به گزارش خبرگزاری کردپرس، در روزگاری نه چندان دور با مفاهیمی چون گروههای فشار در جامعه سیاسی ایران آشنا شدیم و کاریکاتوریستها شمایل آنها را آدمهایی زمخت با گرزهایی در دست سوار بر موتور ترسیم میکردند که مخالف هرگونه عقلانیت بوده و قلمها را میشکستند! این گروههای فشار معمولاً وارد تجمعات شده و به زد و خورد با افراد مخالف فکر خود میپرداختند.
اما امروز گروههای فشار چه کار ویژه و شمایلی دارند؟
تعریف:
گروههای فشار به گروههایی گفته میشود که تلاش میکنند بر فرآیند سیاستگذاری عمومی تأثیر بگذارند. این گروهها میتوانند شامل انجمنهای حرفهای، اتحادیهها، گروههای محیط زیستی، رسانهای و حتی گروههای مذهبی باشند. هدف اصلی آنها تأثیرگذاری بر تصمیم گیریهای سیاسی و سیاست گذاریها به نفع منافع خاص خود است!
گروههای فشار به دو نوع درونی و بیرونی تقسیم میشوند. گروههای فشار درونی معمولاً تخصصی و حرفهای هستند و به صورت منظم با حکومت و سیاستگذاران در ارتباط هستند. در مقابل، گروههای فشار بیرونی بیشتر از طریق اثرگذاری بر افکار عمومی و رسانهها تلاش میکنند تا بر سیاستهای عمومی تأثیر بگذارند.
گروههای فشار رسانهای:
این گروهها از رسانهها به عنوان ابزاری برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و در نهایت بر سیاستگذاران استفاده میکنند. آنها میتوانند از طریق انتشار اخبار، مقالات، و تحلیلهای مختلف، دیدگاهها و منافع خود را به جامعه منتقل و تحمیل کنند و به این ترتیب بر تصمیمگیریهای سیاسی تأثیر بگذارند. آنها از رسانهها به عنوان ابزاری برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و در نهایت بر سیاستگذاران برای رسیدن به اهداف و منافع خود استفاده میکنند.
روش کار گروههای فشار رسانهای:
اگرچه گروههای فشار رسانهای در اقصی نقاط جهان برای مواردی چون خلع سلاح هستهای، توجهات محیط زیستی و غیره مورد استفاده قرار گرفته است، اما کاربرد آن در عصر فضای مجازی و رسانه اجتماعی به عنوان یک سلاح، بسیار پردامنه شده و توسط عناصر سیاسی و هر کس که منفعتی اجتماعی را دنبال میکند، میتواند مورد استفاده قرار گیرد. در این روش با استفاده از تبلیغات و کمپینهای رسانهای، انتشار مقالات و تحلیلها، استفاده از شبکههای اجتماعی و تمام سکوها برای جلب حمایت عمومی، برگزاری رویدادها و کنفرانسها و... سعی میشود از طریق القا و اثرگذاری بر افکار عمومی، در سیاستگذاریها تغییر ایجاد کرده و باعث عوض شدن تصمیم مقامات سیاسی شوند.
ابزاری به نام انتشار اطلاعات نادرست:
یکی از روشهای مرسوم و مورد استفاده گروههای فشار رسانهای، علاوه بر موارد فوق، انتشار اطلاعات نادرست است؛ به این معنا که در برخی موارد، جناحهای سیاسی از رسانهها، برای انتشار اطلاعات نادرست و ایجاد سردرگمی در افکار عمومی استفاده میکنند که این اطلاعات نادرست میتواند به منظور تضعیف جناح مخالف یا جلب حمایت عمومی به نفع جناحی خاص منتشر شود.
نظر شما