درآمدی بر جرائم خشن در جامعه/ *حسن محمدی

در دسته بندی جرم و جنایت با یک دسته بندی خطرناک که از آن تحت عنوان جرائم خشن یاد می شود مواجه هستیم  جرائمی که علاوه بر عمل مجرمانه با یک رعب و وحشت در جامعه همراه است و موجب تشویش اذهان عمومی و تاثیرات نامطلوب در افکار جامعه می شود، موضوعی که با یک سیر اجمالی در فضای مجازی می توان گفت متاسفانه در حال افزایش میزان فراوانی در کشور است.

برخورد با هریک از مصادیق جرائم برای انسان ها می تواند تاثیرات نامطلوبی را در ناخودآگاه فرد و ابعاد روانی او داشته باشد، حال این تخلفات بنا بر شدت و عدت آن از یک تخلف رانندگی مانند رد کردن چراغ قرمز توسط یک راننده و تجاوز به حقوق قانونی ما تا برخورد با سارقان، اراذل و اوباش و دیگر مصادیق جرم می تواند متفاوت باشد.

شاید هریک از ما در محیط پیرامون خود افرادی را سراغ داشته باشیم که به نحوی با مصدایق ناخوشایند سرقت مواجه بوده باشند یا به بیان ساده تر سرقتی از آن ها مانند گوشی موبایل، پول نقد و مدارک، خودرو و تجهیزات آن یا حتی منزل مسکونی و غیره برخورد کرده و اکنون در حال سپری کردن روند عادی زندگی خود باشند و کمتر این خاطره ناخوشایند در ذهن آن ها یادآوری شود، در حالی که ممکن است همین مصادیق جرم موجب خارج شدن قربانیان آن از روند عادی زندگی و ابتلا آن ها به بسیاری از مشکلات روانی و خانوادگی شده باشد.

مطمئنا تصور اینکه هر یک از ما با مصادیقی جرائمی که در سطرهای قبلی به آن اشاره شد رو به رو شویم اصلا خوشایند نخواهد بود اما اینکه این درگیری و ابتلا به صورتی باشد که عنوان جرائم خشن نیز به عنوان مجرمانه آن اضافه شود جریان را بسیار متفاوت خواهد کرد.

قطعا مواجه با سرقتی که در آن تنها اموال و دارائی های ما به سرقت رفته باشد با سرقتی که علاوه بر این موضوع خود و خانواده مان مورد تهدید، ضرب و شتم و تعرض قرار گرفته و حتی  راهی بیمارستان شده باشیم متفاوت خواهد بود و تاثیرات این رخداد ناخوشایند تا پایان عمر همراه ما خواهد بود.

این قبیل از رفتار و اعمال خشونت آمیز اغلب توسط اراذل و اوباش و سارقان حرفه ای و سابقه داری صورت می گیرد که غالبا سابقه بارها دستگیری و محکومیت های مختلف قضائی را دارند علاوه بر اینکه بخش اعظمی از زندگی خود را در زندان سپری کرده اند هیچگونه ترس و ابائی از تکرار این قبیل از رفتارها ندارند.

چندی پیش گروهی از سارقان مسلح منزل توسط پلیس دستگیر شدند که کلیپ هایی از فعالیت های مجرمانه آن ها در فضای مجازی منتشر شد، سارقانی که در حضور اعضای خانواده با خشونت تمام وارد منزل شده و سرقت انجام می دادند، مشاهده تصاویر این موضوع و یک همزاد پنداری با قربانیان این سرقت های وحشتناک، رعب و وحشت عجیبی را در ذهن انسان تداعی می کرد، تصور اینکه هریک از ما بجای خانواده ای باشیم که قربانی این سرقت های خشن بوده اند.

این در حالیست که با یک سیر اجمالی در فضای مجازی با تصاویر و کلیپ هایی متعددی روبه رو می شویم که در آن ها اراذل و اوباش معلوم الحال و شناخته شده در اقصی نقاط کشور در حال گردن کشی و رجز خوانی برای یکدیگر بوده و با عناوینی مختلفی چون «من عقاب ایرانم» یا دیگر موضوعات که هریک از مصدایق جرم انگاری و افعال مجرمانه در قانون تلقی می شود در حال عرض اندام هستند.

