آیا کردها از نتایج سرشماری  عراق نگرانند؟

سرویس جهان- بغداد و دولت اقلیم کردستان عراق اطمینان داده‌اند که اولین سرشماری جمعیت عراق در بیش از سه دهه گذشته، بافت جمعیتی مناطق مورد مناقشه مانند کرکوک را تغییر نخواهد داد. با این حال، تحلیلگران کُرد همچنان نسبت به این سرشماری بدبین بوده و نگران سو استفاده‌های سیاسی در این خصوص هستند.

به گزارش کردپرس سرشماری نفوس عراق که روز جمعه برگزار شد،  نتایج آن در روز دوشنبه اعلام شد که بر اساس آن، جمعیت عراق به بیش از ۴۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر رسیده است.

این آمارگیری سراسری، نخستین سرشماری جامع از سال ۱۹۸۷ در عراق به شمار می‌رود که شامل عراق فدرال و منطقه کردستان می‌شود و امیدها را برای بهبود حکمرانی و تخصیص منابع افزایش داده است. با این حال، این اقدام نگرانی‌هایی را درباره استفاده سیاسی از داده‌ها، به ویژه در حل منازعات بر سر مناطق مورد مناقشه بین بغداد و دولت اقلیم کردستان عراق، برانگیخته است.

مقامات عالی سرشماری روز شنبه اعلام کردند که مرحله «ثبت خانوار» با پوشش تقریباً کامل افراد، خانواده‌ها و ساختمان‌ها به پایان رسیده است. مقامات این روند را یک «دستاورد قابل توجه» توصیف کرده‌ و مشارکت شهروندان و تلاش‌های پژوهشگران میدانی را که با چالش‌های لجستیکی عمده مواجه بودند، ستودند.

نگرانی‌ ناظران کرد

علیرغم موفقیت در اجرای سرشماری، ناظران سیاسی کرد مدت‌هاست که نسبت به پیامدهای آن ابراز نگرانی می‌کنند. این سرشماری همچنین نگرانی‌ها در مورد مناطق مورد مناقشه، از جمله کرکوک را که ترکیب جمعیتی آن بر اساس اصل ۱۴۰ قانون اساسی عراق همچنان حساس هست، زنده کرده و کردها نگرانند در صورتی که از نظر جمعیتی در اقلیت قرار گیرند در ادامه تبعاتی دامن‌گیر آنها شود.

اصل ۱۴۰ که برگزاری یک همه‌پرسی برای حل منازعات را الزامی می‌کند، از مهلت اجرای آن سال ۲۰۰۷ تاکنون اجرا نشده است.

فهمی برهان، رئیس هیات دولت اقلیم کردستان در مناطق مورد مناقشه، تأکید کرد که نتایج سرشماری بر اساس سوابق جمعیتی سال ۱۹۵۷ خواهد بود تا از دستکاری‌های جمعیتی جلوگیری شود.

او به نشریه «نیوعرب» گفت:  توافقی مشترک بین وزارتخانه‌های برنامه‌ریزی عراق و دولت اقلیم وجود دارد تا اطمینان حاصل شود افرادی که در سال ۱۹۵۷ ثبت نشده‌اند، به استان‌های مبدأ خود بازگردند. ما معتقدیم این امر ترکیب جمعیتی کرکوک را از تغییرات توسط هر گروه قومی حفظ می‌کند. مشارکت کردها در سرشماری رضایتبخش  بود و هیچ مسئله عمده‌ای در این فرآیند اجرای آن رخ نداد.»

تردید ناظران کرد

همه ناظران کرد با خوش‌بینی برهان موافق نیستند. دانشگاهیان و تحلیلگران سیاسی کرد با اشاره به تاریخچه جابه‌جایی‌ها که جوامع کرد در مناطق مورد مناقشه را هدف قرار داده، همچنان نسبت به نتایج و عواقب این سرشماری نگرانند.

بهروز جعفر، پژوهشگر کرد که اصالتاً از مناطق مورد مناقشه است، در این خصوص می‌گوید: «مناطق کردنشین خارج از حوزه کنترل دولت اقلیم [مناطق مورد مناقشه] طی دهه‌ها با جابه‌جایی‌های سیستماتیک مواجه بوده‌اند. از سیاست‌های تعریب رژیم بعث سابق گرفته تا جابه‌جایی‌هایی که داعش پس از وقایع ۲۰۱۶ به وجود آورد. هزاران خانواده کرد از کرکوک، شنگال و دیگر مناطق اکنون در منطقه اقلیم کردستان زندگی می‌کنند.»

