به گزارش کردپرس، الینا رومانوسکی، سفیر آمریکا از بغداد وارد اقلیم کردستان شد، در سلیمانیه با بافل طالبانی رئیس اتحادیه میهنی و در اربیل با مسعود بارزانی رئیس حزب دمکرات و مسروربارزانی نخست وزیر اقلیم دیدار کرد.
همانطور که خود او در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است، سفیر آمریکا به منظور تأکید بر حمایت آمریکا برای تسریع در روند تشکیل دولت سراسری، به اقلیم کردستان سفر کرده است. اما طبق آنچه در بیانیه نشستهای سفیر آمریکا با رؤسای حزب دمکرات و اتحادیه میهنی آمده است، هنوز هیچ توافقی میان پیروز اول و دوم انتخابات وجود ندارد.
بافل طالبانی رئیس اتحادیه میهنی به سفیر آمریکا گفته است: «این مرحله جدید در اقلیم کردستان جایی برای تک روی و خود تحمیلی ندارد، اینکه در گذشته نهادهای دولتی در راستای منافع حزبی و شخصی به کار گرفته میشدند، دیگر به پایان رسیده و دولت دیگر محلی برای کار در راستای منافع یک جریان خاص نخواهد بود».
استفاده از واژه "خودتحمیلی" در گفتگوی بافل طالبانی اشاره به شعار اصلی کارزار انتخاباتی اتحادیه میهنی میباشد که میگوید "به قدرت خودتحمیل پایان میدهیم"، در اینجا مشخص شده است که منظور، مسرور بارزانی است که در پنج سال دوره کابینه نهم، اتحادیه میهنی از سیاستهای او ناراضی بوده و او را "تک رو" و "خود تحمیل" نامیده است.
در مقابل، مسرور بارزانی نخستوزیر در دیدار با سفیر آمریکا تأکید کرده که "تشکیل دولت باید بر اساس آرای احزاب سیاسی و نتایج انتخابات و دولتی فراگیر، قدرتمند و متحد باشد" مسرور بارزانی که بر اهمیت نتایج انتخابات تأکید دارد، میخواهد بار دیگر تصریح کند که حزب دمکرات کردستان بهعنوان برنده اصلی انتخابات باید سهم بیشتری در دولت داشته باشد، او پیشتر نیز بارها گفته بود که در کابینه نهم، اتحادیه میهنی سهم بیشتری از حق انتخاباتی و کرسیهای پارلمان را دریافت کرده است.
مسرور بارزانی که همزمان معاون رئیس حزب دمکرات کردستان نیز هست، بر تشکیل دولت فراگیر تأکید میکند، او در این مورد بر همان سخنان قبلیاش تأکید میورزد که اتحادیه میهنی را متهم میکند به جلوگیری از اجرای وظایف دولت در مناطق سلیمانیه و حلبچه.
سفیر آمریکا همچنین در اربیل با مسعود بارزانی، رئیس حزب دمکرات کردستان دیدار کرده است، بارزانی به او گفته که حزب دمکرات تیمی برای گفتگو با سایر جریانها درباره تشکیل دولت و برنامه دولت آینده تشکیل داده و هیچ وتویی علیه هیچ طرفی ندارد.
روند قانونی تشکیل دولت در کردستان:
در ۲۰ اکتبر ۲۰۲۴ پس از دو سال تأخیر از زمان مقرر، انتخابات دور ششم پارلمان کردستان برگزار شد. بر اساس نتایج نهایی این انتخابات، از مجموع ۱۰۰ کرسی پارلمان، حزب دمکرات کردستان ۳۹ کرسی و اتحادیه میهنی کردستان ۲۳ کرسی را به دست آوردند و جنبش نسل نو در جایگاه سوم ۱۵ کرسی کسب کرد.
روز یکشنبه ۲۰۲۴/۱۱/۳ مهلت اعتراض به نتایج نهایی انتخابات به پایان رسید، در مجموع، ظرف ۱۷ روز آینده، نتایج نهایی انتخابات تأیید میشود و پس از تأیید نتایج، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان باید ظرف ۱۰ روز از پارلمان جدید برای اولین نشست خود دعوت کند، بنابراین، هنوز حدود یک ماه فرصت برای احزاب پیروز وجود دارد تا درباره تشکیل کابینه جدید (کابینه دهم) به توافق برسند.
در اولین جلسه پارلمان جدید، باید هیأت رئیسه پارلمان انتخاب شود و سپس هیأت رئیسه پارلمان باید ظرف ۳۰ روز، درگاه ثبت نام برای نامزدی سمت رئیس اقلیم را باز کند، رئیس اقلیم با رأی اکثریت مطلق اعضای پارلمان انتخاب میشود، پس از انتخاب رئیس اقلیم، پارلمان کردستان با اکثریت ساده به نامزد سمت نخستوزیر رأی اعتماد میدهد، سپس رئیس اقلیم از نامزد تأیید شده برای سمت نخست وزیر درخواست میکند که ظرف ۳۰ روز کابینه وزرای خود را تشکیل دهد.
نظر شما