بافت تاریخی کرمانشاه یک‌هزار ساختمان ارزشمند دارد

سرویس کرمانشاه _ یک پژوهشگر برجسته حوزه شهرسازی با تاکید بر اینکه در بافت تاریخی شهر کرمانشاه یک‌هزار ساختمان ارزشمند وجود دارد یادآور شد: بنا به مطالعات کارشناسان بسیاری از این ساختمان‌ها ارزش ملی و جهانی دارند. تکیه معاون الملک فانوس دریایی توسعه فرهنگی استان کرمانشاه است. این بنا تنها اثر تاریخی در ایران است که تمام نمادهای تزئینی آن کاشی‌ و خط نوشته‌های برجسته است. فقط گنبد سلطانیه چنین خاصیتی دارد که آن هم فقط خط برجسته است.

به گزارش کردپرس، دکتر بیژن کلهرنیا استاد شهرسازی در مراسم بزرگداشت روز جهانی شهرسازی در سالن همایش های اتاق بازرگانی به همت انجمن صنفی کارفرمایی مهندسین شهرسازی استان کرمانشاه با حضور استاندار کرمانشاه، معاون اقتصادی استاندار، رئیس خانه صنعت و معدن جمعی از اساتید، مدیران، فعالان حوزه شهری و دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته شهرسازی برگزار شد؛ بیان کرد: آنچه را که در قرن بیستم فراهم کرده‌ایم توسعه‌ای بوده که از یک جهت ترقی پیدا کرده و زیر بنا ایجاد کرده است اما از یک جهت عامل تخریب نیز بوده است.

وی آنچه که از بین رفته است را نیاز امروز بشر خواند و گفت: شهرسازی در قرن گذشته ما را دچار دوگانگی و گسل‌های فراوانی کرده است. بسیاری از مشکلات امروز ما ناشی از همین گسل‌ها است.

دکترکلهرنیا شهروندان کره‌زمین را یکپارچه برشمرد و افزود: شهروندانی که بر روی زمین زندگی می‌کنند باید  یکپارچه باشند و این یکپارچگی باید تا کشورها و شهرها تداوم داشته باشد.

این استاد شهرسازی تصریح کرد: شهرسازی ما با دشواری بزرگ دوگانگی و گسل، میان جهانی سرشار از ارزش‌ها، فرهنگ و نمادهای پایداری که پشت سر گذاشته‌ایم با جهانی که الان درآنیم مواجه شده است.

او اولین گسست را گسست بین شهرهای کهن و شهرهای جدید دانست و تاکید کرد: درگسست میان فرهنگ کهن و جدید آنچه با آن زندگی کرده‌ایم و سرمایه مادی و معنوی ماست و به آن بالیده‌ایم را کنار گذاشته ایم و به زندگی جدیدی روی آورده‌ایم. زندگی جدیدی که گاهی نیازهای بشر را تا تامین یک سرپناه و خورد و خوراک پایین می‌آورد جایگاهی که والاتر از این‌ها است. ما آنچه را که از دست داده‌ایم گنجینه‌هایی است که باید به آن بازگردیم.

هنگامی که از بافت کهن و تاریخی صحبت می‌کنیم دچار افسردگی می‌شویم! چرا اینچنین به این سرمایه بزرگ که آنچه داریم از آن بوده کم مایه و ارزش می‌گذاریم‌. همه ارزش‌های فرهنگی ما در همین بافت‌ها است.

این پژوهشگر برجسته حوزه شهرسازی با تاکید بر اینکه در بافت تاریخی شهر کرمانشاه یک‌هزار ساختمان ارزشمند وجود دارد یادآور شد: بنا به مطالعات کارشناسان بسیاری از این ساختمان‌ها ارزش ملی و جهانی دارند. تکیه معاون الملک فانوس دریایی توسعه فرهنگی استان کرمانشاه است. این بنا تنها اثر تاریخی در ایران است که تمام نمادهای تزئینی آن کاشی‌ و خط نوشته‌های برجسته است. فقط گنبد سلطانیه چنین خاصیتی دارد که آن هم فقط خط برجسته است. تک تک تصاویر وشمسه‌های این بنا هر کدام اسطوره‌هایی از این سرزمین و تاریخ فرهنگی را بیان می‌کنند.

دکتر کلهرنیا با طرح این سوال که چطور می توانیم این گسل را پر کنیم؟تصریح کرد: اگر نتوانیم این گسل را چاره کنیم حافظه تاریخی مان را از دست خواهیم داد آنگاه چطور می ‌خواهیم با آیندگان پیوند پیدا کنیم. باید بیندیشیم به آنچه در حال اتفاق افتادن است.

