به گزارش کردپرس، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک سومین کنفرانس بازنگری وزرای همکاری ترکیه و آفریقا که در جیبوتی برگزار شد، فروش سلاح به اسرائیل را به معنای مشارکت در نسلکشی علیه غیر نظامیان در غزه دانست. او رژیم اسرائیل را نه تنها تهدیدی برای همه کشورهای خاورمیانه بلکه تهدیدی جهانی توصیف کرد.
بنا بر گزارش بخش ترکی آناتولی، هاکان فیدان در این نشست خبری گفت که در دیدارهای برگزار شده در چارچوب این کنفرانس، تحولات منطقهای و بینالمللی، به ویژه مسائل خاورمیانه، مورد بحث قرار گرفته است. او گفت: «دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تنها تهدیدی برای کشورهای خاورمیانه، بلکه تهدیدی در سطح جهانی محسوب میشود.»
فیدان با اشاره به اینکه «در غزه نسلکشی در جریان است»، گفت: «نتانیاهو که به هر شیوهای به این اقدامات ادامه میدهد، قصد دارد راهحل دو دولت را بهکلی از میان بردارد.» وی افزود که نتانیاهو تلاش دارد جنگ را به مناطق دیگری، به ویژه لبنان، گسترش دهد.
فیدان بر لزوم جلوگیری از نقض بیشتر قوانین بینالمللی توسط اسرائیل تاکید کرده و گفت: «همانطور که میدانید، شکایتی علیه اسرائیل در دادگاه بینالمللی عدالت توسط آفریقای جنوبی رهبری شده است. بسیار مهم است که کشورهای آفریقایی صدای وجدان جهانی باشند. ترکیه از این اقدام تا پایان حمایت خواهد کرد.»
فیدان با تاکید بر اینکه اسرائیل به دلیل دستیابی به سلاح و مهمات از کشورهای دیگر، در منطقه ترور ایجاد کرده است، افزود: "«ما باید مانع خرید سلاح و مهمات توسط اسرائیل شویم. باید حساسیت خود را نسبت به این موضوع در هر پلتفرمی مطرح کنیم. باید در هر فرصت تکرار کنیم که فروش سلاح به اسرائیل به معنای مشارکت در نسلکشی است.»
وزیر خارجه ترکیه همچنین گفت که نامهای مشترک از تمامی کشورها برای توقف فروش سلاح و مهمات به اسرائیل تهیه شده است.
او با اشاره به موفقیت کنفرانس بازنگری وزرای شراکت ترکیه-آفریقا، توضیح داد که این اولین بار است که این سری از کنفرانسها در یک کشور آفریقایی برگزار میشود.
فیدان با بیان اینکه مناطق مختلف با مشکلات فراوانی مواجه هستند، گفت که او تنها به درگیریها اشاره نمیکند، بلکه باید برای مسائل دیگری مانند امنیت غذایی، بحران بدهی و تغییرات اقلیمی نیز راهحلهایی یافت.
او افزود: «متاسفانه، نظام بینالمللی فعلی این امکان را فراهم نمیکند. نهادهای جهانی بر اساس شرایط پس از جنگ جهانی دوم طراحی شدهاند و واقعیتهای امروز را منعکس نمیکنند. آنها به اندازه کافی عادلانه، مؤثر و جامع نیستند. ما معتقدیم که این نظام که بیعدالتیهای تاریخی را بازتولید میکند، باید تغییر کند. این تغییر اجتنابناپذیر، تحت رهبری آفریقا که توسط نظام بینالمللی نادیده گرفته شده، محقق خواهد شد.»
فیدان اعلام کرد که نامهای مشترک برای فراخوان به تمامی کشورها جهت توقف فروش سلاح و مهمات به اسرائیل نوشته شده است که ۵۴ کشور آن را امضا کردهاند و در تاریخ ۱ نوامبر به سازمان ملل متحد (UN) ارسال کردهاند. او به این مناسبت از کشورهای آفریقایی و سایر اعضای جامعه بینالمللی که از این ابتکار حمایت کردهاند، تشکر کرد.
او همچنین اظهار داشت که با برگزاری این کنفرانس، بار دیگر اراده سیاسی مشترک ترکیه و آفریقا برای توسعه بیشتر همکاریها در تمامی زمینهها به نمایش گذاشته شده است.
هاکان فیدان با اشاره به این که مسئله سودان نیز به دقت دنبال میشود، تحولات اخیر را «غمانگیز» توصیف کرد.
فیدان با بیان این که «به ویژه بعد انسانی به نقطه غیرقابل تحملی رسیده است»، تأکید کرد که میلیونها غیرنظامی جان خود را از دست دادهاند، ناپدید شدهاند و به غذا، آب و دارو دسترسی ندارند و این وضعیت نباید از توجه جامعه بینالمللی دور بماند.
فیدان با بیان این که «همانگونه که به کمک غزه شتافتیم، باید به یاری مردم گرسنه، بیپناه و بیدفاع سودان نیز بپردازیم»، خواستار آغاز یک بسیج انسانی برای کمک به سودان شد.
او افزود: «از همه مهمتر، باید این درگیری که موجب این فقر، تراژدی، رنج و مرگ انسانها شده است، پایان یابد.» فیدان یادآور شد که با هر دو طرف در تماس است و از نزدیک روند جده را که به رهبری عربستان سعودی و ایالات متحده آغاز شده است، دنبال میکند.
فیدان خاطرنشان کرد که نشستهایی در این زمینه برگزار شده و مصر و امارات متحده عربی نیز در این روند شرکت کردهاند. وی همچنین افزود که در حال حاضر، هیچ پیشرفت مشخصی برای متوقف کردن جنگ حاصل نشده است.
گفتنی است، هاکان فیدان در سخنرانی افتتاحیه کنفرانس ترکیه-آفریقا، نیز به موضوع اسرائیل اشاره کرد و تاکید کرد که اسرائیل همچنان به ارتکاب جنایات علیه فلسطینیان ادامه میدهد. فیدان این اقدامات اسرائیل را تهدیدی برای ثبات منطقهای و نظم بینالمللی دانست و خواستار اتخاذ تدابیر قهری علیه اسرائیل شد.
او همچنین اعلام کرد که ترکیه کارزاری برای درخواست تحریم تسلیحاتی علیه اسرائیل راهاندازی کرده است و اظهار داشت که آفریقا میتواند نقش مهمی در حمایت از قضیه فلسطین و توقف اسرائیل داشته باشد. فیدان همچنین از کشورهای آفریقایی که در کنار فلسطینیان ایستادهاند، قدردانی کرد و اشاره کرد که آفریقا به عنوان یکی از صداهای مهم جهان در تلاشهای حمایت از فلسطین شرکت خواهد کرد.
نظر شما