شرط بقای نیروهای کرد سوریه: انعطاف‌پذیری و تکیه بر دیپلماسی آمریکا و ترکیه

سرویس جهان- کارشناس مسائل خاورمیانه به کردهای سوریه توصیه کرد که اگر SDF بخواهد از چالش های اخیر در سوریه جان سالم به در ببرد، باید بسیار انعطاف‌پذیر بوده و آماده باشد تا در مسائل مهم امتیاز بدهد و به شدت هم به دیپلماسی آمریکا با ترکیه متکی باشد.

به گزارش کردپرس، ترامپ می‌گوید ترکیه در سوریه یک «تصرف غیر دوستانه» انجام داده است زیرا به نظر می‌رسد که آتش‌بس میان کردها و ترکیه که با وساطت آمریکا انجام شد، شکست خورده است.
یکی از نشانه های شکست این آتش بس تجمع شورشیان مورد حمایت ترکیه در نزدیکی شهر کردنشین کوبانی است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا روز دوشنبه سقوط حکومت بشار اسد را به عنوان یک «تصرف غیر دوستانه» توسط ترکیه توصیف کرد.

او در یک کنفرانس خبری از محل اقامت خود در فلوریدا گفت: «فکر می‌کنم ترکیه بسیار باهوش است. ترکیه یک تصرف غیر دوستانه انجام داد، بدون اینکه جان‌های زیادی از دست برود.»

بشار اسد حدود یک هفته پیش، پس از آنکه سازمان مشتق شده از القاعده به نام هیأت تحریر الشام (HTS) طی حمله ای که از ۲۷ نوامبر آغاز شد و در آن به سرعت غرب سوریه را تصرف کرد و شهرهای حلب، حما و حمص و سپس شهر دمشق را کنترل کرد، به روسیه رفت.

آینده سوریه، هم از نظر تشکیل دولت و هم برای مردم این کشور همچنان نامشخص است زیرا سازمان HTS، که توسط ایالات متحده به عنوان یک شبکه تروریستی شناخته می‌شود اما از حمایت ارتش ملی سوریه (SNA) مورد حمایت ترکیه برخوردار است، در تلاش است قدرت خود را حفظ کند.

سقوط حکومت بشار اسد به معنای پایان جنگ داخلی تقریباً ۱۴ ساله‌ای بود که این کشور را درگیر کرده بود. با این حال، تهدیدها علیه نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) تحت رهبری کردها که توسط آمریکا حمایت می‌شوند، همچنان پابرجاست زیرا ترکیه همچنان آن را یکی از دشمنان اصلی منطقه‌ای خود می‌داند.

نیروهای SDF بیش از یک دهه در مبارزه با داعش به آمریکا کمک کرده‌اند اما ترکیه که با سوریه هم‌مرز است، مدت‌هاست این گروه را با حزب کارگران کردستان (PKK) که یک سازمان افراطی است مرتبط می‌داند و از طریق ارتش ملی سوریه (SNA) با نیروهای تحت رهبری کردها با آن درگیر جنگ شده است.

مشخص نیست که کردها تحت یک رژیم احتمالی تحت کنترل HTS چگونه عمل خواهند کرد اما کارشناسان امنیتی غربی به طور فزاینده‌ای نگران هستند که ترکیه ممکن است نفوذ بیش از حدی در کشور همسایه خود داشته باشد.

دیوید آدسنیک، معاون پژوهش در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها به فاکس نیوز دیجیتال گفت: «سقوط اسد به طور چشمگیری نفوذ ترکیه در سوریه را تقویت کرده است و به شرکا و نمایندگان او قدرت بی‌سابقه‌ای داده است. اگر ایالات متحده می‌خواهد اطمینان حاصل کند که سوریه بهترین شانس را برای تبدیل شدن به یک کشور نسبتاً آزاد و پایدار دارد، باید نظارت بسیار دقیقی بر اردوغان[رئیس‌جمهور ترکیه رجب]  داشته باشد.»

بر اساس گزارش رویترز، هفته گذشته، ایالات متحده توافقنامه آتش‌بسی بین SDF و SNA را بر سر شهر منبج میانجی‌گری کرد. در این توافق نیروهای ائتلاف SDF موافقت کردند از منطقه عقب‌نشینی کنند.

اما منابعی روز دوشنبه به فاکس نیوز دیجیتال گفتند که مذاکرات مربوط به آتش‌بس متوقف شده و SNA شروع به تجمع نیروهای نظامی در غرب شهر کردنشین کوبانی تقریباً ۳۵ مایلی شرق منبج کرده است. به نظر می‌رسد تجمع نیروهای این گروه تهدیدی برای ازسرگیری عملیات نظامی باشد.

شرایط آتش‌بس همچنان نامشخص است و نه کاخ سفید و نه وزارت امور خارجه این کشور به سوالات فاکس نیوز دیجیتال پاسخ نداده‌اند.

بر اساس بیانیه‌ای که SDF  منتشر کرد، تلاش‌های میانجی‌گری توسط ایالات متحده- به دلیل «اجتناب ترکیه از پذیرش نکات کلیدی»، از جمله انتقال ایمن غیرنظامیان و جنگجویان از منبج، نتوانست آتش‌بس دائمی در مناطق منبج و کوبانی ایجاد کند.

SDF  اعلام کرد: «علی‌رغم تلاش‌های آمریکا برای توقف جنگ، ترکیه و شبه‌نظامیان مزدور آن در روزهای اخیر به افزایش تنش ادامه داده‌اند.»

یکی از سخنگوی نمایندگی ترکیه در سازمان ملل به درخواست فاکس نیوز دیجیتال برای اظهار نظر پاسخ نداد.

چارلز لیستر، مدیر برنامه‌های سوریه و مقابله با تروریسم و افراط‌گرایی در مؤسسه خاورمیانه (MEI)، به فاکس نیوز دیجیتال گفت: «تشدید مجدد تنش‌ها در اطراف کوبانی نشان‌دهنده بازتر شدن دروازه های ورود و دخالت ترکیه و نمایندگان SNA او در شمال سوریه است.» وی افزود: «برای اولین بار، آنها می‌توانند بدون نیاز به گرفتن چراغ سبز از بشار اسد یا روسیه عمل کنند.»

مدت‌هاست اثبات شده که مدیریت پویایی بین نیروهای SDF و SNA، که به ترتیب توسط واشنگتن و آنکارا حمایت می‌شوند، دشوار است زیرا هر دو کشور عضو ناتو هستند.

لیستر توضیح داد: «پس از از دست دادن تل رفعت و منبج در هفته‌های اخیر، تنها مانع ممکن برای خسارات بیشتر SDF ادامه حضور نیروهای آمریکایی است  اما نقش ترکیه در ناتو همیشه گزینه‌های ایالات متحده را محدود کرده است.»

او افزود: «سفر اخیر ژنرال مایکل کوریلا فرمانده سنتکام و تمایل SDF برای واگذاری منبج نشان‌دهنده انزوای بی‌سابقه SDF در حال حاضر است.»

او به نیروهای تحت امر کردهای سوریه توصیه کرد: «اگر SDF بخواهد از این چالش‌ها جان سالم به در ببرد، باید بسیار انعطاف‌پذیر بوده و آماده باشد تا در مسائل مهم امتیاز بدهد و به شدت هم به دیپلماسی آمریکا با ترکیه متکی باشد.»

منبع: فاکس نیوز

کد خبر 2778865

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha