کوچر بیرکار؛ دانشمندی که از دیاری محروم «سرو» ریاضیات جهان شد

کوچر بیرکار؛ یا به نام اصلی اش فریدون درخشانی، کودکی که سال 57 خورشیدی در روستای «نی» از توابع مریوان پا به دنیا گذاشت، این روزها در محافل علمی همین دینا نامی آشنا و صاحب کُرسی.

او اکنون نابغه ای کم نظیر در رشته ریاضی است و دومین ایرانی تاریخ است که مدال مهم فیلدز را در رشته ریاضی به گردن آویخته است. 
اما داستان او تنها درباره اعداد و معادلات نیست. این داستان مبارزه‌ای است بی‌پایان؛ از چالش‌های دوران کودکی تا مهاجرت و رسیدن به قله‌ای که دست نیافتی می نماید. کوچر بیرکار با نام اصلی فریدون درخشانی در11تیرماه سال ۱۳۵۷ در روستای کوچک نی در نزدیکی مریوان، متولد شد.کوچر سومین فرزند از یک خانواده هشت نفره ی کشاورز است که از همان ابتدای کودکی با سختی‌های زندگی روستایی آشنا بود.
جنگ ایران و عراق تأثیر عمیقی بر زندگی او و خانواده‌اش گذاشت به نحوی که دوران کودکی او با صدای بمب‌ها و شکستن دیوار صوتی توسط جنگنده های عراقی همراه بود. کوچر در همان دوران کودکی علاقه عمیقی به ریاضیات پیدا کرد.در حالی که بسیاری از همسن و سالان اومشغول کار کشاورزی یا امور روزمره بودند، او ساعت‌ها با مسائل ریاضی درگیر می‌شد. 
کوچر در ۱۰ یا ۱۱ سالگی با مفاهیم ریاضیات و فیزیک پیشرفته، معادل سال آخر دبیرستان آشنا بود.اوتحصیلات ابتدایی و راهنمای اش را در روستای نی سپری کرد و سپس برای دوران دبیرستان به مدرسه ی طالقانی در مریوان رفت. فریدون درخشانی با هوش و ذکاوت بالای خود توانست در آزمون سراسری اجازه ورود به دانشگاه تهران را بدست آورد  و در رشته ریاضیات مشغول به تحصیل شد. این دوران برای او فرصتی برای آشنایی با دنیای عمیق‌تر ریاضیات بود. او همیشه از این دوره به‌عنوان نقطه عطف زندگی‌اش یاد می‌کند.
او دانشجوی سال آخر کارشناسی دانشگاه تهران بود که به انگلستان سفر کرد و در المپیاد ریاضی بین‌المللی دانشجویی در سال ۲۰۰۰ که در کالج دانشگاهی لندن برگزار شد موفق به دریافت جایزه شد.
سپس در همان سال ۲۰۰۰،تصمیم به مهاجرت به انگلستان گرفت .این حرکت نه تنها  یک تغییر جغرافیایی، بلکه یک جهش فکری و فرهنگی برای او بود. در این دوران با مشکلات مالی، تفاوت‌های فرهنگی و موانع زبانی مواجه شد.سپس در سال ۲۰۰۳ به عنوان موفق ترین دانشجوی دکترا، بورسیه تحصیلی جامعهٔ ریاضیات لندن را گرفت. 
کوچر تحصیلات دکتری خود را در دانشگاه ناتینگهام ادامه داد و در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه ناتینگهام موفق به اخذ مدرک  دکترا شد. در این دوره، او به حوزه هندسه جبری علاقه‌مند شد. این شاخه از ریاضیات، که با مسائل پیچیده و انتزاعی سروکار دارد، به زمینه‌ای تبدیل شد که کوچر در آن خوش درخشید.
در سال ۲۰۱۸، کوچر بیرکار توانست جایزه معتبر مدال فیلدز، که به نوبل ریاضیات شهرت دارد، را به‌دست آورد این جایزه معتبرترین جایزه ریاضیات و بالاترین نشان علمی این رشته است که هر چهار سال یکبار به برجسته ترین ریاضی دانان زیر چهل سال اهدا می شود.بیرکار پس از دریافت جایزه خود به کنگره بین‌المللی ریاضیدانان گفت امیدوارست این مدال لبخند کوچکی بر لبان چهل میلیون کُرد بنشاند. این لحظه تاریخی، با گم شدن مدالش در همان روز همراه بود، اما او با لبخند از این اتفاق یاد کرد و گفت: "مهم نیست، این مدال معنای نمادین دارد."او پس از مریم میرزاخانی دومین ایرانی و نخستین کردیست که توانسته این نشان را بدست بیاورد.
کوچر علاوه بر مدال فیلدر جوایز متعدد دیگری نیز از جمله جایزه لورهولم(2010)،جایزه بنیاد ریاضی پاریس(2010)وجایزه مور ای ام اس(2016) را دریافت کرد.
 او بلافاصله به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاه کمبریج لندن مشغول به کار شد و هم اکنون نیز استاد ریاضیات در این دانشگاه معتبر است.
 همچنین در ژوئن ۲۰۲۱ کوچر بیرکار به‌طور  رسمی به دانشگاه چینهوا در شهر پکن چین پیوست. مسئولان دانشگاه چینهوا طی مراسمی پیوستن بیرکار را به جمع استادان خود اعلام کردند.او در بسیاری از کنفرانس های ریاضی در سطح جهانی سخنرانی کرده و به عنوان یکی از پیشگامان در حوزه ریاضیات شناخته میشود.
کوچر در نظرخواهی مجله پراسپکت از بین ۵۰ نفر کاندید با رای ده‌ها هزار نفر از خوانندگان مجله به عنوان اندیشمند برتر سال ۲۰۱۹ انتخاب و معرفی شد.
نام او در میان تاثیرگذارترین شخصیت های علمی جهان جای گرفته است.کوچر همواره به  کُرد بودن خود افتخار می‌کند و از علم به‌عنوان ابزاری برای پیشرفت فردی و جمعی یاد می‌کند. او بارها به اهمیت آموزش برای کودکان در مناطق محروم اشاره کرده است.داستان کوچر، الهام‌بخش بسیاری از جوانان است. او نمادی از تلاش، امید و عبور از محدودیت‌هاست. پیام او این است که علم مرز ندارد و هر کسی می‌تواند با پشتکار و علاقه، به قله‌های موفقیت برسد.

کارگردان خبری: میلاد مرادی

کد خبر 2778974

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha