به گزارش خبرگزاری کرد پرس، کارگاه یک روزه فنون مصاحبه در تدوین کتابهای تاریخ شفاهی دفاع مقدس به همت حوزه هنری ایلام با حضور خانم مهناز فتاحی نویسنده کتاب «فرنگیس» که دارای تقریظ مقام معظم رهبری نیز هست، برگزار شد.
افشین آزادی رئیس حوزه هنری استان ایلام در ابتدای این جلسه عنوان کرد: فرایند تدوین کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس از هنر مصاحبهگیری آغاز میشود و اگر در این پله موفق نباشیم در سایر پلهها نیز موفق نخواهیم بود و پس از مصاحبه پرداخت نهایی نیز دارای اهمیت زیادی است.
وی میزان فروش یک کتاب را به معنای تاثیر آن کتاب در جامعه دانست و گفت: کتابی که پرفروش باشد معلوم است که به دست مخاطبان بیشماری رسیده است و ما نباید دلخوش به چاپ حداقلی کتاب و یا کسب مقام در جشنوارههای مختلف باشیم.
وی تصریح کرد: ما در حوزه هنری ایلام پای ثبت و ضبط و تولید آثار و کتابهای فاخر در حوزه دفاع مقدس با رویکرد تولید آثار در بخش بافت اجتماعی جنگ هستیم.
رئیس حوزه هنری استان ایلام یادآور شد: از نظر مادی، امکانات و انتشار در کنار نویسندگان استان هستیم و اگر چه در مراحل تدوین کتاب سختگیری خواهیم کرد اما پس از انتشار در کنار کتاب قرار گرفته و در معرفی همه جانبه آن از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
مهناز فتاحی مدرس کارگاه یک روزه فنون مصاحبه در تدوین کتابهای تاریخ شفاهی دفاع مقدس نیز عنوان کرد: غرب کشور جایی است که جنگ تحمیلی از آنجا آغاز و در آنجا تمام شده است اما با این وجود حق مطلب در این زمینه در حوزه تدوین آثار ادا نشده است.
وی ادامه داد: جنگ چیز خوبی نیست ولی وقتی در آن قرار میگیری، خصوصاً در مناطق کردنشین، باید از آن دفاع کنی و اهمیت کار در حوزه دفاع مقدس با این نگرش است.
فتاحی ادامه داد: قهرمان بودن فقط مختص به سرداران و سربازان نیست بلکه قهرمانی چیزی جز تجربیاتی نیست که مردان و زنان ما در سختترین شرایط مقاومت، از کشور و خانواده خود دفاع کردند و زنی که در آن شرایط ۸ فرزند را سرپرستی میکند قطعاً یک قهرمان است.
این نویسنده دفاع مقدس خاطرنشان کرد: در فن مصاحبه، هدف روایت است اما نه یک روایت خشک و ساده و معمولی که نمیتواند فضای مخاطب را شناخته و با یک زبان ضعیف و ارائه ضعیف مخاطبی را جذب کند.
وی افزود: اگر کسی فن مصاحبه را یاد بگیرد برای تدوین کتب تاریخ شفایی قسمت اعظم کار را انجام داده است و تدوین و قدرت قلم در مراحل بعدی قرار دارد.
فتاحی با بیان اینکه هر آدمی برای خودش قصهای دارد، یادآور شد: اینکه کدام سوژه برای انتشار مناسب است شرایطی دارد که از آن جمله میتوان به داشتن موضوعات تازه و دارای جذابیت، توجه به تاثیرگذاری و جستجو در بخش ناگفته جنگ و روایت زندگی انسانهای معمولی که فرمانده زندگی خود بودهاند، میتواند ملاکهای خوبی برای انتخاب سوژه باشد.
وی افزود: سوژهها جای دوری نیستند و اطراف ما هستند و باید در اولین قدم برای مصاحبه شونده آنقدر صحبت کرد که ترسهایش بریزد و با صمیمیت، کاری کرد که او چیزی را سانسور نکند و همه آنچه بر او گذشته است را برای ما روایت کند.
وی تحقیق در خصوص سوژه اعم از میدانی و کتابخانهای و شفاهی را از ملزومات ورود به مصاحبه دانست و گفت: پیش از مصاحبه در هر جلسه فهرستی از سوالهای مد نظر خود را آماده کرده و با آمادگی در جلسه مصاحبه حاضر شوید، از سوالات کلیتر رفته رفته به سوالات جزئیتر برسید و باید به نحوی مصاحبه را مدیریت کنید که پاسخها به نتایجی که دلخواه شماست برسد.
نویسنده کتاب دارای تقریظ رهبری فرنگیس، راستی آزمایی اظهارات مصاحبه شونده را وظیفه مصاحبه کننده دانست و عنوان کرد: باید با مصاحبههای تکمیلی با سایر افرادی که در داخل روایت راوی ما هستند، آن روایت را مستحکمتر و رواییتر کنیم.
فتاحی ضمن تاکید بر تهیه عکس از فرایند مصاحبه، خاطرنشان کرد: برای گرفتن نتیجه مطلوب از یک مصاحبه باید موضوع مصاحبه با راوی شفاف سازی شود و نویسنده درباره موضوع کسب اطلاعات کند و همچنین در خصوص مصاحبه شونده اطلاعات لازم را به دست آورده و سوالات را از آسان به مشکل بپرسد.
نظر شما