او دیگر گسست به وجود آمده را از دست رفتن ساختارهای اجتماعی زندگی شهری برشمرد و گفت: ما محلات که اساس زندگی هستند را از دست داده‌ایم.

وی اساس زندگی در جهان را محله عنوان کردوگفت:همه شهرها و سرزمین‌های نو بر اساس محلات ساخته و بنا نهاده شده است. این بیگانگی اثرات بسیار مخربی دارد. بیماری‌هایی نظیر فوبیا یکی از نشانه های افسردگی ناشی از جدا شدن از آن بافت اجتماعی محله است.

گسست بین شهر و روستا دیگر موضوعی بود که این استاد شهرسازی به آن اشاره کرد و اظهار کرد: در گذشته شهر و روستا با هم همزیست بودند. این تعامل‌ها را از کف داده‌ایم روستا برای خودش زندگی می‌کند و شهر برای خودش، این تضاد و تقابل ناسازگاری ایجاد کرده است.  بسیار دردناک است تضاد و گسل بین بافت‌های پیرامونی و مرکز شهر. بسیار ناراحت می‌شوم که به کلمه حاشیه نشینی و اسکان غیر رسمی اشاره می‌شود، فقط می‌دانم آنها هم شهروندانی هستند با کرامت انسانی همسان فقط در پیرامون زندگی می‌کنند، باید بین شهر با اینها پیوند برقرار شود.

دکتر کلهرنیا گسست بین قومیت ها در یک شهر را یکی دیگر از آسیب‌های زندگی شهری امروز؛نه تنها در کرمانشاه بلکه در ایران خواند و گفت: در گذشته شهر و فرهنگ یکپارچه‌ای داشته و مردم با همزیستی در کنار هم بوده‌اند.

شهرسازی در این روز مبارک باید این پیام را داشته باشد که به شهر و بافت یکپارچه می‌نگریم و خواستار هم‌بستگی و پیوند همگانی با بافت و کالبد تاریخ و آینده هستیم. سعادت در این است که انسان امروز پیوند با گذشته را پیدا کند تا بتواند با آینده پیوندخورد.

او جای آموزش‌های اجتماعی را خالی دید و تاکید کرد: آموزش باید از دوران ابتدایی تا آموزشهای اجتماعی نفوذ پیدا کند. تعریف و تصویب قانون جامع شهروندی که در قانون اساسی به درستی گنجانده شده‌است باید تعمیم داده و قانون جامع شهروندی و حقوق شهروندی که ما در کشور نداریم اجرایی شود.

دکتر کلهرنیا یکی دیگر از قوانینی که در این زمینه نیازمند اصلاح دانست را قانون شوراها عنوان کرد و افزود: انتخاب شورا ها باید از محلات شروع شود. ابتدا باید شورای محلات تشکیل شود و پس از آن سطح بالاتر و در نهایت شوراهای شهر باشد. انتخاب یکباره شورای شهر همین چالش‌هایی را ایجاد می‌کند که حالا در تمام ایران با آن روبرو هستیم.

او تشکیل نهادهای اجتماعی را برای رسیدن به توسعه اجتماعی بسیار مفید دانست و خاطرنشان کرد: جامعه باید نهادینه و از فردی در آید و اجتماعی شود. همچنان که بنگاه های کوچک اقتصادی بنیان‌های اولیه اقتصاد را تشکیل می دهند باید در مباحث اجتماعی نیز این چنین شود آن زمان است که اساس توسعه پایدار اتفاق می‌افتد.

این استاد شهرسازی در بخشی دیگر از سخنان خود به خواسته‌های شهرسازان پرداخت و گفت: ما  خواستار شهری ایمن، بدون آلودگی محیط زیستی و احیای آب راه های سبز در دل شهر هستیم. پارک‌های بزرگ و گردشگری باید احداث شود تا محفلی برای برگزاری جشنواره‌ها و مناسک علمی باشد.

او اظهار کرد: مدیریت شهری هم در پیوند با شهروندان کرمانشاه باید کاستی های یک شهر فرهنگی را برطرف کند. در حالی که ما در کرمانشاه فرهنگسرا و موزه‌ نداریم چگونه می توانیم در فضای فرهنگی پیوند برقرار کنیم. کرمانشاه علاوه بر موزه بزرگ باید موزه های مردم‌شناسی، لباس، عشایر و… داشته باشد.

کد خبر 2777446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha