به گزارش کرد پرس، چند سالی است که با نزدیک شدن به بازه زمانی ۲۰ تا ۳۰ دیماه و البته اسفندماه افرادی که بین آنها مسئولان اسبق و کارشناسان هواشناسی به چشم میخورد وقوع یک سرمای سخت در کشور را پیشبینی میکنند. اواسط بهمن ۱۴۰۰ بود که اردکانی یکی از پیشکسوتان حوزه هواشناسی طی اظهاراتی مدعی شد در بازه زمانی ۲۹ بهمن تا ۴ اسفند موج هوای سرد در کشور حاکم خواهد شد، به طوری که میتواند به محصولات کشاورزان لطمه وارد کند.
وی افزود: این موج هوای سرد بیشتر از همه در شمال شرق کشور و خراسانها و در مراحل بعدی سیستان و بلوچستان احساس میشود، سپس مرکز کشور و تهران و در آخر شمال غرب کشور را تحت تاثیر قرار میدهد، اما بیشترین سرما در خراسان و شمال شرق کشور وجود خواهد داشت. اسفند ماه دو جبهه هوای گرم و دو جبهه هوای سرد داریم که من نام اسفند دیوانه را برای این رویداد گذاشتهام.
در واکنش به این سخنان، رئیس مرکز پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی با بیان اینکه " «آبوهوای دیوانه» مختص انگلیس است"، گفت: سازمان هواشناسی تنها مرجع صدور هشدارهای هواشناسی است.
صادق ضیائیان افزود: اردکانی استاد بنده بودهاند،، اما اساساً پیشبینیهای فصلی و ماهانه بر اساس نرمال، بیش از نرمال یا کمتر از نرمال خیلی دقیق نیست. پیشبینی دقیق هواشناسی برای یک هفته، ۱۰ روز و نهایت دو هفته است، پیشبینی بیش از این مدت با احتمالات بیشتر مطرح میشود.
حدود سه سال از این ماجرا میگذرد و حالا یکبار دیگر در آستانه چله کوچک، شایعات مبنی بر سرمای شدید ۲۰ تا ۳۰ دیماه به گوش میرسد و مردم نگران وضعیت جوی این ایام هستند. اما آیا این اتفاق میافتد؟
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم میگوید: بر اساس رسوم سنتی، مانند «چله کوچک»، برخی مشاهدات و پیشبینیها را انجام میدهیم. البته باید توجه داشت که این وضعیت همیشگی و قطعی نیست. در هر صورت، دیماه بهطور طبیعی سردترین دوره سال محسوب میشود و در این بازه، دما در پایینترین وضعیت خود قرار دارد. بنابراین، میتوان گفت که اکنون در سردترین دوره سال قرار داریم.
وی افزود: در حال حاضر (روز ۱۱ دیماه)، میانگین دمای کشور بهویژه در مناطق مرکزی و غربی، و همچنین در طول نوار مرکزی کشور، حدود یک تا سه درجه زیر حد نرمال است، به این معنا که دما نسبت به میانگین بلندمدت سردتر است. برای مثال، در استانهایی نظیر اصفهان، دما ممکن است سه تا چهار درجه خنکتر از نرمال باشد. در عین حال، دمای تهران تغییرات چندانی نسبت به میانگین بلندمدت ندارد و در محدوده نرمال باقی مانده است. در شمالغرب و سواحل کشور نیز شرایط دمایی تقریباً نرمال است.
وی ادامه داد: اما برای هفته آینده، پیشبینی میشود دما از مقدار متوسط گرمتر شود؛ بهویژه در مناطقی نظیر آذربایجان، کردستان، دامنههای جنوبی البرز، و شمالشرق کشور که دما بین یک تا سه درجه، و در برخی نقاط نظیر آذربایجان تا سه تا پنج درجه بالاتر از میانگین بلندمدت خواهد بود. بنابراین، این روند تا دو هفته آینده، یعنی تا حدود ۲۵ دیماه، ادامه خواهد داشت و در هفته پایانی دیماه شرایط دمایی گرمتر از میانگین بلندمدت پیشبینی میشود.
وی بیان کرد: تا پایان هفته جاری، انتظار میرود هوایی نسبتاً خنک داشته باشیم که ناشی از عبور یک موج ضعیف جوی است. این موج باعث بارشهایی خفیف در مناطق مرکزی تا شرق کشور میشود که عمدتاً بهصورت بارشهای بسیار محدود و در حد چند میلیمتر (تکرقمی) خواهد بود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت:بهعنوان مثال، امروز بارشهای ضعیفی در استانهایی مانند بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، بخشهای جنوبی چهارمحال و بختیاری، و کرمان پیشبینی میشود. این بارشها عمدتاً در حدود ۱ تا ۱۰ میلیمتر خواهند بود. حتی در تهران نیز ممکن است بارشهایی خفیف در حد خیس کردن شیشه خودرو مشاهده شود.
وظیفه با بیان اینکه روزهای چهارشنبه و پنجشنبه نیز بارشها در نوار شرقی کشور ادامه خواهد داشت، اما با شدت کمتری، گفت: این سیستم جوی تا جمعه از کشور خارج میشود، لازم به ذکر است که این موج باعث کاهش محسوس دما در عرضهای شمالی تا مناطق مرکزی کشور شده است. بهطور مثال، دما در شهرهایی مانند اصفهان و قم ممکن است نسبت به روزهای قبل حدود ۶ تا ۷ درجه کاهش یابد. صبح روز چهارشنبه، دمای هوا در برخی مناطق مانند اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کرمان، سیستان و بلوچستان، و خراسان جنوبی ممکن است حدود ۶ تا ۷ درجه کاهش یافته و به نزدیکی صفر درجه برسد.
وی تاکید کرد: با این حال، از روز پنجشنبه تا جمعه، با خروج این سامانه جوی، دما در این مناطق تثبیت خواهد شد. این هفته را میتوان بهعنوان هفتهای با دمای نسبتاً خنک توصیف کرد. اما از هفته آینده، یعنی از ۱۷ دیماه به بعد، روند افزایشی دما آغاز میشود. پیشبینی میشود که تا ۲۴ یا ۲۵ دیماه، هوا نسبت به هفته جاری گرمتر شده و دمای مناطق مختلف چند درجهای افزایش یابد.
نظر شما