به گزارش کردپرس به نقل از رسانه خبری صدای آمریکا، یکی از مسئولین نیروی حشد ترکمانی در گفتگو با صدای آمریکا اعلام کرد بغداد نیروهای آنها را تحت نظارت فرماندهی شرق دجله وابسته به وزارت دفاع عراق قرار داده است.
اگرچه بمبارانهای میدان گازی کورمور در سالهای گذشته، یکی از عوامل انحلال حشد ترکمانی به شمار میآید، به همین خاطر بعد از حمله ماه آوریل سال جاری به این میدان دولت عراق کمیسیون ویژهایی را تشکیل داد ولی مقامات ترکمانی هر گونه مداخله در این حمله را تکذیب کردند.
شیخ عسام ونداوی مشاور نظامی حشدترکمانی در محور شمال عراق به صدای آمریکا اعلام کرد حملات هوایی که به میدان گازی کورمور در منطقه قادرکرم انجام گرفتهاند هیچ ربطی به حشد ترکمانی نداشته است برعکس حشد ترکمانی به منظور مبارزه با داعش و کسانی که در مرزهای خارج از عراق وارد این کشور شدهاند پایهگذاری شده است.
شیخ عسام ونداوی گفت: «وظیفه ما حفظ امنیت نهادهای دولتی است حال اگر این نهادها در مناطق قادرکرم یا در کرکوک باشد هیچ فرقی برای ما ندارد، هدف ما حفاظت از نهادهای دولتی است نه حمله به آنها و حمله به میدان گازی کورمور».
در تاریخ ۲۶ ماه آوریل سال ۲۰۲۴ میدان گازی کورمور که منبع اصلی تامین گاز و برق اقلیم کردستان است، برای چندمین بار توسط پهبادهای بمب افکن مورد حمله قرار گرفت که در پی آن علاوه بر وارد شده خسارات شدید مادی به این میدان چهار تن از کارمندان خارجی آن جان خود را از دست دادند و چند تن دیگر نیز زخمی شدند.
آنچه که باعث ایجاد ظن مقامات اقلیم کردستان نسبت به دست داشتن حشد ترکمانی در این حمله شد نزدیکی میدان گازی کورمور به مناطق شمالی کرکوک و شهرستان خورماتو بود که تحت کنترل نیروهای حشد ترکمانی است.
مشاور حشدترکمانی در محور شمالی عراق در این باره اعلام کرد وظیف محور شمالی حشدترکمانی حفاظت از همه نهادهای اقتصادی در منطقه است.
پایان دادن به ماموریت حشد ترکمانی که یک نیروی وابسته به حشدالشعبی است باعث نگرانی مسئولین ترکمانی شیعه شده است زیرا قبلا منطقه شمالی کرکوک و شهرستان خورماتو تحت کنترل این نیروها بود اما از این به بعد نقش ارتش و پلیس در این منطقه قویتر خواهد شد.
شیخ عسام ونداوی ضمن اظهار نگرانی از این اقدام اعلام کرد پایان دادن به وظایف حشدترکمانی در محور شمالی عراق یک مسئله کاملا سیاسی است.
روز یکشنبه ۲۸ ماه جولای سال ۲۰۲۴ برخی از نیروها و حامیان حشدترکمانی در مخالفت با تصمیم دولت عراق دست به تجمع اعتراضی زدند و جاده میان استان کرکوک و بغداد را بستند.
حشدترکمانی از سال ۲۰۱۴ توسط مسئولان ترکمانی شیعه کرکوک و در صلاحالدین تاسیس شد، از آن زمان تا کنون این نیرو بر منطقه شمالی کرکوک و شهرستان خورماتو و برخی مناطق دیگر صلاحالدین تسلط داشته است.
یک منبع سیاسی کُرد آگاه از تصمیم دولت عراق که نخواست نامش فاش شود، به صدای آمریکا اعلام کرد دولت عراق از نوع برخورد نیروهای ترکمانی در منطقه کرکوک و صلاحالدین نگران است بنابراین آنها را با نیروهای شرق دجله ادغام کرد تا دو قطبی بودن حذف گردد و در زیر یک چتر فعالیت کنند.
همزمان با پایان ماموریت نیروهای حشد ترکمانی و ادغام آنها با نیروهای شرق دجله دولت عراق فرمان برکناری ابورضا نجار فرمانده این نیرو را صادر کرده است.
شیخ عسام ونداوی اعلام کرد حشد ترکمانی در زمان تاسیس حشدالشعبی و بر مبنای فتوای مرجعیت تاسیس شده است، و در راستای حفاظت از شهر کرکوک و اتحاد عراق هزاران شهید و مجروح داده است. جای سوال است که چرا در این برهه حساس و همزمان با تشکیل شورای استانی کرکوک تصمیم انحلال حشدترکمانی و ادغام آن با نیروهای شرق دجله اتخاذ شده است؟
در پایان سال ۲۰۱۴ تا اکتبر ۲۰۱۷ به طور مدوام درگیری شدیدی میان نیروهای پیشمرگه و حشدترکمانی در شهرستان خورماتو و استان صلاحالدین روی داد که در پی آن صدها نفر از دو طرف در این درگیری کشته و زخمی شدند.
نظر شما