به گزارش خبرگزاری کردپرس، در اختتامیه جشنواره شطرنج آزاد بین المللی ایلام، احمد کرمی استاندار ایلام از دیپلماسی ورزشی سخن گفت و از عزم استان ایلام برای فعال کردن این بخش از دیپلماسی همسایگی با کشور عراق سخن به میان آورد. اگر چه عمده ترین مراودات مرزی استان ایلام با استانهای همجوار در کشور تا کنون عمدتا در مقوله اربعین و سکوی صادرات کالا از مرز مهران خلاصه شده بود و نمایشگاهی محدود در حد معرفی صنایع دستی و سوغات و در داخل سفارت خانه و کنسولگری در بغداد و کربلا برگزار شد اما توجه به دیپلماسی ورزشی و همه ابعاد اجتماعی و اقتصادی آن، کلیدواژه جدیدی است که استاندار ایلام آن را مطرح کرده است و اگر اراده ای قوی و برنامه ریزی مناسبی پشت آن وجود داشته باشد، می تواند بسیار برای ایلام و ایران آورده داشته باشد.
دیپلماسی ورزشی چیست؟
در تعریف این مقوله سیاست خارجی، گفته شده: "دیپلماسی ورزشی به استفاده از ورزش به عنوان یک ابزار برای ایجاد و تقویت روابط بینالمللی و حل مسائل سیاسی و اجتماعی اشاره دارد. از طریق مسابقات بینالمللی، تبادل تیمهای ورزشی، و سازماندهی رویدادهای بزرگ ورزشی، کشورها میتوانند روابط خود را بهبود ببخشند و به تعاملات مثبت بپردازند." پر واضح است که این اتفاقات دارای آورده های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی فراوانی می تواند باشد که استانهای مرزی نیز در ابعاد کوچک تر می توانند آن را پیگیری کنند.
ورزش میتواند به عنوان یک پل فرهنگی عمل کند و به تبادل فرهنگها و تجربیات مختلف بین کشورها کمک کند. این تبادلات میتوانند به کاهش تنشها و بهبود روابط بینالمللی کمک کنند. اگر ما خواهان ارتباط دوسویه قوی برای دو استان ایلام و واسط عراق هستیم باید فراتر از اربعین و علایق و ارزشهای مشترک مذهبی، از ورزش نیز برای تقویت و عمق بخشی به این مراودات استفاده کنیم. برگزاری مسابقات و رویدادهای ورزشی مشترک بین استان ایلام و سه استان مرزی دیاله، واسط و میسان عراق توجهات زیادی را به خود جلب خواهد کرد و به عنوان ابزاری برای ترویج صلح و همبستگی به تحکیم روابط دوستانه و کاهش تنشهای احتمالی بین دو کشور کمک کنند.
هر گونه رویداد ورزشی مشترک بین استانهای مرزی ایران و عراق می توان به تقویت برند ملی ایران و همینطور ایلام در کشور عراق کمک کند و تصویر قوی تر، مثبت تر و ماندگارتری از ایلام و ظرفیتهایش در ذهن مردم عراق بر جا بگذارد که ایجاد و تقویت برند ایلام در عراق زمینه ساز گسترش مناسبات اقتصادی، اجتماعی، گردشگری و سیاسی بیشتری خواهد شد. و خلاصه اینکه دیپلماسی ورزشی با تمرکز بر همسایگی استان ایلام با سه استان مرزی عراق، میتواند به تقویت روابط دوجانبه و ترویج همکاریهای فرهنگی و اجتماعی بین ایران و عراق کمک کند.
ورزش در استان واسط عراق
استان ایلام با توجه به موقعیت جغرافیایی و فرهنگی خود و دارا بودن قهرمانان المپیکی و جهانی متعدد در رشته هایی چون تیراندازی، هاکی، وزنه برداری، کاراته، کبدی و... میتواند به توسعه ورزش قهرمانی در استان واسط کمک کند. اهالی واسط نیز بصورت روتین در ورزشهای مختلفی مثل فوتبال و بسکتبال و... فعالیت دارند ولی تا کنون قهرمانی شاخص در این استان ظهور نکرده است و زیرساختهای ورزشی در آن چندان توسعه یافته نیست. استان ایلام میتواند به استان واسط عراق با انتقال تجربیات و استانداردهای جهانی که برخی رشتهت ها و ورزشکاران ایلامی دارند، و همچنین برگزاری مسابقات و صدور کارشناسی و مربیان ورزشی به این استان در حوزه ورزش به واسط کمک کند. همچنین ایلام میتواند به وسیله ارائه تجهیزات ورزشی، تجهیز سالنها و ساخت زمین چمن مصنوعی و... به توسعه ورزش در این استان کمک کند. در استان واسط عراق، ورزش میتواند فرصتهای اقتصادی متعددی ایجاد کند. به عنوان مثال، توسعه پارکهای ورزشی، استادیومهای تمرین و باشگاههای ورزشی میتواند مشتاقان زیادی را جذب کند و از طرفی برگزاری مسابقات ورزشی مشترک در ایلام و یا واسط، علاوه بر دستاوردهای فرهنگی و همبستگی آن، می تواند بازارها را تحریک و به اقتصاد منطقه کمک کند. لازم به ذکر است که تمرکز ما در این گزارش بر استان واسط، بواسطه بسیاری از قرابتهاست وگرنه دو استان مرزی دیگر و سایر استانهای عراق نیز می تواند هدف دیپلماسی ورزشی ایلام قرار بگیرد.
ظرفیت وزنه برداری ایلام، مثال ملموس دیپلماسی ورزشی
وزنهبرداری یکی از ورزشهای مهم و محبوب است که استان ایلام از دیرباز در آن قهرمانان زیادی را پرورش داده و ورزشکاران ایلامی در سطح جهانی و المپیک و آسیایی توانسته اند برای کشور و استان مدال آوری کنند و از این حیث استان ایلام صاحب تجربه و دانش مناسب در رشته وزنه برداری است که این مهم میتواند به عنوان یک فرصت اقتصادی در استان واسط عراق مورد توجه قرار گیرد.
استان ایلام میتواند با استفاده از ظرفیتهای دیپلماسی ورزشی، این دانش و مهارت فرزندان ایلام در وزنه برداری را به کشور عراق صادر کند و در ساخت و تجهیز زیرساختهای ورزشی و باشگاههای وزنهبرداری مدرن و مجهز به تکنولوژیهای روز، با استان واسط مشارکت کرده و از طریق ایجاد مراکز تمرینی ویژه وزنهبرداران میتواند به جذب ورزشکاران حرفهای و آماتور کمک کند و زمینهساز توسعه اقتصادی شود. در ادامه و با ترویج و توسعه ورزش قهرمانی وزنه برداری در واسط و عراق توسط نام اوران و مربیان ایلامی، برگزاری مسابقات منطقه ای و بینالمللی وزنهبرداری در استانهای واسط و ایلام میتواند به جذب گردشگران ورزشی و تقویت اقتصاد محلی دو استان کمک کند.
استان ایلام میتواند دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی در زمینه وزنهبرداری برای مربیان و ورزشکاران عراقی برگزار کند و دانش تجربی مربیان و کارشناسان ورزشی ما به عراق صادر شود و این تبادل دانش و تجربیات میان ورزشکاران و مربیان دو کشور میتواند به ارتقاء سطح مهارتها و توانمندیها کمک کند و جایگاه مناسبی برای ورزشکاران ایلامی در عراق باز کرده و به تقویت برند ایلام در عراق کمک کند. باید توجه داشت که تمام این فرایندها با مقوله تبلیغات و اخبار ورزشی همراه است که همواره برای مردم جذابیت داشته و تبلیغات مناسب و ترویج وزنهبرداری (و سایر رشته های دارای مزیت نسبی در ایلام) در رسانهها میتواند به افزایش علاقهمندی به این ورزش و جذب سرمایهگذاریها منجر شود.
نظر شما