غالب این افراد از اوباش شرور و سابقه داری هستند که گاها با البسه های نامتعارف که به منظور قدرت نمایی و نشان دادن جراحات ناشی از درگیری های گذشته یا خالکوبی و تتوهایی که داشته اند در کلیپ های خود حاضر می شوند و در عین حال از الفاظی استفاده می کنند که تماما ناامنی، درگیری و تنش را در ذهن انسان تداعی می کند.

متاسفانه فراوانی و تعداد این دست از افراد در حال گسترش بوده می توان گفت این افراد به نوعی در حال اشاعه یک فرهنگ مخرب در بین جوانان و نوجوانان هستند که می تواند میزان تاب آوری و کنترل خشم را به سطوح بسیاری پایینی در جامعه سوق دهد و خواهید دید که ادامه این روند موجب خواهد شد یک مشاجره ساده که می توانست بدون کوچکترین مسئله جدی پایان یابد به یک درگیری جدی و شاید قتل ختم شود.

این قبیل از اقدامات مجرمانه که در حال نشر در فضای مجازی و حقیقی است می تواند منجر به پرورش و تربیت اراذل و اوباش در جامعه شود، قانون گریزی، تمرد نسبت به قانون و به چالش کشیدن دیگر اراذل و اوباش از مصادیقی است که شاید برای گروه هایی از جوانان و نوجوانان که علاقه بیشتری به تجربه هیجانات و خطرپذیری بالایی دارند جذاب باشد و آن ها را برای ابراز این دست از حرکات و اقدامات ترغیب کند.

این دست از اراذل و اوباش که با وقاحت تمام کلیپ ها و تصاویری از عمل مجرمانه خود منتشر می کنند اغلب از هیچ برخورد و محاکمه قضائی ابائی ندارند می توان گفت این عرض اندام آن ها علاوه بر چالش کشیدن دیگر خلافکاران و هم نوعان خود یک دهن کجی به قانون و نیروهای امنیتی محسوب می شود که به صورت شبانه روزی در حال خدمت رسانی به مردم و تامین امنیت در جامعه هستند.

اما در کنار کلیپ های ناخوشایند مربوط به اوباشی که در روزهای اخیر خود را عقاب های کشور معرفی می کنند انتشار یک کلیپ مسرت بخش موجب ابراز رضایتمندی در اذهان عمومی شد که می توان با مطالعه پیام ها یا کامنت های کاربران در فضای مجازی به این نتیجه رسید.

موضوع مربوط به دستگیری یکی از اراذل و اوباش شناخته شده در استان قم بود که از خود به عنوان عقاب ایران یاد می کرد و با افعال و بیانات مجرمانه دیگر اراذل و اوباش را به چالش می کشید اما یک زیر نویس در تصویر، مخاطب را به تماشای انتهای ویدئو دعوت می کرد و در ادامه شاهد بودیم که این فرد توسط پلیس دستگیر شده و با ابراز ندامت از تمامی مردم ایران به خاطر بیانات ناخوشایند و عمل مجرمانه  خود معذرت خواهی می کرد.

این کلیپ حس امنیت و اقتدار را در ذهن انسان تداعی می کرد، حسی از امنیت که پلیس کشور طلایه دار برقراری آن است و هر قدرت مخرب و ناکارآمد که سعی در ایجاد ناامنی برای مردم کشور باشد را از پای در خواهد آورد.

سابقه دار بودن اغلب این افراد و همچنین گذران بخش قابل توجهی از دوران زندگی آن ها در زندان های سراسر کشور، لزوم بازنگری در محکومیت های قضائی مرتبط و علاوه بر آن برخورد ویژه دستگاه قضائی کشور در مقابله با جرائم خشن که غالبا توسط اراذل و اوباش سطح دار و شناخته شده در کشور اتفاق می افتد را مطالبه می کند. برخوردی سریع و قاطع که ضمن قلع و قمع اوباش، هزینه جرائم را به حدی بالا ببرد که مجرمین و این قبیل از افراد فکر انجام این دست از اقدامات را از فکر خود بیرون کرده و به یک زندگی عادی در کنار دیگر افراد جامعه روی آوردند.

* حسن محمدی - فعال رسانه

کد خبر 2778020

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha