حیات دوباره روستاهای بخش آرمرده بانه با اجرای طرح های هادی

سرویس کردستان- اجرای طرح های هادی روستایی توانسته به بستر حیات و جنبه های بصری، اقتصادی و فرهنگی روستاهای بخش آرمرده بانه را حیات دوباره بخشید و از مهاجرت روستانشینان مرزی به شهرهای و دیده حاشیه نشینی جلوگیری کرده است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، کوچه پس کوچه های روستای بلکه بخش آرمرده که در نقطه صفر مرزی قرار گرفته در گذشته گلی و بسیار ناهموار و صعب العبور بود که بسیاری از روستاییان تصمیم گرفته بودند که در حاشیه شهر بانه زمینی بخرند و آن را بسازند و از شر گرد و خاک تابستان و گل لای زمستان روستای شان رها شوند.

روستاهای بخش آرمرده بانه که فاصله چندانی با مرز ندارند و بسیاری از انها مانند روستای بلکه و کنده سور در نقطه صفر مرزی قرار دارند و اما همه روستاها و کوخ های این بخش از نعمت گاز، برق و آب آشامیدنی برخوردار هستند اما آنچه این مرزداران را برای ماندن در روستاها دلسرد می کرد کوچه های گلی و صعب العبور بود که با همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بخشداری و دهیاری این مشکل روستا نشینان تا حدود زیادی حل شده و حالا روستا نشینان برای مانده در روستا دلگرم شدند و از مهاجرت به شهر منصرف شدند.

از آنجا که یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه روند شتابزده شهرنشینی و نابرابری توسعه متوازن شهری و روستای است اما طبیعت بکر و بافت سنتی روستاها در کنار روستاهای آباد شده با اجرای طرح های هادی اکنون بسیاری از مرزنشینان بخش آرمرده که به شهر مهاجرت کرده بودند اکنون تصمیم به مهاجرت معکوس گرفتند تا از زندگی روستایی و طبیعت بکر سرزمین آبا و اجدادیشان لذت بیشتری ببرند.

از آنجا که بخش آرمرده منطقه ای کوهستانی و سخت است در فصل های بارانی سال آب حاصل از باران از بالا دست روستاها به پایین جاری می شود باعث دردسرهای بزرگ برای ساکنان روستا در پایین دست می شد و همچنین در فصول دیگر سال بادهای تند باعث ایجاد گرد و خاک شدید می شد این مشکلات روستاییان را کلافه کرده بود که با اجرای طرح های هادی این مشکلات تا حدود زیادی حل شده است.

در اجرای طرح هادی روستانشینان بخش آرمرده با خوشحالی مشارکت و همکاری فعالی با پیمانکاران و کارگران دارند در روستای بلکه همه مردم در اجرای این طرح حضور فعال دارند زنان از آنان پذیرایی می کنند و مردان نیز همراه کارگران کار می کنند این همراهی و هماهنگی در روستاهای این بخش در کمتر جایی می توان دید.

در بخش آرمرده ۵۰ روستا و ۱۷۰ کوخ وجود دارد که کوخ های این بخش بیشتر در مناطق صعب العبور و کوهستانی واقع شده که از خدماتی مانند برق و گاز برخوردار هستند کوخ اکثر ۲ تا ۵ خانوار هستند کوخ ها معمولا بین ۲ تا ۵ کیلومتر با هم فاصله دارند.

در یک روز سرد پاییزی همراه بخشدار آرمرده و اکیپ نظارتی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای تهیه گزارش به روستای بلکه رفتیم.

حیات دوباره روستاهای بخش آرمرده بانه با اجرای طرح های هادی

مردم دلگرم به ماندن در روستا شدند

ماموستا عبدالباقی گل نواز امام جمعه روستای بکله که شانه به شانه کارگران و پیمانکاران کار می کرد،ضمن تقدیر از اجرای این طرح عمرانی در این روستا به خبرنگار کرد پرس می گوید: اجرایی طرح های در روستای ما باعث آبادانی و توسعه بیشتر شده و مردم به ماندن در روستا دلگرم هستند در گذشته رفت و امد خودروها با سختی همراه بود و گرد و خاک ناشی از رفت و امد خودروها مردم را کلافه کرده بود اما اکنون با تلاش بخشداری و بنیاد مسکن این مشکلات حل شده است.

قبل از جرای این طرح بعضی از مردم تصمیم گرفته بودند که به شهر مهاجرت کنند اما اکنون برخی از خانواده های مهاجر تصمیم گرفتند که به روستای بلکه برگردند.

وی به دیگر مشکلات روستای بلکه نیز اشاره کرد و افزود: مهمترین مشکل بلکه کمبود آب شرب است روستای ما پر آب است اما منبع ذخیره آب روستا بسیار کوچک است و سهم خانواده ها از آب شرب بسیار کم است و این مشکل مردم روستا را نگران کرده است.

منبع ذخیره آب برای ۴۰ خانوار احداث شده اما اکنون روستای ما بیش از ۱۷۶ خانوار است.

حیات دوباره روستاهای بخش آرمرده بانه با اجرای طرح های هادی

۳۰ خانوار به روستای بلکه برگشتند

جلال کریمی دهیار روستای بلکه نیز با اشاره به خدمات عمرانی نظام در این روستای مرزی می گوید: روستای بلکه از خدماتی مانند برق، تلفن، گاز برخوردار است اکنون با همت بخشداری آرمرده، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و فرمانداری شهرستان بانه امسال پروژه آسفالت معابر روستا به چهار هزار متر مربع انجام شد.

روستای بلکه در ۲۷ کیلومتری بانه و پنج کیلو متری مرز اقلیم کردستان واقع شده و از همه امکانات رفاهی و خدماتی برخوردار است از سال ۱۴۰۲ مهاجرت معکوس به واسطه خدمات عمرانی آغاز شده تاکنون حدود ۳۰ خانوار به روستا برگشتند.

اطراف دهستان بلکه ۱۴ کوخ سیسارک، کوخ توفیق، دهکون، برده رش، بیسر، پلوسکه بردین، هنگوله، گیارنگ، شارستن، هرمی گه وره، شاوران، کانی مامر، ناودشت و باتمیش وجود دارد.

۲۲ هزار متر مربع معابر روستاهای بخش آمرده آسفالت شد

بخشدار آرمرده نیز در باره خدمات ارائه شده به روستاهای این بخش می گوید: بخش آرمرده در ۱۳ کیلومتری شهر بانه قرار گرفته بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ حدود هشت هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارد که ۲ دهستان پشت آربابا و دهستان بلکه  است این بخش ۵۰ روستا و ۱۷۰ کوخ دارد امسال با مشارکت مردم، دهیاری و شوراهای اسلامی ۲۲ هزار متر مربع معابر چهار روستای میرحسام، کوخ شیخ الاسلام، نیزه رود آسفالت شد.

امید عباسی می افزاید: زیرسازی معابر آسفالت این روستاها با مشارکت مردم روستاها، دهیاری و شوراهای اسلامی و آسفالت هم توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی انجام شده است.

امسال در ۳۵  روستا و کوخ بیش از ۵ میلیارد تومان اعتبار برای بتن ریزی معابر، جدول گذاری و احداث دیوار حائل هزینه شده و همچین جاده روستای سالوک به طول سه کیلومتر و جاده آرمرده به روستای سربرد به طول ۲ کیلومتر آسفالت شده و در روستای بلکه هم چهار هزار متر مربع آسفالت معابرانجام شده است.

به گفته عباسی، برای اجرای طرح های هادی سال آینده نیز هفت روستا پیشنهاد داده شده یکی از مشکلات بخش آرمرده موضوع کوخ نشینی است که اکثر کوخ ها هم در مناطق صعب العبور و پراکنده قرار گرفته که خدمات رسانی در این مناطق به سختی انجام می شود و تلاش می شود در روستاهای که بالای ۲۰ تا ۳۰ خانوار است بتن کاری و جدول گذاری را انجام شود.

حیات دوباره روستاهای بخش آرمرده بانه با اجرای طرح های هادی

اجرای طرح هادی در ۳۰ روستای شهرستان بانه

رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان بانه درباره اجرای طرح های هادی روستای در این شهرستان می گوید: در بیش از ۳۰ روستای شهرستان با اعتبار بیش از ۳۵ میلیارد تومان برای اجرای طرح های هادی، مطالعه و بازنگری، ایمن سازی، گردشگری و احیای بافت با ارزش توسط بنیاد مسکن هزینه و در دست اقدام است.

بختیار خدری ادامه می دهد: امسال ۶۰ هزار متر مربع آسفالت معابر اجرایی شده و بهسازی و آسفالت ۲ روستای دیگر به مساحت ۱۰ هزار متر مربع نیز در دست اقدام است.

گزارش و عکس، زینب طلایی

کد خبر 2778418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha