گلیم «وَر» اسلام آبادغرب، میراثی که نیازمند توجه ویژه است

سرویس کرمانشاه _ حدیث سهامی از مدرسان گلیم بافی در مطلبی به این هنر زیبا و با اصالت «وَر» (گلیم) اسلام آبادغرب و ضرورت نگاه ویژه مسئولان به آن پرداخته است که در ادامه می خوانید:

خبرگزاری کردپرس _ «ور» یک بافت تخت و بدون پرز و بسیار قدیمی است با نقوش زیبا که متاسفانه امروزه مورد کم لطفی قرار گرفته است. این بافته کهن در گذر سال‌های طولانی از نظر بافت، طرح و رنگ بندی شیوه قدیم و ابتدایی را ندارد. به نظر می‌رسد که تنوع وَر یا گلیم در گذر زمان ناشی از تنوع بافندگان در گروه‌ها و اقوام با آداب و رسوم گوناگون و پراکندگی آنها در مناطق مختلف بوده است.

گلیم «وَر» اسلام آبادغرب، میراثی که نیازمند توجه ویژه است

با اینکه نمی‌توان تاریخ دقیقی برای قدمت وَر در اسلام آباد گفت اما این هنر زیبا از گذشته‌های دور تا به امروز یکی از هنرهای دستی این شهرستان بوده است. «وَر» در انواع مختلف بیشتر توسط بافندگان عشایر و روستایی با تکیه بر تجربه‌های شخصی بافته شده است. این بافندگان ذوق و سلیقه خود را در قالب طرح‌ها و نقشه‌های ذهنی با استفاده از مواد اولیه خود بافته‌اند. به این صورت که آنها ابتدا پشم را از حیوانات خود چیده و می‌ریسیدند و با استفاده از دارهای چوبی که به زمین نصب میشدند بافت «وَر» را آغاز می‌کردند.

گلیم «وَر» اسلام آبادغرب، میراثی که نیازمند توجه ویژه است

همانطور که گفته شد بافت‌های اولیه بسیار ساده به صورت تک رنگ بوده است و پشم‌های مورد استفاده در آن وَرها یا خودرنگ بوده یا از مواد طبیعی برای رنگ کردن آنها استفاده می‌کردند که بافنده از هر نظر مخصوصا رنگ دلخواه بسیار محدود بوده است. اما امروزه بافت گلیم راحت‌تر شده است و دیگر نیازی به چیدن و رسیدن پشم و رنگرزی آن نیست و پشم‌ها به صورت آماده شده با تنوع رنگی بالا در اختیار بافندگان قرار می‌گیرد.

گلیم «وَر» اسلام آبادغرب، میراثی که نیازمند توجه ویژه است

موارد مورد استفاده گلیم در دوره‌های مختلف هم متفاوت بوده است. در گذشته از گلیم برای زیرانداز و روانداز، جل اسب، خورجین و ... استفاده می‌کردند. اما در این دوره کاربردهای متفاوت‌تری پیدا کرده و از آن برای کارهای تبلیغی، ساختن دکورهای سنتی ستوران‌ها، چای‌خانه‌ها و تزیین منازل به صورت رومیزی، رومبلی، پادری، کوسن و حتی برای دستبند، بند عینک، سجاده، کیف و ... استفاده می‌کنند.
در سال‌های اخیر توجه به وسایل سنتی و دستبافته‌ها تا حدودی بیشتر از قبل شده است و مردم بیشتر از آن استفاده می‌کنند. اما همچنان نیاز به توجه بیشتر دارد و حمایت و یاری مسئولان را می‌طلبد. 
مسئولان می‌توانند با ایجاد بازاری برای فروش محصولات، بیمه کردن و وام‌های بدون بهره، بافندگان را تشویق کرده و باعث رونق گلیم در شهرستان شوند.

گلیم «وَر» اسلام آبادغرب، میراثی که نیازمند توجه ویژه است

در پایان باید گفت گلیم تنها یک هنر نیست. بلکه معرف فرهنگ و آداب و رسوم یک شهر در شهرهای دیگر و حتی کشورهای دیگر است که گذشتگان آن را برای نسل‌های آینده حفظ کرده و آن را مقدس دانسته‌اند. ما نیز برای حفظ آن در شهر خود باید با مسئولان همسو شده و تلاش کنیم تا مانع فراموشی آن شویم و این هنر را برای آیندگان به یادگار بگذاریم.

کد خبر 2779900

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha