به گزارش کردپس، باغهای هِوسَل و دره دجله که از رودخانه دجله تغذیه میشوند، به عنوان «رگ اکسیژن» شهر دیاربکر شناخته شده و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. این منطقه زیستگاهی طبیعی برای طیف وسیعی از جانوران شامل پرندگان مهاجر، خزندگان، سمورهای آبی، لاکپشت فراتی و پروانهها است. در میان این گونهها، پروانهای به نام «زیبای دجله» (در ترکی: دجله گُزلی/Dicle Güzeli) توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
پروانه زیبای دجله برای نخستین بار در سال ۲۰۱۱ در کنار رود دجله مشاهده و ثبت شد. این پروانه مهاجر که در ماه سپتامبر به منطقه میآید، دارای ترکیبی خیرهکننده از رنگهای مشکی مخملی، آبی، قرمز، قهوهای، نارنجی و خاکستری روی بالهای خود است. این گونه که با نام علمی «Junonia Orithya» و نام انگلیسی «Blue Pansy» شناخته میشود، علاوه بر دیاربکر در استانهای شرناخ، سیرت، ماردین، اورفا، غازیآنتپ، کیلیس، ختای، عثمانیه و مرعش نیز مشاهده شده است.
پروفسور دکتر علی ستار، رئیس بخش جانورشناسی دانشگاه دجله، تأکید کرد که دره دجله و باغهای هوسل نهتنها از لحاظ گیاهی غنی هستند، بلکه گونههای بسیاری از پرندگان، ماهیها، بیمهرگان و پروانهها نیز در اینجا زیست میکنند. او افزود: «در این منطقه ۱۵۰ گونه پرنده داریم و همچنین پروانههای زیبایی مثل زیبای دجله که در پاییز به راحتی دیده میشود.»
محمد یالچین، معلم دبستان و عکاس پروانه در دیاربکر، که طی ۱۲ سال گذشته بیش از ۱۶۰ گونه پروانه را عکاسی کرده است، از زیبایی و تنوع پروانههای منطقه تمجید کرده و افزود: «پروانه زیبای دجله یکی از زیباترین پروانههای ترکیه است و بسیاری از عکاسان برای دیدن و عکاسی از آن به اینجا میآیند.»
سِرجان بُلُک، عکاس پروانه از بیتلیس، نیز که برای اولین بار موفق به عکاسی از زیبای دجله شده، گفت: «این پروانه یکی از پنج پروانه زیبایی است که تاکنون عکاسی کردهام.»
منبع: بخش ترکی خبرگزاری آناتولی
نظر شما