استاندار؛ چهره‌ای ملی یا محلی؟/شفیع بهرامیان

شفیع بهرامیان، روزنامه‌نگار با طرح پرسش استاندار ملی یا محلی معتقد است که؛ اگر استانداری با سطح نگاه ملی در رأس امور قرار گیرد طبیعتاً دارای دیدگاه کلان‌تری در مسائل مختلف به نسبت گزینه‌های محلی بوده و معمولاً تجربه و دیدگاهی گسترده‌تر درمورد مسائل ملی و بین‌المللی دارد.

مسئله انتخاب استاندار در استان‌هایی با تنوع قومی و مذهبی، از جمله چالش‌های مهم در مدیریت کشورهاست. این انتخاب می‌تواند تأثیرات مهمی بر روند توسعه، کاهش تنش‌ها و تقویت همبستگی ملی داشته باشد. از آنجایی‌که استاندار در ساختار اجرایی کشور، نماینده عالی دولت و مسئول اجرای سیاست‌های کلی آن در سطح استان بوده و مسئولیت هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی، نظارت بر اجرای قوانین و مقررات و حل مشکلات استان را بر عهده دارد؛ در این یادداشت، به مقایسه مزایا و معایب انتخاب استاندار ملی در قیاس با استاندار بومی و محلی پرداخته می‌شود.

اگر استانداری با سطح نگاه ملی در رأس امور قرار گیرد طبیعتاً دارای دیدگاه کلان‌تری در مسائل مختلف به نسبت گزینه‌های محلی بوده و معمولاً تجربه و دیدگاهی گسترده‌تر درمورد مسائل ملی و بین‌المللی دارد.
چنین فردی به دلیل جایگاه و ارتباطات وسیع‌تر در ساختار قدرت، ممکن است قدرت چانه‌زنی بیشتری برای جذب منابع، اعتبارات و سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی با توجه به هم‌جواری با کشورهای همسایه و ظرفیت‌های بالای تجاری، مرزی، معدنی و کشاورزی داشته باشد.

استانداران با خاستگاه ملی به دلیل عدم وابستگی به گروه‌های قومی و مذهبی خاص، ممکن است در برخورد با مسائل و چالش‌های منطقه‌ای بی‌طرف‌تر عمل کرده و با اتخاذ سیاست‌ها و راهبردهای درست، روند شکاف‌های ناشی از رقابت‌های ناسالم قومی یا مذهبی را کاهش داده یا حتی متوقف کرده و به دلیل تجربه و تخصص بیشتر، در مدیریت بحران‌ها و اجرای پروژه‌های بزرگ نیز کارآمدتر باشند.

بااین‌وجود و به دلیل فاصله از مسائل محلی، چنین استاندارانی ممکن است به‌اندازه کافی با مسائل و مشکلات خاص استان و گروه‌های جمعیتی ساکن در آن آشنا نبوده و عدم شناخت از بافت فرهنگی و اجتماعی استان، گاهی می‌تواند منجر به تصمیم‌گیری‌های نادرست از سوی آنها شود.
چنین استاندارانی ممکن است در ابتدا محبوبیت چندانی نزد مردم و رسانه‌های محلی نیز نداشته و اعتمادسازی در میان جامعه هدف و بدنه اجرایی استانداری برای آنان زمان‌بر بوده اما در مدت یک سال از انتصاب می‌توان- بسته به کم و کیف عملکرد آنان- این محبوبیت و اعتماد را داوری کرد.

با همه این تفاسیر اما استانداران محلی به دلیل آشنایی با مسائل و مشکلات بومی، می‌توانند تصمیمات بهتری اتخاذ کنند چراکه تقابل محلی کمتری با آنها وجود داشته و معمولاً در ابتدا محبوبیت بیشتری نزد برخی از مردم دارند و اعتمادسازی برای آنها آسان‌تر است.
آنان به دلیل شناخت بیشتر از بافت فرهنگی، می‌تواند سیاست‌های فرهنگی و اجتماعی مناسب‌تری را در عرصه استان اجرا کنند؛ البته اگر این سیاست‌ها صرفاً معطوف به گروه و قومیتی خاص از ساکنان استان نباشد.

ممکن است به دلیل وابستگی به گروه قومی یا مذهبی خاص، در برخورد با سایر گروه‌ها و اقوام استان خود بی‌طرف نبوده و این امر در به‌کارگیری شایستگان منطقه در مناصب و کانون‌های تصمیم‌گیری و همچنین تخصیص اعتبارات و امکانات دولتی به شهرستان‌های مختلف و حتی اجرا برنامه‌های فرهنگی و عمرانی، باعث سوگیری و ناترازی در توسعه و پیشرفت همگون استان شود. تجربه نشان داده است این سنخ مدیران محلی ممکن است تجربه کافی در مدیریت بحران‌ها و اجرای پروژه‌های بزرگ نداشته باشند چراکه همراهی و همدلی همه آحاد مردم را در محل مأموریت خویش ندارند.

درمجموع عوامل و شرایط زیر می‌تواند دلیل و شرایط لازم، برای انتخاب استاندار از بین دو گزینه ملی و محلی را بیشتر توضیح دهد:
معمولاً در استان‌هایی با شکاف قومیتی و مذهبی بیشتر و همچنین مناطق و حساس، انتخاب استاندار ملی ممکن است مناسب‌تر از گزینه محلی باشد.
در استان‌های کمتر توسعه‌یافته و حاشیه‌ای، استاندار محلی که به مسائل منطقه‌ای آشنایی بیشتری دارد، می‌تواند مؤثرتر باشد. البته نباید از شرایط سیاسی داخلی و خارجی کشور و اولویت‌های دولت نیز در انتخاب استاندار غافل بود.

انتخاب استاندار مناسب در استان‌هایی با شکاف یا رقابت قومیتی، نیازمند بررسی دقیق شرایط هر استان و وزن‌دهی به عوامل مختلف آن است. در حالت ایده‌آل، استاندار باید ترکیبی از ویژگی‌های استاندار ملی و بومی را داشته باشد؛ یعنی هم به مسائل کلان آگاه بوده و هم با مسائل محلی آشنا باشد. همچنین، مشارکت دادن نمایندگان تمام گروه‌های قومی و مذهبی در تصمیم‌گیری‌های مهم براساس توانمندی‌ها و شایستگی آن و نه  هیچ مشخصه فردی دیگر، می‌تواند به کاهش تنش‌های قومی و تقویت همبستگی ملی کمک کرده و استاندار را در اجرای برنامه‌های کلان برون‌رفت از عقب‌ماندگی مزمن استان یاری رساند.

کد خبر 2777943

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha