مصطفی بیگی، شاعر، پژوهشگر، روزنامه نگار و فعال فرهنگی کرد در یادداشتی که در اختیار کردپرس گذاشت، می نویسد:
تومان (با تلفظ عامیان تُومَن)، واحد شمارش و واحد پول نیمهرسمی ایران بودە است که بهطور پیوسته از قرن هفتم هجری تاکنون به عنوان واحد پول در ایران کاربرد داشته است
گفتە میشود کە تومان، را یک واژەای هند و اروپایی-تخاری میداند اما در نظام پولی ایران این واحد پولی یک وامواژەی مغولی است.
آنگونە کە در مرجعهای معتبر آمدە شواهد کاربرد تومان به عنوان واحد پول به قرن هفتم و یا بە تعبیر عامیانە بە دورەی تسخیرگران ایران و حاکمان مغول بازمیگردد. بر پایه منابع این دوره، تومان معادل ده هزار دینار زر رایج بوده است.
اگر چە این واحد پولی در حدود یک قرن است کە هیچ رسمیتی در نظام پولی و بانکی ایران ندارد اما در میان ایرانیان و حتی کوردهای عراق شناختە شدە میباشد و بە شدت بە کار بردە میشود
باز هم دولتی دیگر آمد و با پیشنهاد حذف چند صفر و تغییر نام واحد پولی کشور از ریال بە (تومان) و در ذیل آن (پارسە) همان مصوبەی سال ١٣٩٨ هیات دولت و نیز مصوبە سال ١٣٩٩ مجلس را تکرار کرد اگر چە کسی بە شکلی واضح توضیح نمیدهد کە چرا آن مصوبات قانونی تاکنون مسکوت ماندەاند.
اگر بە تاریخ نظام پولی و بانکی پیشرفتە و جهانی ایران نظری بیفکنیم خواهیم دید کە یکی از واحدهای پولی-تاریخی ایران (دریک) میباشد کە در کنار واحد تاریخی دیگری بە نام (دینار) در جهان فراگیر شدە و گاە حتی ارزشی همانند دلار و یورو کنونی در جهان باستان داشتەاند.
پیشنهاد میشود کە فرهنگستان در موضوع این نامگذاری تاریخی ورود کند تا بە جای زندە کردن نام و یاد واحد پولی اولاد چنگیزخان مغول و انتخاب نام غیرایرانی (تومان)، نام ایرانی و اصیل (دریک)، واحد پول ایران هخامنشی کە واحد پول ایران و نیمی از جهان باستان بودە، احیا شود چرا کە هماکنون نیز دریک بە عنوان میراث فرهنگی-تاریخی ایران زینتبخش معتبرترین موزەهای ایران و جهان و در حال حاضر نیز واحدی شناختە شدە میباشد.
یادآور میشود کە هماکنون نیز نام دریک در اسم ایل دریکوند و در دل دژ مستحکم ایرانیت یعنی زاگرس باقی ماندە و نیز نام دینار در نام دیگر ایل زاگرسی یعنی دیناروند.
این نامگذاری بدان دلیل کە اردوغان در پی پایەگذاری امپراتوری نوین نوعثمانی و یا دستکم تعیین یک قلمرو نفوذی بە این مشخصات است، تغییر واحد پولی ایران با نامگذاری با نامی ایرانی یک اقدام استراتژیک تلقی خواهد شد و برعکس نامگذاری واحد پولی ایران با وامواژەای مغولی بیش از هر زمان دیگری بە مصلحت ملی نخواهد بود.
واضح است کە نمیبایست اسم خاص مغول نمیبایست مترادف با نام عام تورک و آذری مترادف قلمداد شود.
در زمان تصویب این نام در هیات دولت وقت و مجلس وقت نیز این مهم را یادآوری کردم کە متاسفانە ناشنیدە ماند.
نظر شما