به گزارش خبرنگار کردپرس؛ رسول فرهادی در نشست با رسانهها در پاسخ به پرسش کردپرس پیرامون سیاستهای غلط وزارت نیرو در زمینه حفر بی رویه چاهها در دهه های 70 و 80 و دامن زدن به بحران آب در استان کرمانشاه عنوان کرد: در یک مقطع سیاست کشور گسترش حفر چاههای کشاورزی بود ولی به ناچار باید این موضوع را جبران کنیم و طی این سالها در قالب طرح آزادسازی بستر رودخانهها و پر کردن چاههای غیر مجاز، اقدامات خوبی با کمک آب مطقه ای، دستگاه قضایی و نیروی انتظامی انجام شده که قابل تقدیر است.
پلمب 400 چاه غیرمجاز و کسب رتبه اول در سال 1402
مدیرعامل آب منطقهای کرمانشاه از مسدودسازی ۴۰۰ چاه غیرمجاز در سال گذشته خبر داد و عنوان کرد: در سال ۱۴۰۲ در قالب طرح انسداد چاههای غیرمجاز بالغ بر ۳۸ میلیون مترمکعب به نفع منابع آبی زیرزمینی استان کرمانشاه صرفه جویی شد و استان کرمانشاه رتبه نخست کشور در این حوزه را کسب کرده که این میزان، معادل عملکرد سالهای ۹۷ تا ۱۴۰۱ بوده است.
وی افزود: استان کرمانشاه ۱۰ هزار حلقه چاه مجاز و ۵ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز دارد که در مقایسه با چاههای مجاز، یک عدد بسیار بالا محسوب میشود.
فرهادی با تاکید بر اینکه در طرح احیاء و تعادل بخشی آب های زیر زمینی دستگاه های مختلفی دارای مسئولیت هستند، در ادامه گفت: برنامه ای تحت عنوان سازگاری با کم آبی در دولت دوازدهم و در سال ۱۳۹۸ تدوین شد و در قالب آن سهم دستگاه های متولی در بخش آب شرب، صنعت، کشاورزی و فضای سبز شهری مشخص شد. در قالب این طرح برای سال ۱۴۰۲ باید ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب ذخیره میشد که عملکرد دستگاه های مختلف استان در این حوزه ۱۳۸ میلیون مترمکعب بوده است.
وی تصریح کرد: شرکت آب منطقه ای در حوزه پرکردن چاههای غیرمجاز به میزان ۴۰ میلیون متر مکعب و در حوزه نصب کنتورهای غیرمجاز و سایر برنامهها به میزان ۳۷ میلیون متر مکعب، صرفه جویی داشته است و در مجموع حدود ۷۸ میلیون متر مکعب از کل صرفه جویی استان با تلاش های مجموعه آب منطقه ای میسر شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه همچنین عنوان کرد: در طرح برخورد با چاههای غیرمجاز و پیشگیری تاکنون ۲۶۱ دستگاه حفاری غیرمجاز از ابتدای تشکیل شرکت آب منطقه ای غرب، توقیف و در پارکینگ نگهداری میشوند که ۷۰ دستگاه آن مربوط به سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ است.
الزام صنایع بزرگ به جایگزینی پساب با آب های زیرزمینی
وی در ادامه جایگزینی پساب شهری با آب مصرفی صنایع از محل آب های زیر زمینی را بخش دیگری از طرح احیاء و تعادل بخشی معرفی کرد و گفت: سال گذشته چند مجموعه صنعتی استان شامل پتروشیمی کرمانشاه، شرکت پلیمر کرمانشاه، نیروگاه بیستون و مجموعه جهان فولاد پس از برگزاری نشست های متعدد، برای ایجاد یک خط انتقال برای جایگزینی پساب با آب مصرفی حاصل از منابع آبی زیرزمینی، به توافق رسیدند.
فرهادی ادامه داد: کنسرسیومی با حضور این شرکتها تشکیل شد و یک مشاور برای اجرای طرح انتخاب شده برای اینکه موضوع مطالعه برای ایجاد خط انتقال ۲۲ کیلومتری از محل تصفیه خانه فاضلاب شهر کرمانشاه تا بیستون را انجام دهد. در مدول اول این طرح ۲۲ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده از تصفیه خانه کرمانشاه به این کارخانه ها انتقال داده می شود.
وی با تاکید بر اینکه اجرای این طرح دارای مهلت زمانی است در ادامه گفت: اگر این طرح تا انتهای ۱۴۰۴ اجرایی نشود، وزارت نیرو موظف است با همراهی دستگاههای قضایی و انتظامی نسبت به کاهش شدید مصرف از صنایع استان از این منابع اقدام کند و مابقی مصارف آب نیز باید با نصب کنتور و پرداخت قیمت اقتصادی باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه برابر دانستن آب مصرفی نیروگاه بیستون با آب مصرفی شهر کرمانشاه را نادرست خواند و گفت: سالیانه حدود 90 تا 100 میلیون متر مکعب آب تحویل مجموعه آبفا برای تامین آب شرب شهر کرمانشاه میشود ولی نیروگاه بیستون در بالاترین حالت حدود ۹ میلیون مکعب مصرف سالیانه دارد.
مقرر کردن تعرفه های سنگین برای محصولات آب بر
وی در ادامه بخش دیگری از برنامههای تعادل بخشی را مرتبط با شناسایی محصولات آب بر و پر مصرف دانست و گفت: از سال ۱۴۰۴ تعرفه های سنگینی برای محصولات آب بر وضع میشود و کسانی که مصارف آن ها خارج از قانون مصوب باشد با تعرفههای سنگینی مواجه خواهند شد و این تعرفه های دریافتی در اختیار مجموعه های جهادکشاورزی و وزارت نیرو برای اجرای طرحهای احیا و تعادل بخشی قرار خواهد گرفت.
طرح سردسیری ردیف اجرایی ندارد
فرهادی در ادامه به تشریح آخرین وضعیت طرح سردسیری پرداخت و گفت: این طرح مهم در سال های گذشته از سوی مسئولان استان پیگیری شده است ولی تاکنون کد اجرایی برای این طرح گرفته نشده و در قانون بودجه هم گنجانده نشده است. البته تصمیمگیری مدیریتی در این حوزه متاثر از الگوی بارش ها و تغییرات اقلیمی بوده است.
وی عنوان کرد: با پیگیریهایی که مسئولین استان انجام داده اند بخشی از آب مازاد سامانه گرمسیری شناسایی شده و اگر این موضوع در مطالعات به تصویب برسد، امکان بهره مندی از بخشی از این منابع آبی برای استان فراهم می شود و می توانیم در دشتهای شرق استان از آن استفاده کنیم.
سد آناهیتا آماده آبگیری است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه در مورد سد آناهیتا گفت: این طرح در ابتدای حضور من دز مجموعه آب منطقه ای کرمانشاه حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت ولی اکنون این طرح از 95 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است و از زمستان سال گذشته هم آماده آبگیری بود ولی با تعویق سفر رئیس جمهور و شهادت ایشان این طرح افتتاح نشد.
وی عنوان کرد: این سد در آینده نزدیک با حضور مقامات ارشد کشور آبگیری خواهد شد.
فرهادی همچنین از پیشرفت فیزیکی 90 درصدی پروه سد قشلاق در شهرستان صحنه خبر داد و گفت: این پروژه مهم به خاطر مشکلات موجود در زمینه توافق پیرامون اراضی محدوده مخزن به مدت 8 سال متوقف بود ولی در یک سال گذشته به توافق سازنده ای با اوقاف در مورد این زمینه ها رسیده ایم و طرح دوباره فعال شده است.
وی در مورد آخرین وضعیت اجرای طرح سد بیستون گفت: این سد تخصیص منابع آبی نداشت و به مرحله اجرایی نرسید. این طرح ردیف مطالعه دارد ولی ردیف اجرایی ندارد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای در ادامه از پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصدی سد کبوتر لانه کنگاور و آمادگی این سد برای آبگیری خبر داد.
احیای تالاب هشیلان و رونق گردشگری در منطقه
وی در خصوص وضعیت سراب ها و تالاب های استان گفت: در این زمینه نشست های کارشناسی با محیط زیست استان داشتیم و توانستیم از طریق انحراف سیلاب ها، تالاب هشیلان را زنده کنیم. با اینکار هم آکوسیستم، محیط زیست و گردشگری در این منطقه دوباره احیاء شد و مردم از این زیبایی ها استفاده می کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه بیشترین آب مصرفی و کمترین بازدهی اقتصادی را متعلق به حوزه کشاورزی دانست و گفت: دو سال پیش سند تغییر الگوی کشت در کشور تدوین و به وزارت جهاد کشاورزی برای اجرا، ابلاغ شد. البته در برنامه سازگاری با کم آبی مجموعه های مختلفی دخیل هستند. در سال گذشته نیز ۱۶۰ دستگاه کنتور هوشمند نصب شد در حالیکه در ادوار گذشته ۳۳۰۰ دستگاه نصب شده است و به عبارتی یک پنجم از کل کنتورهای نصب شده در یک سال اخیر انجام شده است.
وی پیرامون طرح تامین آب شرب کرمانشاه گفت: از ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب تحویلی به آبفا حدود ، ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب آن از سد گاوشان تامین می شود که نیمی از آب مصرفی کرمانشاه را شامل. این میزان آب پس از تصفیه در تصفیه خانه غدیر برای تامین آب شرب کرمانشاه به آبفا تحویل می شود.
وجود 17 منطقه ممنوعه و ۲ منطقه بحرانی ممنوعه
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمانشاه در ادامه به وضعیت منابع آبی دشت های استان پرداخت و گفت: استان کرمانشاه دارای 2 محدوده بحرانی ممنوعه، ۱۷ محدوده ممنوعه و ۴ محدوده آزاد است. محدوده های بحرانی ممنوعه شامل دشت های روانسر و سنجابی و حسن آباد و شیان می شوند و هیچگونه مجوز تازه ای در این دشت ها داده نمیشود.
وی تاکید کرد: تمرکز اجرای طرحهای تعادل بخشی استان در محدوده دشت های روانسر، سنجابی و کرمانشاه به منظور تامین مناسب آب شرب در این منطقه است.
فرهادی در مورد وضعیت خط انتقال سد آزادی و دشت حر گفت: به دلیل وجود برخی اشکالات، بهره برداری از این خط انتقال در سال 98 متوقف شد و این مشکلات آن به وزارتخانه منتقل شد. این طرح در صورت نیاز به تعمیرات اساسی، نیازمند اعتبارات زیادی است.
وی همچنین از پیگیری تخلفات صورت گرفته در اجرای این طرح توسط قوه قضاییه خبر داد.
نظر شما