منتقدان استدلال می‌کنند که اگرچه سرشماری سؤالات مستقیمی درباره قومیت یا دین مطرح نکرده بود، اما استفاده از کارت ملی عراق که این اطلاعات افراد در آن ثبت شده، می‌تواند به دولت اجازه دهد که توزیع جمعیتی را به راحتی شناسایی کند.

او هشدار داد: «دولت فدرال می‌تواند از این داده‌ها برای تأثیرگذاری بر مسائل سیاسی استفاده کند. هدف اعلام‌شده سرشماری ممکن است اطلاع‌رسانی به خدمات عمومی باشد، اما ما درباره دستور کارهای پنهان تردید داریم.»

دولت عراق و اقلیم کردستان تلاش کرده‌اند تا با تأکید بر اینکه سرشماری بر توسعه و برنامه‌ریزی منابع متمرکز خواهد بود، نگرانی‌ها را به حداقل برسانند. در اوایل این ماه، حکومت اقلیم کردستان با ارجاع به داده‌های سرشماری ۱۹۵۷ و سوابق وزارت مهاجرت، متعهد شد که سرشماری در مناطق مورد مناقشه،  به جای محل سکونت فعلی، محل مبدا ساکنان را منعکس کند.

در سال ۲۰۱۷، نیروهای فدرال، کرکوک را از پیشمرگه‌های کرد پس گرفتند و تنش‌های منطقه‌ای را تشدید کردند. همچنین حوادث اخیر، از جمله تلفات در درگیری‌های امنیتی، فضای پرتنشی را ایجاد و بر مذاکرات سیاسی سایه افکنده است.

شهر نفت‌خیز کرکوک در شمال عراق، که حدود یک میلیون و ۷۷۰ هزار نفر جمعیت دارد محل سکونت کردها، ترکمن‌ها و عرب‌ها است. این استان که در ۲۳۸ کیلومتری شمال بغداد واقع شده، از نظر قومی متنوع است و مدت‌هاست که در مرکز منازعات میان دولت فدرال در بغداد و دولت اقلیم کردستان قرار دارد.

 دولت اقلیم کردستان در بیانیه‌ای تأکید کرد که سرشماری نباید برای تضعیف اجرای ماده ۱۴۰ قانون اساسی مورد استفاده قرار گیرد. در این بیانیه همچنین آمده است: «این سرشماری نباید تحت هیچ شرایطی برای تأثیرگذاری بر ترکیب جمعیتی یا آینده سیاسی مناطق مورد مناقشه مورد استفاده قرار گیرد.»

نگاه به آینده

این سرشماری اولین داده‌های دقیق و جامع جمعیتی را در دهه‌های اخیر برای عراق فراهم می‌کند. آخرین سرشماری سراسری در سال ۱۹۸۷ در این کشور انجام شد و منطقه کردستان عراق هم در شمارش جمعیت سال ۱۹۹۷ در نظر گرفته نشده بود.

پژوهشگران جمعیت کنونی عراق را حدود ۵۰ میلیون نفر تخمین زده بودند اما پس از اعلام رسمی سرشماری مشخص شد که جمعیت عراق حدود ۴۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است.

سرشماری عراق، که از سال ۲۰۲۰ به دلیل همه‌گیری کرونا چندین بار به تأخیر افتاده بود، در حالی انجام شد که کشور با افزایش مطالبات برای توسعه عادلانه‌تر دست و پنجه نرم می‌کند. دولت قصد دارد از داده‌های این سرشماری برای رفع نابرابری‌ها در حوزه‌هایی مانند برق، آب و سایر خدمات استفاده کند.

با این حال، اینکه آیا این سرشماری اهداف توسعه‌ای خود را محقق می‌کند یا تنش‌های موجود را تشدید خواهد کرد، همچنان نامشخص است. نتایج این سرشماری احتمالاً چشم‌انداز سیاسی و اجتماعی عراق را برای سال‌های آینده شکل خواهد داد.

منبع: نیو عرب

کد خبر 2777963

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha