادامه می دهند تا رای مردم در انتخابات را به نفع خود تضمین کنند که این امر نیز آینده مردم کُردستان را به خطر می اندازد و روند اتحاد نیروهای پیشمرگه را در مسیر نامشخصی قرار خواهد داد.

هدف اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان از جذب پیشمرگه هرگز مطابق با نیازها و اهداف ملی نبوده است، بلکه برای منافع حزبی خود بوده است. رقابت بین حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی برای افزایش تعداد نیروهای پیشمرگه در طول عمر دولت اقلیم کردستان ادامه داشته است، بر اساس ثبت بیومتریک سال 2020، تعداد نیروهای پیشمرگه بیش از 200هزار نفر است که ائتلاف می خواهد تعداد آنها به 90 هزار نفر کاهش یابد. با وجود تعداد زیاد پیشمرگه ها، اتحادیه میهنی کردستان، حزب دمکرات و حزب سوسیال دمکرات کردستان همچنان به جذب پیشمرگه برای اهداف حزبی ادامه می دهند، در حالی که خود وزارت پیشمرگه ادارەای دارد که بر اساس شرایط و دستورالعمل های نظامی به جذب پیشمرگه اختصاص دارد.

اما سوالی که مطرح می شود این است که وقتی فقط احزاب سیاسی پیشمرگەها را تعیین می‌کنند، فلسفه وجود چنین ادارەای چیست؟

تعداد نیروهای ارشد پیشمرگه برخلاف استانداردهای بین المللی است. پل بریمر در کتاب خود می گوید: ارتش آمریکا 500-800 درجه نظامی بین سرتیپ - ستوان دارد، اما در اقلیم کردستان درجه سرتیپ، ستوان و سرتیپ بسیار بیشتر از ارتش آمریکاست. قباد طالبانی نیز در جلسه پارلمان کردستان در سال های اخیر به افزایش درجات نیروهای پیشمرگه اشاره کرد و گفت: درجات سرتیپی و ستوانی در اقلیم کردستان از چین و آمریکا بیشتر است.

نیروهای پیشمرگه نسبت به نیروهای نظامی عراق کمترین حقوق را دارند. متأسفانه کسانی که خود را نماینده پیشمرگه در اربیل و بغداد می دانند نتوانسته اند حقوق پیشمرگە را مانند حقوق ارتش عراق و حشد شعبی افزایش دهند یا آن را با حقوق سازمان امنیت و پلیس اقلیم کردستان برابر کنند، حزب دمکرات و اتحادیه میهنی کردستان که مداوم در حال فرستادن هیئت به بغداد هستند آیا نمی‌توانند یک بار هم هیئتی را برای رسیدگی به مسئله حقوق پیشمرگه بفرستند؟ تعداد نیروهای پیشمرگه خارج از وزارت پیشمرگه بسیار بیشتر از تعداد نیروهای پیشمرگه وابسته به وزارت پیشمرگه است. حضور نیروهای حزبی خارج از وزارت پیشمرگه باعث شده است که دولت اقلیم کردستان نتواند تصمیمات خود را اجرایی کند، به عنوان مثال، در تاریخ ۲۰۲١/١/٧، دولت اقلیم کردستان برای مبارزه با قاچاق و فعالیت های غیرقانونی در تمام گذرگاه های مرزی اقلیم کردستان تصمیم به ایجاد یک نیروی ویژه در وزارت پیشمرگه و وزارت داخلی گرفت اما متأسفانه به دلیل حضور نیروهای حزبی خارج از وزارت پیشمرگه، این امر به نتیجه نرسید.

نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان در مراسم فارغ التحصیلان ورودی بیست و هفتمین دوره آکادمی نظامی زاخو طی سخنرانی خود بیان کرد: «مداخله احزاب در امور پیشمرگه مانع از پیشرفت پیشمرگه می شود و خطر دائمی تبدیل شدن پیشمرگه به یکی از موضوعات درگیری‌های حزبی را ایجاد می کند که تهدیدی جدی برای روند دمکراتیک، وحدت و یکپارچگی اقلیم کردستان است، بنده به عنوان یک ضرورت ملی و به عنوان وظیفه قانونی خود از اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان می خواهم که از دخالت در امور پیشمرگه دست بردارند».

اما متأسفانه مداخلات حزبی در امور پیشمرگه از سوی اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان همچنان ادامه دارد. نیروهای دنیا روز به روز در حال پیشرفت هستند و ما فقط به دور خود می چرخیم. یکی از نیروهایی که مدام در تلاش برای پیشروی و ترقی است، «نیروی حشد شعبی» است که در مدت کوتاهی پس از تشکیل، توانستند چندین نوع سلاح از جمله پهپاد، خمپاره و موشک های میان برد تولید کنند. اما متأسفانه مدت ها پس از تأسیس نیروهای پیشمرگه و کمک های ائتلاف، نتوانستیم حتی یک گلوله کلاشینکف یا کوچکترین تجهیزات نظامی تولید کنیم، در حالی که ما متخصصان و افراد دلسوز زیادی در زمینه های مختلف نظامی داریم، اما استعدادهای آنها مغفول مانده و مورد استفاده قرار نمی گیرد، زیرا طرز فکر فرماندهان ارشد نیروهای پیشمرگه هنوز حول محور ذهنیت دهه 60 می چرخد و متوجه نیستند که نیروهای پیشمرگ به چه چیزی نیاز دارند و آیندە این خاک با چه خطری مواجه است. دیدیم که در جریان جنگ با داعش، مقامات از بازار سیاه برای نیروهای خود سلاح می‌خریدند که هنوز پول برخی از فروشندگان آن سلاح ها پرداخت نشدە است.

همگان به خوبی می‌دانیم که دور تا دور اقلیم کردستان را دشمنان محاصره کرده اند و گروه های مختلفی تشکیل شدەاند که در آینده ای نزدیک به تهدیدی برای اقلیم کردستان بدل خواهند شد. ما نباید همیشه منتظر کمک های ائتلاف باشیم، یک روز این کمک ها خاتمه می یابند، ما باید قبل از آن نیروی شایسته و سازنده خود را داشته باشیم. ما نباید صرفاً نظارەگر تهدیدات باشیم، بلکه باید به این فکر کنیم که چگونه در مدت زمان کوتاه صاحب یک ارتش متحد شویم و بتوانیم با آن از خود و خاک خود دفاع کنیم.

اگر اصلاحات و اتحاد نیروهای پیشمرگه بیش از این به تعویق بیفتد و با ائتلاف بی الملل همکاری نکنیم، آمریکا و ائتلاف با نیروهای حشد شعبی به مثابه نیروهای خارج از وزارت پیشمرگه و به ​​عنوان شبه نظامی تعامل خواهند کرد.

کد خبر 2772876

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha