خبرگزاری کرد پرس- در دنیای مدرن امروز، انسانها با چالشهای متعددی در زمینه هویت خود مواجه هستند. بحرانهای مختلفی مانند بحران بیمعنایی، بحران مصرفزدگی و بحران پیروی از افکار عمومی، همگی به نوعی به بحران هویت دامن میزنند. این بحرانها باعث شدهاند که افراد احساس بیگانگی و تنهایی کنند و در جستجوی معنا و هویت واقعی خود باشند.
در این میان، احساساتگرایی و شیفتگی به مادیات نیز نقش مهمی در تشدید این بحرانها ایفا میکنند. افراد به جای تمرکز بر خودشناسی و خودنشناسی، به دنبال لذتهای زودگذر و مادیات هستند که این امر به بحران هویت دامن میزند.
با پیشرفتهای سریع در فناوری اطلاعات و ظهور شهروندی سایبری، این بحرانها ابعاد جدیدی پیدا کردهاند. فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به عنوان ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی، همزمان که فرصتهای بینظیری برای ارتباط و دسترسی به اطلاعات فراهم کردهاند، چالشهای جدیدی نیز به همراه داشتهاند. سرقت هویت، اختلالات شخصیتی و چند چهرگی، فیشینگ و سوءاستفاده از اطلاعات شخصی تنها بخشی از مشکلاتی هستند که افراد در فضای سایبری با آن مواجهاند که اگر خوب بنگریم دست به تعریف وحشتناکی از روابط انسانها با هم زده است.
برای مقابله با این بحرانها، نیاز است که به قول مولانا، افراد به جای فروش عقل و هنر، به خرید حیرت و جستجوی معنا و هویت واقعی خود بپردازند. تنها از این طریق است که میتوانند از بحران هویت رهایی یابند و به یک زندگی معنادار و اصیل دست یابند. همچنین، آگاهی و آموزش در زمینه امنیت سایبری و حقوق شهروندی در فضای مجازی میتواند به کاهش این بحرانها کمک کند.
اما کجا میتوان این معنا را یافت؟ عرفان شرقی و خصوصاً آموزههای متکی به کتابهای آسمانی و علوم وحیانی، یکی از پاسخهای ممکن به این پرسش است. عرفان شرقی برآمده از اسلام، با تأکید بر خودشناسی، تأمل درونی و ارتباط با جهان هستی، میتواند راهی برای یافتن معنا و هویت واقعی باشد. آموزههای عرفانی به افراد کمک میکنند تا به عمق وجود خود پی ببرند و ارتباطی عمیقتر با جهان پیرامون خود برقرار کنند. این روشها که هم خصلتی فردگرایانه و هم جماعت گرا دارند، میتوانند به افراد کمک کنند تا از بحران هویت رهایی و به یک زندگی معنادار و اصیل دست یابند.
توضیح: در این یادداشت از برخی آموزههای مولانا در آفات انسانی و اخلاقی الهام گرفته شده است.
نظر شما