تکرار ادعای ترکمانها دربارۀ انتقال کردها بە کرکوک با هدف افزایش جمعیت کردهای این استان

جبهه ترکمانی از انجام سرشماری عمومی در شهر کرکوک انتقاد کرده‌ و کُردها را متهم می‌کند که تعداد زیادی از خانواده‌های کُرد را به این شهر منتقل کرده‌اند، در حالی که جریانهای کُرد این اتهامات را رد کرده و به این نکته اشاره کرده‌اند که این خانواده‌ها کُردهای "بومی" کرکوک هستند.

به گزارش کردپرس، نجات حسین، از رهبران سیاسی ترکمان‌ در شهر کرکوک، در مصاحبه‌ای با رسانه صدای آمریکا گفت: در زمان حکومت بعث، تعداد ساکنان کرکوک 470 هزار نفر بود، پس از آن حکومت بعث 450 هزار عرب به کرکوک منتقل کرد آنها را در این شهر ساکن کرد و این تغییرات دموگرافیک را به وجود آورد.

وی افزود: زمانی که حکومت بعث سقوط کرد، جمعیت ساکنان کرکوک به 875 هزار نفر می‌رسید، پس از سقوط رژیم بعث، برادران کرد هزاران نفر را به کرکوک آوردند، برخی از این کردها اهل کرکوک بودند و رژیم بعث آنها را اخراج کرده بود اما برخی از آنها اهل کرکوک نبودند.

نجات حسین تأکید کرد: بعد از 16 اکتبر 2017 و زمانی که پست استانداری کرکوک به یک عرب سپرده شد، حدود صدها هزار عرب دیگر به کرکوک منتقل شدند و دوباره ترکیب جمعیتی این شهر تغییر کرد. ما ترکمان‌ها نه جمعیتمان افزایش یافته و نه کاهش یافته است، بنابراین حتی اگر پست استانداری را به ما بدهند، ما نمی‌توانیم ترکمان به کرکوک بیاوریم.

شیخ معین محمد فدعوس، یک شخصیت اجتماعی عرب سنی، در مصاحبه‌ای با صدای آمریکا بیان کرد: نمی توان انکار کرد که تعداد اعراب درحال افزایش است، این یک پدیده طبیعی در میان اعراب عراق است، آنها در سنین پایین ازدواج می‌کنند و بیش از یک زن دارند، این برای اهداف سیاسی یا اهداف دیگر نیست بلکه مانند یک میراث و سنت جامعه برای آنها باقی مانده است.

در 20 نوامبر 2024، که سرشماری عمومی در عراق انجام شد، بسیاری از خانواده‌های کُرد که در گذشته ساکن کرکوک بودند و نام آنها در فهرست سرشماری سال 1957 ثبت شده بود، دوباره به کرکوک بازگشتند تا در این سرشماری شرکت کنند.

بازگشت خانواده‌های کُرد به عنوان "کُردهای اصیل کرکوک" نگرانی‌هایی را در میان مقامات جبهه ترکمانی ایجاد کرده است، در حالی که مقامات کُرد تاکید دارند که این خانواده‌ها "مردم بومی" کرکوک هستند و به دلیل وضعیت سیاسی این افراد کرکوک را ترک کرده اند.

شایان ذکر است پیش از این رئیس جبهه ترکمانی عراق مدعی انتقال بیش از ۲۶۰ هزار نفر از اربیل و سلیمانیه به کرکوک با هدف تغییر ترکیب جمعیتی این شهر شد و خواستار بازنگری در نتایج سرشماری عمومی کرکوک بر اساس آمارهای سال ۱۹۵۷ شد.

 سرشماری عمومی در کرکوک طبق تصمیمات دولت عراق تنها برای خانواده‌هایی انجام شده است که نام آنها در فهرست سرشماری سال 1957 موجود است.

 شیرزاد صمد، معاون مسئول دفتر حزب اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک، به صدای آمریکا گفت: مقامات جبهه ترکمانی همیشه تلاش کرده‌اند تا واقعیت‌های جمعیتی خود را انکار کنند و قصد دارند که سهم خود را از تغییرات جمعیتی به نفع خود افزایش دهند، در حالی که نسبت ترکمان‌ها در کرکوک از سال 1957 تا به حال بین 15 تا 18 درصد بوده است، جمعیت که به زور افزایش نمی یابد.

وی افزود: افرادی که برای سرشماری به کرکوک بازگشته‌اند، کُردهای اصیل این شهر هستند که نام آنها در فهرست سرشماری 1957 ثبت شده است، اما به دلیل وضعیت سیاسی و شرایط ویژه در دیگر مناطق عراق مستقر شده بودند، به همین خاطر از خاک و هویت خود دست نمی‌کشند و حتی وصیت کرده اند که در کرکوک به خاک سپرده شوند.

اتهام به کردها مبنی بر انتقال مردم مناطق دیگر به شهر کرکوک با هدف سرشماری در حالی مطرح شده است که بر اساس نتایج انتخابات شورای استانی کرکوک، کردها ۷ کرسی و جبهه ترکمانی ۲ کرسی از مجموع ۱۶ کرسی شورای استان را کسب کرده‌اند.

معاون مسئول دفتر اتحادیه میهنی  در کرکوک در رابطه با تهدیدات مقامات جبهه ترکمانی برای پیگیری شکایت از استانداری کرکوک با ادعای اینکه کردهای مناطق دیگر برای سرشماری وارد کرکوک شده‌اند، اظهار داشت: آن‌ها همیشه شکایاتی در دست دارند، این بار هم شکایت کنند و واقعیت‌ها را مشخص کنند، در تمام شکایت‌های قبلی‌شان، پیروز نشده‌اند، چرا که اتهاماتشان بی‌پایه و اساس بوده است.

اتهام کردها به انتقال مردم کرد مناطق دیگر به کرکوک برای شرکت در سرشماری تنها از سوی مقامات جبهه ترکمانی مطرح نشده است، بلکه هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرده است: ما هر نتیجه‌ای از سرشماری کرکوک را که بر پایه آمار واقعی نباشد، زیر نظر خواهیم گرفت.

در مورد علت ورود وزیر خارجه ترکیه به این موضوع، نجات حسین اظهار داشت: ترکیه کرکوک و موصل را متعلق به خود می‌داند، زیرا نفت در این مناطق وجود دارد.

با وجود اینکه مقامات ترکمانی از انتقال تعداد زیادی از خانواده‌های کرد به کرکوک برای سرشماری انتقاد می‌کنند، در عین حال از کاهش نسبت جمعیت ترکمان‌ها در کرکوک به دلیل کاهش فرزند آوری خانواده‌های ترکمانی سخن به میان نمی‌آورند.

نجات حسین، یکی از رهبران ترکمانی گفت: عرب‌ها دو یا سه زن می‌گیرند و هر زن چهار یا پنج فرزند دارد، به عنوان مثال، فرماندار پیشین کرکوک، کاک راکان، دو زن و ۱۳ فرزند داشت، اما ترکمان‌ها یک زن می‌گیرند و به طور معمول تنها یک یا دو فرزند دارند، دلیل کاهش جمعیت ترکمان‌ها همین است.

در یک نشست خبری، ریبوار طه‌، استاندار کرکوک، موفقیت‌آمیز بودن فرآیند سرشماری در شهر کرکوک را اعلام کرد و تأکید نمود که میزان مشارکت شهروندان در این فرآیند ۱۰۰ درصد بوده است.

کد خبر 2777972

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha